Απόφαση που καταδεικνύει τη δυσμενή μεταβολή του κλίματος στην ΕΕ απέναντι στην Τουρκία έλαβε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εγκρίνοντας την επιβολή αυστηρών κυρώσεων για τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Ωστόσο, η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτική αλλά συμβουλευτική προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα λάβει εν τέλει τις αποφάσεις.
Απόφαση που καταδεικνύει τη δυσμενή μεταβολή του κλίματος απέναντι στην Τουρκία έλαβε το Ευρωκοινοβούλιο, εγκρίνοντας την επιβολή κυρώσεων
Συνήθως, τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αποτελούν ένα είδος πολιτικής σφυγμομέτρησης και επέχουν ρόλο μοχλού πίεσης στα χέρια των ηγετών και της Κομισιόν σε διαπραγματεύσεις.
Το γεγονός όμως ότι για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ευρεία πλειοψηφία, υπερψήφισε την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, σηματοδοτεί μια νέα ισορροπία δυνάμεων στις Βρυξέλλες. Το ΕΚ υιοθέτησε την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 440 ψήφοι υπέρ, 193 κατά και 53 αποχή.
Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συμβάλλει στην καλύτερη οριοθέτηση της συζήτησης με την Τουρκία, ενόψει της Συνόδου Κορυγής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένη για την 11η Δεκεμβρίου. Στη Σύνοδο Κορυφής κεντρικό θέμα στην ατζέντα, εκτός από τον κορονοϊό και τις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουν και οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. ΟΙ ηγέτες θα αξιολογήσουν την πρόοδο στην κατεύθυνση των διερευνητικών επαφών, της εκτόνωσης της έντασης και τον ρόλο της Τουρκίας στη σταθεροποίηση της περιοχής.