Σταθερά μεγάλη είναι η πίεση η οποία υφίσταται το ΕΣΥ, με την πληρότητα στις ΜΕΘ να διατηρείται σε επίπεδα άνω του 80%, επίπεδο που θεωρείται απαγορευτικό για ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων. Ο δείκτης θετικότητας δείχνει να διατηρείται σε πτωτικό κανάλι, η πίεση όμως διαφοροποιείται ουσιωδώς γεωγραφικά και ανά ηλικιακή ομάδα, που συνεπάγεται αδυναμία εξαγωγής ενιαίων συμπερασμάτων.
Την αίσθηση ότι κυβέρνηση και επιδημιολόγοι επεξεργάζονται σοβαρά σενάρια για τοπικά lockdown δημιούργησε η νέα διάρθρωση της συνέντευξης Τύπου των ειδικών και τα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα για την πυκνότητα των κρουσμάτων σε συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας.
Η γεωγραφική διαφοροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας και η κλιμακούμενη πίεση για επανεκκίνηση της οικονομίας,οδηγεί επιδημιολόγους και κυβέρνηση πιο κοντά σε απόφαση για επαναφορά των τοπικών lockdown. Μέχρι στιγμής δεν έχουν άνακοινωθεί αποφάσεις, ωστόσο, η διαφοροποίηση της διαδικασίας ενημέρωσης, η κοινοποίηση των ενεργών κρουσμάτων και νοσηλευομένων ανά περιοχή, αποτελεί σαφή και ισχυρή ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση.
Ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων αναμένεται να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων, η οποία -όπως όλα δείχνουν- θα είναι διαφορετική ανά περιοχή. Η πολιτική αυτή, εκτιμάται ότι θα επιτρέψει την επανεκκίνηση της οικονομίας, τον περιορισμό της μαύρης τρύπας στα δημοσιονομικά και την αποτελεσματικότερη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ευάλωτων ομάδων.
Coronavirus 24h Factsheet
- 1.667 κρούσματα
- 27.082 τεστ
- 18.241 pcr
- 8.841 rapid
- 6,15% δείκτης θετικότητας
- 612 διασωλγνωμένοι
- 98 θάνατοι
Ηλικιακή κατανομή
Από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνεται η ήδη εμπεδωμένη τάση υπερφόρτωσης των ευπαθών ομάδων, που συνεπάγεται ότι θα συνεχίσει να επιβαρύνεται και το ΕΣΥ. Ειδικότερα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν:
- 66 κρούσματα σε ανηλίκους
- 462 κρούσματα στην ομάδα 18-39
- 712 κρούσματα στην ομάδα 40-64
- 349 κρούσματα στην ομάδα 65+
- 78 κρούσματα χωρίς ηλικιακό προσδιορισμό
Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι επιδημιολόγοι του υπουργείου Υγείας κατά την συνέντευξη Τύπου, από την ιχνηλάτηση προκύπτει ότι οι χώροι υπερμετάδοσης είναι η εργασία και η οικογένεια. Έτσι, καταρρίπτεται και επισήμως το παλαιότερο αφήγημα της υπερμετάδοσης από τους νέους.
Συγκριτικά μάλιστα, πριν το lockdown το φορτίο για τις ευπαθείς ομάδες ήταν χαμηλότερο. Επίσης, προκύπτει ότι παρά τη χαμηλή μεταδοτικότητα των παιδιών, η κινητικότητα των γονέων και η λειτουργία των διευρυμένων οικογενειών, απουσία ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού κρατικού μηχανισμού υποστήριξης, ενεργοποιεί μια ιδιαίτερα σκληρή αλυσίδα υπερμετάρδοσης, την οποία δεν έχει καταφέρει να κάμψει το lockdown.
Ενεργά κρούσματα
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού, εντοπίζονται σε πέντε από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Η Αττική, αντίθετα δείχνει να έχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα καθώς τα ενεργά κρούσματα της συγκεκριμένης περιοχής φτάνουν το 19,7%.
- 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,
- 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής,
- 1.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας,
- 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και
- 632, 3,8%, στη Δυτική Μακεδονία.
Όπως παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες. Ειδικότερα, σημείωσε πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας.
Στη συνέχεια, ο υφυπουργός ανέφερε πως ανάμεσα στις περιοχές που δημιουργούν έντονο προβληματισμό τις τελευταίες 7 ημέρες, είναι οι Περιφερειακές Ενότητες
- Ξάνθης,
- Δράμας,
- Πέλλας,
- Φλώρινας,
- Πιερίας και
- Ημαθίας.
Η εικόνα στις ΜΕΘ
Το τελευταίο 24ψρο στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 612 ασθενείς, επίπεδο χαμηλότερο από την προηγούμενη έκθεση, που οφείλεται όμως στους πολλούς θανάτους. Η ηλικιακή κατανομή των διασωληνωμένων ή νοσηλευομένων σε ΜΕΘ έχει ως εξής:
- 13 ασθενείς ηλικίας 18 έως 39 ετών
- 272 ασθενείς ηλικίας 40 έως 64 ετών
- 328 ασθενείς άνω των 65 ετών
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η θνητότητα στην ομάδα των 65+, καθώς έχει πλέον σκαρφαλώσει στο 14,2%(!).