Κλυδωνισμούς και αλλαγή στρατηγικής προκάλεσε στην AstraZeneca η αποκάλυψη προβλημάτων στην πρώτη κλινική έρευνα του εμβολίου της για τον κορονοϊό. Ο CEO της εταιρίας ανακοίνωσε ότι η εταιρία θα διεξάγει νέα παγκόσμια κλινική έρευνα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, προαναγγέλλοντας ότι η έγκριση θα καθυστερήσει.
Η AstraZeneca επιλέγει τη νέα δοκιμή του εμβολίου για τον Covid-19, αντί της προσθήκης ενός ακόμη σκέλους στην τρέχουσα κλινική μελέτη στις ΗΠΑ.
Η εταιρία αντιμετωπίζει κλιμακούμενη δυσπιστία και επίμονα ερωτηματικά μετά από την παραδοχή κατασκευαστικής αστοχίας που μετέβαλε το βαθμό αποτελεσματικότητα τους εμβολίου της.
«Τώρα που βρήκαμε ότι μοιάζει με καλύτερη αποτελεσματικότητα πρέπει να το επικυρώσουμε, οπότε πρέπει να κάνουμε μια επιπλέον μελέτη »,
δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Pascal Soriot στην πρώτη του συνέντευξη από τότε που κυκλοφόρησαν τα δεδομένα. Θα είναι πιθανώς μια άλλη
«διεθνής μελέτη, αλλά αυτή θα μπορούσε να είναι ταχύτερη επειδή γνωρίζουμε ότι η αποτελεσματικότητα είναι υψηλή, επομένως χρειαζόμαστε μικρότερο αριθμό ασθενών».
Ο CEO της AstraZeneca προανήγγειλε ότι οι εγκρίσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθυστερήσουν, ενώ η κατάσταση περιπλέκεται και στις ΗΠΑ. Όπως δήλωσε ο Soriot η έγκριση από την FDA αναμένεται επίσης να καθυστερήσει καθώς δύσκολα θα εκδόσει έγκριση βασισμένη σε συμπεράσματα έρευνας που διεξήχθησαν αλλού.
«Το ερώτημα για εμάς ήταν, θα χρειαστούμε τα δεδομένα των ΗΠΑ για να λάβουμε έγκριση στις Η.Π.Α. ή μπορούμε να λάβουμε έγκριση στις ΗΠΑ με διεθνή δεδομένα και δεν ήταν ποτέ ξεκάθαρο»,
δήλωσε ο Soriot, ο οποίος βρίσκεται σε καραντίνα μετά την άφιξή του στην Αυστραλία.
Οι διαφορές και τα ερωτηματικά
Μια ημέρα μετά την αποκάλυψη των δεδομένων, ο επικεφαλής του προγράμματος εμβολίων στις ΗΠΑ, γνωστής ως Operation Warp Speed, δήλωσε ότι το σχήμα που δείχνει το υψηλότερο επίπεδο αποτελεσματικότητας δοκιμάστηκε σε νεότερους πληθυσμούς. Επίσης ξεκαθάρισε ότι η μισή δόση δόθηκε σε ορισμένα άτομα λόγω σφάλματος στην ποσότητα εμβολίου που τοποθετήθηκε σε ορισμένα φιαλίδια.
Το εμβόλιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, πέτυχε αποτελεσματικότητα 90%, όταν πρώτα χορηγήθηκε μισή δόση και εν συνεχεία ολόκληρη. Μετη χορήγηση δύο ολόκληρων δόσεων η αποτελεσματικότητα υποχώρησε στο 62%.
Καμία από αυτές τις λεπτομέρειες δεν αποκαλύφθηκε στις αρχικές δηλώσεις της Astra ή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Ο Soriot αμφισβήτησε την ιδέα ότι το σχήμα μισής δόσης ήταν σφάλμα, λέγοντας ότι αφού οι ερευνητές συνειδητοποίησαν το σφάλμα δοσολογίας άλλαξαν επίσημα το δοκιμαστικό πρωτόκολλο με την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.
Η Astra και οι ερευνητές αρνήθηκαν να παράσχουν περισσότερα δεδομένα πριν από μια ανάλυση από ανεξάρτητους αναλυτές που αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έχουν υποβληθεί σε ένα μη δημοσιευμένο περιοδικό, ανέφερε η Astra σε ανακοίνωση.
Τα εμβόλια που τρέχουν ακόμα
Η εξέλιξη αυτή αυτή, διαφοροποιεί το περιβάλλον, καθώς στην τελική ευθεία για έγκριση βρίσκονται πλέον μόνο το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna, ενώ, τα οποία θα μπορούσαν να καταστούν διαθέσιμα πριν το τέλος του έτους. Στο αμέσως επόμενο στάδιο βρίσκονται αρκετά ακόμη εμβόλια.
Δείτε εδώ την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχει δημοσιευθεί