Έντονη ανησυχία για την ασφάλεια του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων, των οικογενειών τους και του αξιόμαχου δημιουργεί ο τρόπος διαχείρισης των κρουσμάτων κορονοϊού, όπως αυτός αποτυπώνεται σε αποφάσεις διοικητών και θεσμικών παραγόντων. Σύμφωνα τα μέχρι στιγμής στοιχεία, κατά τη ύποπτου κρούσματος νεοσύλλεκτου του Πολεμικού Ναυτικού από το Κέντρο Εκπαίδευσης Πόρου, δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, ούτε μετά την διάγνωσή του κορονοϊό. Ως εκ τούτου, ολόκληρη η δομή θεωρείται δυνάμει υγειονομική βόμβα.
Νεοσύλλεκτος από το ΚΕ Πόρου βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό μετά από τεστ στο Ναυτικό Νοσοκομείο. Μέχρι στιγμής δεν έχει ελεγχθεί η μονάδα του, η οποία εξελίσσεται σε υγειονομική βόμβα.
Ειδικότερα, χθες διακομίσθηκε νεοσύλλεκτος από το ΚΕ Πόρου στο Ναυτικό Νοσοκομείο. Ενώ αυτός παρουσίαζε συμπτώματα που παραπέμπουν σε κορονοϊό, η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν αυτή της απλής μεταφοράς προς εξέταση, με υπηρεσιακά οχήματα και χωρίς πρόσθετα μέτρα ασφαλείας. Ακόμα δε, και όταν το μοριακό τεστ κορονοϊού στο οποίο υποβλήθηκε βγήκε θετικό, τα μέτρα που ελήφθησαν πόρω απέχουν από τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Θετικός νεοσύλλεκτος δεν γίνονται τεστ
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι ούτε το Ναυτικό Νοσοκομείο, ούτε η διοίκηση του ΚΕ Εκπαίδευσης έχουν μεριμνήσει για τη διενέργεια τεστ στους νεοσύλλεκτους και στα στελέχη. Επίσης, δεν φαίνεται να έχουν ενημερώσει για το κρούσμα την ιεραρχία. Αντ’ αυτού, φαίνεται ότι επιχειρείται η συγκάλυψη του γεγονότος και ο έλεγχος μόνο όσων ήρθαν σε άμεση επαφή μαζί του τις τελευταίες ώρες. Όπως είναι γνωστό, όμως, τα θετικά κρούσματα δεν ανιχνεύονται παρά μόνο μετά από ημέρες και εφόσον το ιικό φορτίο είναι ψηλό. Με δεδομένο ότι νεοσύλλεκτοι και στελέχη βρίσκονται σε κοινούς χώρους και εκπαιδεύονται για ημέρες, μέχρι την ορκωμοσία τους, είναι προφανές ότι τα κρούσματα μπορεί να είναι πολύ περισσότερα, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο να μην είναι η αρχή αλλά ένας κρίκος της αλυσίδας μετάδοσης, μέσα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πόρου.
Υπονομεύουν ασφάλεια και αξιόμαχο
Οι πρακτικές που επελέγησαν για τη διαχείριση του συγκεκριμένου περιστατικού εγείρουν ερωτηματικά για τη βούληση εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων και ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πλημμελής τήρησή τους στην υγεία του προσωπικού και το αξιόμαχο κρίσιμων μονάδων του στόλου. Ιδιαίτερα μάλιστα σε μια τόσο ταραγμένη γεωπολιτικά περίοδο, που ζητούμενο είναι η υψηλότερη δυνατή διαθεσιμότητα, τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν de facto την εμπιστοσύνη στις διαδικασίες, αναδεικνύουν αγκυλώσεις και θέτουν εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα των υγειονομικών πρωτοκόλλων.