Σχέδιο στήριξης στη Aegean ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο του οποίου το Δημόσιο θα εισφέρει 120 εκατ. λαμβάνοντας warrants επί μετοχών και οι μέτοχοι της εταιρίας 60 εκατ. με έκδοση κοινών μετοχών.
Συνολική κεφαλαιακή στήριξη 180 εκατ. θα λάβει η Aegean Air, του ομίλου Βασιλάκη, εκ των οποίων τα 120 θα προέλθουν από το Δημόσιο, ενώ τα 60 εκατ. θα τα εισφέρουν οι μέτοχοι, στο πλαίσιο ΑΜΚ. Το Δημόσιο, όμως, θα λάβει warrants και όχι μετοχές, όπως οι ιδιώτες και ως εκ τούτου δεν θα έχει λόγο στο management.
Από τον τελικό σχεδιασμό προκύπτει ότι κυβέρνηση και διοίκηση της Aegean αναγκάστηκαν να καταφύγουν στη λύση των Warrants καθώς το σενάριο για στήριξη εν λευκώ δεν έβρισκε πρόσφορο έδαφος στη DG Comp. Έτσι, το Δημόσιο δεν θα πάρει μετοχές του αερομεταφορέα, αλλά θα λάβει warrants που θα μπορούν υπό όρους να μετατραπούν σε μετοχές σε μελλοντικό χρόνο.
Όπερ σημαίνει ότι η διοίκηση απέφυγε την κρατικοποίηση και τον διορισμό αντιπροσώπου του Δημοσίου στο ΔΣ της Aegean. Δεν έχει όμως αποσοβήσει το ενδεχόμενο, καθώς τα δάνεια θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις, να μετατραπούν σε μετοχές.
Μέχρι στιγμής, οι χορήγησης και μετατροπής των δανείων δεν έχουν γίνει γνωστοί. Το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από τη DG Comp, στο πλαίσιο του πιο χαλαρού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις ελέω Covid-19.
Κρατικό χρήμα 120 εκατ. στην Aegean. 60 εκατ. θα βάλουν οι μέτοχοι
Το Crisis Monitor έχει εξ αρχής επισημάνει την προσπάθεια της διοίκησης της Aegean να λάβει στήριξη εν λευκώ, εν αντιθέσει με τα best practises που εφάρμοσαν Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία για τη στήριξη σε εταιρίες αερομεταφορών.
Η εταιρία χάνει περί το 1 εκατ. ημερησίως, ενώ στο τέλος του έτους αναμένεται να ενσωματωθούν ζημιές από παράγωγα σε νομίσματα και εμπορεύματα.
Δηλώσεις Πέτσα
Ο Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε ότι το Δημόσιο θα εισφέρει 120 εκατ. ευρώ και οι μέτοχοι 60 εκατ. ευρώ για να αναπληρωθούν τα χαμένα κεφάλαια του αερομεταφορέα. Ισχυρές πιέσεις στη μετοχή.
Την εκκίνηση διαδικασίας διάσωσης της Aegean με κρατικά κεφάλαια και στήριξη από τους ιδιώτες μετόχους επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενώ η προοπτική έκδοσης νέων μετοχών για την άντληση κεφαλαίων προκαλεί μεγάλη πτώση της μετοχής του αερομεταφορέα, που έχανε 9% μετά τις 13.30.
Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για
«ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με βάση τον κατά το δυνατόν δίκαιο επιμερισμό των βαρών μεταξύ Κράτους και ιδιωτών μετόχων»,
τονίζοντας ότι
«δρομολογείται η στήριξη της εταιρίας Aegean, του μεγαλύτερου αερομεταφορέα της χώρας μας που πλήττεται εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα και ειδικότερα τις μετακινήσεις και τον τουρισμό».
Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι:
Το σχέδιο κρατικής στήριξης της αεροπορικής εταιρίας, θέτει ως αναπόσπαστο κομμάτι την κεφαλαιακή ενίσχυση της Aegean με τη συμμετοχή και των μετόχων της. Αξιολογείται ήδη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επίσημη έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων σε εταιρίες και κλάδους που πλήττονται λόγω της πανδημίας, όπως είναι κατεξοχήν ο κλάδος των αερομεταφορών.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σχέδιο ενίσχυσης της μεγαλύτερης εγχώριας αεροπορικής εταιρίας, το οποίο προσομοιάζει μεν σε περιπτώσεις κρατικής στήριξης άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών αερομεταφορέων με συνεισφορά του Κράτους, αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζει τη σημαντική συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων. Παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει ειδικά δικαιώματα προαίρεσης (τύπου warrants), για αγορά μετοχών της εταιρίας, τα οποία θα δικαιούται να ασκήσει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε ορισμένο χρονικό διάστημα.
Το συνολικό ύψος της κρατικής στήριξης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 120 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ χαμηλότερο, συγκριτικά με τη στήριξη, αξίας άνω των 32 δισ. ευρώ, που έχουν λάβει ή έχει δρομολογηθεί να λάβουν, έως σήμερα, αθροιστικά άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες του κλάδου των αερομεταφορών. Επιπλέον, προβλέπεται ιδιωτική συμμετοχή κατά το ήμισυ της κρατικής ενίσχυσης, δηλαδή ύψους 60 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα με τα 120 εκατ. ευρώ του Κράτους, η οποία θα προέλθει από τους μετόχους της Aegean.
Στην πρώτη φάση της πανδημίας, η εταιρία αξιοποίησε τα οριζόντια μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση για το σύνολο των κλάδων της οικονομίας και τη στήριξη του κόσμου της εργασίας (σ.σ.: πρόκειται για εγγυημένο δάνειο 150 εκατ. ευρώ και συμμετοχή της εταιρείας στα προγράμματα αναστολής συμβάσεων εργασίας και «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»).