Σε διαρκές stress test υποβάλλεται καθημερινά πλέον το ΕΣΥ, εικόνα που αναδεικνύουν πλέον καθημερινά τα media, στο πλαίσιο ευρύτερης προσπάθειας για την περαιτέρω ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και ενίσχυση της πρόληψης. Παράλληλα όμως δημιουργείται η αίσθηση της επιβεβλημένης αναγκαιότητας για την εμπλοκή των “απρόθυμων” ιδιωτών, συνθήκη που δεν φαίνεται να είναι απόλυτα αληθής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας οι κλίνες ΜΕΘ σε όλη την επικρατεί επαρκούν για το πολύ μία εβδομάδα ακόμα, με βάση τον τρέχοντα ρυθμού εξάπλωσης του covid-19 και τα κρούσματα στις ευπαθείς ομάδες. Οι ιδιώτες εμφανίζονται απρόθυμοι να βοηθήσουν το ΕΣΥ, το οποίο καρκινοβατεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Τα στοιχεία που παρέχει το υπουργείο Υγείας σκιαγραφούν την εικόνα ενός ΕΣΥ που παραπαίει αλλά δεν καταρρέει και σε συνδυασμό με την ημερήσια επιδημιολογική έρευνα, συνθέτουν ένα μάλλον ζοφερό σκηνικό, η διαχείριση του οποίο τις απαιτεί ήδη τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, όμως, φαίνεται ότι οι ιδιώτες δεν θέλουν να εμπλακούν ενεργά στη διαδικασία διαχείρισης του κορονοϊού, ούτε με την διακομιδή των πιο ελαφρών non-covid περιστατικών.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι χθες στη Θεσσαλονίκη χρειάστηκε η επίταξη δύο κλινικών, καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα του υπουργείου Υγείας για τη χορήγηση 200 κλινών ΜΕΘ από τους ιδιώτες. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο περιστατικό που καταδεικνύει την απροθυμία των ιδιωτών να συμβάλλουν στο φορτίο του ΕΣΥ. Προ ολίγων ημερών είχε διαρρεύσει εσωτερικό έγγραφο σύμφωνα με το οποίο θα έπρεπε να σταματήσουν οι διακομιδές ασθενών χωρίς σχετική ασφαλιστική κάλυψη σε ιδιωτικές κλινικές αν και υπήρχαν συμβάσεις για το λόγο αυτό. Τα περιστατικά αυτά συνθέτουν μια μάλλον προβληματική εικόνα. Τα αίτια όμως δεν είναι πάντα προφανή. Πολλές φορές απαιτείται μια πιο διεξοδική ανάλυση των γεγονότων.
Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Υγείας, δεν προέβη ποτέ στην εξαγγελθείσα ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με κλίνες και προσωπικό ΜΕΘ, ούτε στη λειτουργία του πρωτοβάθμιου δικτύου νοσηλείας Covid-19 που θα συνέβαλε στην απομόνωση ακόμα και ελαφρών κρουσμάτων από τον γενικό πληθυσμό, ώστε να περιοριστεί η δυναμική μετάδοσης του κορονοϊού. Αντιθέτως, καιρό τώρα το υπουργείο Υγείας προετοιμάζει μεθοδικά το έδαφος ώστε να καταστεί αδήριτη η ανάγκη εμπλοκής των ιδιωτών στη διαχείριση του Covid-19.
Συμπτώσεις και αντιφάσεις
Φαινομενικά, Δημόσιο και ιδιώτες φαίνεται να κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση, τη στιγμή της κρίσης, με αποτέλεσμα το κράτος να φτάνει στο έργο της επίταξης κλινών, η οποία όμως δεν είναι τυπική με τη νομική έννοια του όρου καθώς οι ιδιώτες αποζημιώνονται και μάλιστα με αυξημένο αντίτιμο 1600 ημερησίως. Εδώ όμως γεννάται το ερώτημα: Τί είναι αυτό που αναγκάζει τους ιδιώτες να δηλώνουν αντίθετοι στη συμμετοχή τους στη διαχείριση της πανδημίας σε καιρό κρίσης;
Προφανείς απαντήσεις δεν υπάρχουν. Με δεδομένο όμως ότι οι ιδιωτικές κλινικές έχουν συνεργασία με ασφαλιστικές εταιρίες, έχουν προδεσμευμένες κλίνες ΜΕΘ και απλές με συμβόλαια, ακόμα και δεσμεύσεις για τα περιστατικά που διαχειρίζονται ή και ακατάλληλες εγκαταστάσεις για τη διαχείριση βαρέων περιστατικών -αν και δεν επιτρέπεται-, η αντίδρασή τους θα μπορούσε να είναι… δικαιολογημένη. Αυτά τα γεγονότα, και πολλά ακόμα τα γνωρίζουν στο υπουργείο Υγείας. Έτσι, αναγκάζονται να προβούν σε επίταξη των ΜΕΘ, παρέχοντας στις ιδιωτικές κλινικές το απαραίτητο νομικό άλλοθι της ανωτέρας βίας, ώστε να ξεφύγουν από τις ρήτρες των συμβολαίων και να επωμισθεί το Δημόσιο τον κίνδυνο της διαχείρισης εγκαταστάσεων και προσωπικού.
Τα στοιχεία για τις ΜΕΘ
- Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 569, οι 445 είναι κατειλημμένες και οι 124 κενές (ποσοστό 22%).
- Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 651. Από αυτές, 555 είναι κατειλημμένες και 96 κενές (ποσοστό 15%).
- Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 218. Από αυτές, 210 είναι κατειλημμένες και 8 κενές (ποσοστό 4%).
- Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 218. Από αυτές, 173 είναι κατειλημμένες και 45 κενές (ποσοστό 20,5%).
Κατανομή των ΜΕΘ-COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια:
- 1η ΥΠΕ (Αττικής): 167 κλίνες, εκ των οποίων 128 κατειλημμένες και 39 κενές (ποσοστό 23%)
- 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 53 κλίνες, εκ των οποίων 39 κατειλημμένες και 14 κενές (ποσοστό 26,5%)
- 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 138 κλίνες, εκ των οποίων 137 κατειλημμένες και 1 κενή
- 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 137 κλίνες, εκ των οποίων 125 κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 9%)
- 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 73 κλίνες, εκ των οποίων 71 κατειλημμένες και 2 κενές (ποσοστό 3%)
- 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 47 κλίνες, εκ των οποίων 24 κατειλημμένες και 23 κενές (ποσοστό 49%)
- 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 18 κλίνες, εκ των οποίων 14 κατειλημμένες και 4 κενές (ποσοστό 22%)
- Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 18 κλίνες, εκ των οποίων 17 κατειλημμένες και 1 κενή (ποσοστό 5.5%)