Ενώ η χάραξη του οδικού χάρτη άρσης του lockdown και η διαδικασία επαναξιολόγησης αποτελεσματικότητας των περιοριστικών μέτρων εξελίσσεται live και σε όλα τα επίπεδα, με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ να αμφισβητούνται ως προς την πληρότητα, την αξιοπιστία και την εγκυρότητά τους, η καθημερινή επιδημιολογική εικόνα εμφανίζει έντονες διακυμάνσεις, σε γεωγραφική και ηλικιακή κλίμακα.
Οι 101 θάνατοι προβληματίζουν. Ο κορονοϊός θερίζει στους 65+ και όλα τα στοιχεία συνηγορούν σε… επιδείνωση της κλινικής εικόνας. Το lockdown δεν αποδίδει αλλά…
Η επιδημιολογική εικόνα της πανδημίας του κορονοϊού παραμένει σταθερή με τον δείκτη θετικότητας να επιστρέφει στα επίπεδα του 7%, μετά την έξαρση του προηγούμενου 24ώρου. Παρ΄όλα αυτά, πηγή ανησυχία παραμένει η ηλικιακή διάρθρωση των νέων κρουσμάτων, καθώς δεν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αποσυμπίεση του ΕΣΥ, αλλά αντιθέτως, όλα δείχνουν πως η πίεση θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.
Το Crisis Monitor έχει κατ επανάληψη επισημάνει ότι το βαρύ ιικό φορτίο στους 65+ δεν επιτρέπει την βελτίωση της κατάστασης στο ΕΣΥ. Επίσης, μπορεί η ικανότητα του ΕΣΥ, σε ονομαστικούς όρους, να καλύπτει την τρέχουσα ζήτηση, ιδιαίτερα σε ΜΕΘ, η παρατεταμένη πίεση που ασκείται και ο χαμηλός έως και ανύπαρκτος ρυθμός αναπλήρωσης απωλειών, σε ανθρώπινους πόρους και υλικά, περιορίζουν προοδευτικά τη δυνατότητα και το επίπεδο της προσφερόμενης περίθαλψης.
Αυτό καταδεικνύεται στη διαρκώς αυξανόμενη θνητότητα των 65+, που πλέον αγγίζει το 13,6%, με σταθερά ανοδική δυναμική και χωρίς ενδείξεις ανάσχεσης.
Το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα ανήλθαν στα 2.199, επίπεδο που παραμένει υψηλό από όλες τις απόψεις. Ιδιαίτερα ανησυχητική όμως είναι η επιβάρυνση των ευπαθών ομάδων που αθροιστικά φτάνει στο 60 έως 70% του συνόλου των νέων κρουσμάτων.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ή σε ΜΕΘ μειώνεται, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των θανάτων και όχι σε ύφεση των νέων περιστατικών που χρήζουν αυξημένης φροντίδας και μηχανικής υποστήριξης,
Coronavirus 24h Factsheet
- 2.199 κρούσματα
- 30.923 τεστ
- 21.032 pcr
- 9.891 rapid
- 7,1% δείκτης θετικότητας
- 596 διασωληνωμένοι
- 101 θάνατοι
Lockdown και επόμενη μέρα
Η διελκυστίνδα που έχει στηθεί γύρω από τον ΕΟΔΥ, τα στοιχεία και τον τρόπο λήψης αποφάσεων, υπονομεύει το μέτωπο και αποδυναμώνει την αποφασιστικότητα της κοινωνίας στην τήρηση των μέτρων. Έτσι, οποιεσδήποτε αποφάσεις για άρση ή παράταση των μέτρων, εμπεριέχουν πλέον σημαντικό βαθμό ρίσκου σε όλα τα επίπεδα. Όπερ σημαίνει ότι πλέον η τήρηση των μέτρων ενέχει μεγαλύτερους κινδύνους στο επίπεδο της -διακριβωμένα- ήδη μειωμένης αποτελεσματικότητάς τους.
Υπ αυτό το πρίσμα κυβέρνηση και επιστήμονες εξετάζουν όχι μόνο την αναγκαιότητα παράτασης του lockdown, αλλά σταθμίζουν την αποτελεσματικότητά του στη μείωση των κρουσμάτων και την αποσυμπίεση του ΕΣΥ. Με δεδομένη τη μειωμένη υπακοή των πολιτών στα μέτρα, τόσο λόγω κόπωσης, όσο και λόγω της αναξιοπιστίας που διέπει τη διαδικασία, η παράτασή τους θα μπορούσε να επαναφέρει τον κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών ή κύματος κοινωνικής ανυπακοής, σε επίπεδο που τιθάσευσή του θα ήταν αδύνατη.
Ανακοινώσεις
Ανακοινώσεις για το τί μέλλει γενέσθαι μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων αναμένονται την Παρασκευή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ως εκ τούτου, τα στοιχεία που θα δημοσιεύσει ο ΕΟΔΥ αυτή την εβδομάδα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για τη χάραξη του νέου οδικού χάρτη.
Επί τάπητος βρίσκεται πλειάδα σεναρίων, ακόμα και για εφαρμογή τοπικών και υπερτοπικών μέτρων, ανάλογα με το ιικό φορτίο και τη δυναμική κάθε περιοχής.
Οι ειδικοί εξετάζουν τώρα, με καθυστέρηση, την πληθυσμιακή διάρθρωση της κάθε περιοχής, το είδος της δραστηριότητας και την πορεία εφαρμογής των μέτρων. Ωστόσο, τα περισσότερα στοιχεία, αυτού του είδους κατεύθυνση δεν είναι επίσημα,
Προειδοποιήσεις και διαφορές
Για τους κινδύνους αυτούς είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ο ΠΟΥ, όχι μόνο την ελληνική, αλλά όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ωστόσο, η ειδοποιός διαφορά της Ελλάδας με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ είναι η πληθυσμιακή διάρθρωση και οι κλίνες ΜΕΘ.
Στην Ελλάδα, το 25% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, που συνεπάγεται μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσει βαριά. Κατ επέκταση έχει υψηλότερο κίνδυνο θνητότητας, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η θνητότητα υπολογίζεται στο 13,6%, για τους άνω των 65 ετών.
Επίσης, η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το μοντέλο της διευρυμένης οικογένειας. Όπερ σημαίνει ότι οι νεότεροι συζούν ή επισκέπτονται συχνά τους γηραιότερους. Συνεπώς, οι περιορισμοί καταρρίπτονται de facto, όταν έστω και κάποια από τα μέλη της οικογένειας κινητοποιούνται. Υπό το βάρος της πολυετούς οικονομικής κρίσης, μάλιστα, πολλές οικογένειες είχαν συσπειρωθεί ακόμη περισσότερο.
Η κατάσταση σήμερα
Οι ειδικοί εστιάζουν ιδιαίτερα στην γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων για να διαγνώσουν την αποτελεσματικότητα και τα προβλήματα των μέτρων. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα που χρήζουν συνδυαστικής μελέτης και συνεκτίμησης.
Ηλικιακή κατανομή
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2.199 κρούσματα, με διάρθρωση:
- 83 κρούσματα σε ανηλίκους
- 668 κρούσματα στην ομάδα 18-39 ετών
- 932 κρούσματα στην ομάδα 40-64 ετών
- 469 κρούσματα στην ομάδα 65+
- 47 κρούσματα χωρίς ηλικιακό προσδιορισμό
Η εικόνα στις ΜΕΘ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο στις ΜΕΘ ανά την Ελλάδα νοσηλεύονται 596 ασθενείς, η ηλικιακή κατανομή τους είναι ως εξής:
- 17 ασθενείς ηλικίας 18 έως; 39 ετών
- 262 ασθενείς ηλικίας 40 έως 64 ετών
- 322 ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών
Ο δείκτης θνητότητας των 65+ φτάνει στο 13,5%, επίπεδο ιδιαίτερα ανησυχητικό και το οποίο προβλέπεται να επιδεινωθεί.
Γεωγραφική κατανομή
- 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 413 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
- 538 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 81 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 33 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 66 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 24 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 55 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
- 35 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 43 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 112 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
- 70 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
- 72 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 85 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 44 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 41 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 56 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 33 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 40 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
- 27 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Η έκθεση του ΕΟΔΥ
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.199 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 107470, εκ των οποίων το 52.9% άνδρες.
4919 (4.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 28590 (26.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
596 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 167 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 597 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.