Σταθεροποίηση του επιδημικού φορτίου σε επίπεδο επικράτειας καταγράφεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ενώ ενδείξεις σταθεροποίησης αλλά σε καθεστώς μεγάλης πίεσης καταγράφει και η κλινική εικόνα. Δημοσιεύματα για την αξιοπιστία των στοιχείων και τον τρόπο λήψης αποφάσεων επαναφέρουν το θέμα ανταγωνισμού πολιτικών και επιστημόνων.
Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί είναι ζοφερό: 98 νεκροί 603 διασωληνωμένοι και το ΕΣΥ να καίει το… φιτίλι του. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και αναζωπυρώνει το blame game. Η πραγματική εικόνα απαιτεί… αντοχές
Καθώς η χώρα εισέρχεται στην τέταρτη εβδομάδα καραντίνας, εν μέσω κλιμακούμενων αντιδράσεων για τα μέτρα, τη στόχευση, την υφή και εσχάτως για την ακρίβεια και αξιοπιστία των στοιχείων, κρούσματα και διασωληνωμένοι δείχνουν να σταθεροποιούνται.
Το επιδημικό φορτίο της Ελλάδας έχει υποχωρήσει κατά 60% από τα υψηλά, ενώ σε πολλές περιοχές η κάμψη αυτή είναι μεγαλύτερη. Ωστόσο, στη Βόρεια Ελλάδα ξεπηδούν διαρκώς νέες εστίες είτε πρόκειται για γηροκομεία, είτε για ολόκληρες περιοχές και πόλεις, γεγονός που διαφοροποιεί δραστικά την εικόνα και καθιστά ανασφαλή τα ενιαία συμπεράσματα.
Coronavirus 24h Factsheet
- 1.193 κρούσματα
- 16.426 τεστ
- 12.320 pcr
- 4.106 rapid
- 7,26% δείκτης θετικότητας
- 603 διασωληνωμένοι
- 98 νεκροί
Η κλινική εικόνα παρουσιάζεις ενδείξεις σταθεροποίησης, μεν, σε πολύ υψηλά επίπεδα πίεσης δε, γεγονός που σε συνδυασμό με τη χρονική διάρκεια της υγειονομικής κρίσεις και τον μειωμένο βαθμό αναπλήρωσης απωλειών, καθιστά το ΕΣΥ πολύ πιο αδύναμο για να διαχειριστεί μια ιδιαίτερα οξεία κρίση. Όπερ σημαίνει ότι ενώ τυπικά τα όρια δεν έχουν εξαντληθεί, τυπικά, βρίσκεται εκτός ελέγχου.
Ανησυχίες και ερωτηματικά
Ερωτηματικά εγείρονται όμως και για την αξιοπιστία των στοιχείων του ΕΟΔΥ, αλλά και την επάρκεια των μοντέλων πρόβλεψης και επιβολής μέτρων. Όπως σκιαγραφείται σε πολλά δημοσιεύματα, ο τρόπος λήψης αποφάσεων δεν ήταν πάντα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα επιστημονικός, αλλά κατ εξοχήν πολιτικός. Βέβαια, σε πολλές περιστάσεις ακόμα και αν επικρατούσαν επιστημονικά κριτήρια, τα στοιχεία ήταν ελλιπή και οι αποφάσεις θα λαμβάνονταν με άλλα αισθητήρια.
Το ζητήματα πίεσης από εξωγενείς παράγοντες προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων και αξιοπιστίας των στοιχείων έχει εγκαίρως αναδείξει το Crisis Monitor, μέσα από την σταθερή και διαρκή παρατήρηση των εξελίξεων και την ανάλυση των δεδομένων.
Το μπάχαλο ήταν… γνωστό. Τώρα βιώνουμε τις συνέπειες
Ειδικότερα, το Crisis Monitor ανέδειξε τις πολιτικές πιέσεις και τη διελκυστίνδα με επίκεντρο την επιβολή περιοριστικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο:
Κορονοϊός: Εμφύλιος σε κυβέρνηση και ΝΔ για τα μέτρα σε Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική— 7 Αυγούστου 2020
Εν συνεχεία, στις 20 Σεπτεμβρίου για δεύτερη φορά επισημαίνει τα προβλήματα καταγραφών στα στοιχεία του ΕΟΔΥ:
Κορονοϊός: Μπάχαλο τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Αυξάνονται νεκροί και διασωληνωμένοι—20 Σεπτεμβρίου 2020
Και τέλος, επισημαίνει ξανά τις αντίρροπες δυνάμεις που ασκούνται τη στιγμή που συζητώνταν τα μέτρα για την Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.
Η Θεσσαλονίκη πάει για καραντίνα. «Εμφύλιος» σε ΝΔ και αστυνομία— 2 Νοεμβρίου 2020
Η αναζωπύρωση του blame game και η διάχυσή του στα media, ωστόσο, αποτελούν ενδείξεις ευρύτερων επικείμενων ανακατατάξεων. Η μορφή με την οποία θα αποτυπωθούν αυτές στο πολιτικό σκηνικό παραμένει υπό εξέταση.
Ηλικιακή κατανομή
Από την ηλικιακή ανάλυση των δεδομένων του ΕΟΔΥ προκύπτει η διατήρηση βαρέως επιδημικού φορτίου στις ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα στους 65+. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι δύσκολα οι ΜΕΘ θα αποσυμφορηθούν το προσεχές διάστημα, αν και το επιδημικό φορτίο συνολικά υποχωρεί.
- 53 κρούσματα σε ανηλίκους
- 321 κρούσματα στην ομάδα 18-39
- 519 κρούσματα στην ομάδα 40-64
- 301 κρούσματα στην ομάδα 65+
- 1 κρούσμα επιπλέον των συνολικών καταγράφεται στην ηλικιακή ανάλυση, που συνήθως συμβαίνει με την ενσωμάτωση δεδομένων από παλαιότερα καταγεγραμμένα κρούσματα.
Η εικόνα στις ΜΕΘ
Συνολικά, στις ΜΕΘ και διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 603 ασθενείς. Η ηλικιακή κατανομή τους είναι ως εξής:
- 13 ηλικίας 18 έως 39 ετών
- 260 ηλικίας 40 έως 64 ετών
- 329 ηλικίας άνω των 65 ετών
Γεωγραφική κατανομή
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10.4227, εκ των οποίων το 53.0% άνδρες. 4.879 (4.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 27.746 (26.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Όπως έχει εγκαίρως επισημάνει το Crisis Monitor το φορτίο σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας δίνει εξάρσεις και αλλού παραμένει πολύ αδικαιολόγητα υψηλό. Τις προοπτικές επιδεινώνουν τα ηλικιακά δεδομένα και από καιρό φθίνουσα πορεία ανθρώπινων και υλικών πόρων του ΕΣΥ, σε συνδυασμό με την εξαιρετικά περιορισμένη συνεισφορά ιδιωτών.
Λάρισα, Πιερία, Σέρρες, Καρδίτσα και Πέλλα, ακολουθούν εντελώς διαφορετική πορεία από τη μεσοσταθμική σε επίπεδο επικράτειας.
Ειδικότερα:
- 247 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
- 235 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 64 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε Θεσπρωτίας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 44 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 63 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
- 38 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 25 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 88 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
- 49 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 45 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
- 8 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Η έκθεση του ΕΟΔΥ
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.193 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10.4227, εκ των οποίων το 53.0% άνδρες. 4.879 (4.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 27.746 (26.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Συνολικά 603 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 162 (26.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 575 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Επίσης, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.321 θανάτους συνολικά στη χώρα. 935 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.366.363 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 20.9025 δείγματα.