Ενώ η Δύση ασχολείται με το Brexit, τον Τραμπ και την αποπαγκοσμιοποιητική τάση που έχει εμφυσήσει μια γενιά συγκεντρωτικών ηγετών και συγκεκριμένων συμφερόντων και τις απολήξεις του γαλλικού νεο-αποικιοκρατισμού, η Ασία βιώνει τη δική της παγκοσμιοποίηση και προετοιμάζεται για τον μεγάλο οικονομικό ανταγωνισμό.
Δεκαπέντε χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ασιατικές Τίγρεις, η Κίνα, η Αυστραλία και η Ιαπωνία, υπέγραψαν την Κυριακή τη μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου παγκοσμίως, μετά από 8ετείς διαπραγματεύσεις.
Η συμφωνία διευρύνει το γεωοικονομικό αποτύπωμα της Κίνας, ισχυροποιώντας την επιρροή της ακόμα και σε παραδοσιακούς εταίρους των ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία και η Αυστραλία.
Την Κυριακή, ενώ η Ευρώπη μετρούσε νεκρούς από Covid-19, επιπλοκές από τις αντιδράσεις των νέων χωρών στο Ταμείο Ανάκαμψης, στην Ασία, 15 χώρες υπέγραφαν τη μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο.
Το θέμα “θάφτηκε” στα ελληνικά media, απόλαυσε περιορισμένη προβολή στα ευρωπαϊκά και μεγαλύτερη στα αμερικανικά, όχι όμως ανάλογη με τον αντίκτυπο της και τις δυναμικές που απελευθερώνει.
Η συμφωνία RCEP
Την τελευταία ημέρα της Συνόδου Κορυφής 37ης Διάσκεψης Κορυφής των Asean, μετά από οκτώ χρόνια διαπραγματεύσεων, υπεγράφη η Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Εταιρική Σχέση (RCEP).
Στη συμφωνία συμμετέχουν, οι:
Αυστραλία,
- Κίνα,
- Ιαπωνία,
- Νέα Ζηλανδία και
- Νότια Κορέα.
Επίσης, στο deal μετέχουν και οι 10 χώρες της ASEAN, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων και της Ινδονησίας.
Οι 15 συμμετέχοντες έχουν συνολικό ΑΕΠ 26,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ή 30% ΑΕΠ. Αντιπροσωπεύουν επίσης το 28% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής και έχουν συνολικά πληθυσμό 2,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Το γεωοικονομικό αποτύπωμα της συμφωνίας θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, αν δεν είχε αποσυρθεί η Ινδία, των 1,4 δισ. ανθρώπων, εν μέσω φόβων για την υπονόμευση της εθνικής παραγωγικής βάσης από την κινεζική εξαγωγική βιομηχανία. Ωστόσο, στη συμφωνία περιλαμβάνεται ρήτρα βάσει της οποίας η Ινδία διαθέτει την option ένταξης σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή.
Η κύρωση της συμφωνίας θα σημάνει την μείωση των δασμών, ενισχύοντας την εφοδιαστική αλυσίδα και δίνοντας νέα ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Στη συμφωνία περιλαμβάνονται ρήτρες για την προστασία προσωπικών δεδομένων και διαφάνειας. Στον οδικό χάρτη εφαρμογής προβλέπεται απλοποίηση τελωνειακών διαδικασιών και ενίσχυση του εμπορίου με ηλεκτρονικά αποδεικτικά, για μεγαλύτερη ιχνηλασημότητα.
Οι επιπτώσεις
Η RCEP θεωρείται, ως επέκταση και εδραίωση της κινεζικής επιρροής στην ευρύτερη περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ έχασαν έδαφος αφού αποσύρθηκαν από την TPP.
Η Κίνα είναι ήδη μέλος πολλών διμερών εμπορικών συμφωνιών, αλλά αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά που έγινε μέλος ενός περιφερειακού πολυμερούς εμπορικού μπλοκ.
Έρευνα από το Peterson Insitute for International Economics εκτιμά ότι η RCEP θα αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 186 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030 ενώ το 0,2% αυτού του ποσού θα προστεθεί στις οικονομίες των κρατών μελών της.
Λίγο υψηλότερα, η Ρωσία δημιουργεί ήδη μια άλλη ζώνη εμπορίου, την Ευρασιατική Οικονομική Ζώνη, με τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και τη συμμετοχή της Σερβίας. Αν και πρόκειται για σαφώς πιο αδύναμο σχηματισμό, σε όλα τα επίπεδα, αποτελεί μια ακόμη ένδειξη διαμόρφωσης περιφερειακού μπλοκ με γεωοικονομικές βάσεις.