Κάθε μέρα, 137 γυναίκες παγκοσμίως δολοφονούνται από τον νυν ή τον πρώην σύντροφό τους ή ακόμα και από άλλο μέλος της οικογένειας τους. Το 64% όλων των θυμάτων που σκοτώθηκαν από συντρόφους ή οικογένεια παγκοσμίως είναι γυναίκες.
137 γυναίκες δολοφονούνται κάθε μέρα από έναν άντρα του περιβάλλοντός τους. Τα εγκλήματα αυτά είναι σαφή, προμελετημένα και εδράζονται σε στερεοτυπικές αντιλήψεις. Τα στοιχεία είναι καταιγιστικά για τις κοινωνίες. Τα εγκλήματα αυτά πλέον καταγράφονται ως γυναικοκτονίες σε πολλές χώρες του κόσμου.
Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν επίσης το 82% των θυμάτων που σκοτώθηκαν από τον σύντροφό τους ή τον πρώην σύντροφό τους, όπως δείχνουν στοιχεία από μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για τις γυναίκες.
Η βία κατά των γυναικών βασίζεται συχνά σε μια στερεοτυπική εικόνα του φύλου που βλέπει τους άνδρες σε αυταρχικό ρόλο που τους δίνει το δικαίωμα να κυριαρχούν στις γυναίκες και τη συμπεριφορά τους, π.χ. πες τους τι να κάνουν, πότε να κάνουν σεξ, πώς να ντύνονται. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης του ΟΗΕ.
Εκείνοι που έχουν τέτοιες απόψεις τείνουν περισσότερο στη θανατηφόρα βία κατά των γυναικών. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες περιλαμβάνουν χαμηλά επίπεδα εκπαίδευσης, παιδική ηλικία και άλλες εμπειρίες κακοποίησης / βίας, καθώς και προβληματική χρήση αλκοόλ.
Στην Ασία καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός δολοφονιών γυναικών με 20.000 θύματα. Ακολουθεί η Αφρική με19.000 θύματα.
Ωστόσο, σε σχετικούς όρους, η Αφρική είναι πιο επικίνδυνο μέρος για γυναίκες με 3,1 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στην Ασία ο δείκτης αυτός υποχωρεί στο 0,9. Στην Αμερική σκοτώνονται 1,6 γυναίκες ανά 100,000 κατοίκους. Στην Ευρώπη, ο αριθμός αυτός ήταν 0,7 δολοφονίες ανά 100.000 γυναίκες.
Εσχάτως στη νομική έχει αρχίσει να εισάγεται η έννοια της γυναικοκτονίας, δεδομένου ότι τα κίνητρα και η υφή των εγκλημάτων κατά γυναικών έχουν να κάνουν με τη φύση και το φύλο τους και ως εκ τούτου δεν αποτελούν ένα ακόμη έγκλημα της γενικής κατηγορίας ανθρωποκτονιών.