Ο Ταγίπ Ερντογάν υλοποίησε μια ακόμη εξαγγελία του: έκανε πικνίν -υπό βροχή- στα Βαρώσια. Άπαντες γνωρίζουν πλέον ότι η Τουρκία θα συνεχίσει με σταθερότητα στους σχεδιασμούς για προσάρτηση και de factro διχοτόμηση της Κύπρου, με το Αζερμπαϊτζάν να είναι πλέον έτοιμο να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα.
Αυτό όμως δεν είναι το μόνο. Αυτό ήταν γνωστό και αναμενόμενο. Ο Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρεί χρησιμοποιώντας την επιρροή του και το κενό εξουσία στον γεωπολιτικό και γεωοικονομικό χάρτη, να δημιουργήσει ένα νέο δίκτυο χωρών στα πρότυπα της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, που έχει οικοδομήσει η Ρωσία. Στόχος του Ταγίπ Ερντογάν, μέσα από αυτή τη διεργασία είναι η εδραίωση της ηγετικής θέσης της Τουρκίας και η διάχυση της επιρροής και στρατιωτικής της παρουσίας.
Ένα πρώτο crash test έγινε, με επιτυχία, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου η Τουρκία υποστήριξε ανοιχτά στο μέτωπο και στις διαπραγματεύσεις το Αζερμπαιτζάν. Πέρα από το ρόλο στην περιοχή που με την ανοχή και συναίνεση της Μόσχας, αποκτά η Άγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν πέτυχε να περιορίσει δραστικά τα ερείσματα της Ελλάδας και κατ επέκταση της ΕΕ στον Καύκασο.
Η διακοπή διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν, παγίδα στην οποία έπεσε για δεύτερη φορά ο Νίκος Δένδιας, στα πρότυπα της κρίσης με την κυβέρνηση Σάρατζ, αφήσει την Ελλάδα με μια υποχρέωση αγοράς αερίου μέσω του αγωγού TAP, που συνεπάγεται εκροή κεφαλαίων προς το Αζερμπαϊτζάν. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αγοράζει πλέον φυσικό αέριο και από την Τουρκία, καθώς το ρωσικό αέριο φτάνει μέσω του TurkStream και όχι μέσω Βουλγαρίας.
Χθες, από τα Βαρώσια, ο Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε αναγνώριση του ψευδοκράτους της ΤΔΒΚ από το Αζερμπαϊτζάν. Το κεντρικό μήνυμα που έστειλε χθες ο Τούρκος πρόεδρος ήταν ένα: Συζητάμε για λύση δύο κρατών, μόνο. Αυτό, με βάση τη θεώρηση της Τουρκίας σημαίνει διαμοιρασμό 50/50 των ενεργειακών κοιτασμάτων, όταν η εδαφική και πληθυσμιακή αναλογία είναι διαφορετική. Επίσης, συνεπάγεται επαναχάραξη συνόρων και ανατροπή του status quo. Δηλαδή, επιβεβαίωση του τουρκικού αναθεωρητισμού.
Τί είπε ο Ερντογάν
Την υπόσχεσή για “πικνίκ” στην Αμμόχωστο υλοποίησε υπό βροχή ο Ερντογάν μαζί με τον Τατάρ. Έκανε λόγο για “λύση δύο κρατών βάσει κυριαρχικής ισότητας” και προανήγγειλε την αναγνώριση της “ΤΔΒΚ” από το Αζερμπαϊτζάν.
Το άνοιγμα ολόκληρης της πόλης των Βαρωσίων “για όλους” εξήγγειλε από την παραλία της Αμμοχώστου ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υλοποίησε έστω και υπό βροχή την εξαγγελία του για την πραγματοποίηση πικνίκ στην για 46χρόνια περίκλειστη πόλη. Μιλώντας με φόντο τις ερειπωμένες ελληνοκυπριακές περιουσίες οι οποίες πλέον καλύπτονται από γιγάντιες σημαίες της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ”, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε προβληματισμένος αφού όπως είπε “η ομορφιά που είδε κρατούνταν μακριά από τον κόσμο για τόσα χρόνια”.
O Ταγίπ Ερντογάν μπήκε στην πόλη των Βαρωσίων στις 16:30 το απόγευμα, συνοδεία του νεοεκλεγέντος ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, οκτώ Τούρκων υπουργών, του προέδρου του συγκυβερνώντος τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και πλήθος Τ/Κ “αξιωματούχων. Αφού διέσχισε με την αυτοκινητιστική του πομπή την λεωφόρο Κένεντι κατέβηκε στην παραλία του “Σερενίσσιμα”, όπου είχαν στηθεί ξύλινα κιόσκια και λευκά τραπέζια, τα οποία τελικά δεν αξιοποιήθηκαν λόγω της καταιγίδας. Η παρουσία του Τούρκου Προέδρου στην παραλία της Αμμοχώστου διήρκησε περίπου μία ώρα και γύρω στις 17:30 ο Τούρκος Πρόεδρος απευθύνθηκε στα ΜΜΕ δηλώνοντας πως “στο Βαρώσι ξεκινά μια νέα περίοδος προς όφελος όλων”. Περιγράφοντας τον στόχο της τουρκικής πλευράς για το Βαρώσι ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι δεν θα δημιουργήσει νέα θύματα, αλλά θα ανοίξει την πόλη “για όλους”, παραπέμποντας δηλαδή σε ενδεχόμενη πρόσκληση προς τους Ε/Κ ιδιοκτήτες του Βαρωσιού να επιστρέψουν στην πόλη τους υπό τ/κ διοίκηση.
Αναγνώριση από το Αζερμπαϊτζάν
Νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου παρακολούθησε τη στρατιωτική παρέλαση για τους εορτασμούς της 37ης επετείου για την ανακήρυξη της “ΤΔΒΚ”. Από την Λευκωσία ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τις επόμενες κινήσεις του στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου. Η πρώτη αφορά κίνηση αναφέρεται στην προώθηση “λύσης δύο κρατών βάσει της κυριαρχικής ισότητας” (αντί δηλαδή της πολιτικής ισότητας που περιλαμβάνει το πλαίσιο του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας).
Ο Ταγίπ Ερντογάν ο κ. Ερντογάν προέτρεψε τον νεοεκλεγέντα Τ/Κ “πρόεδρο” Ερσίν Τατάρ να επισκεφθεί το συντομότερο δυνατό το Μπακού. Η επίσκεψη σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν θα είναι “ένα βήμα σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση” για την “ΤΔΒΚ” και την Τουρκία, υποβάλλοντας σαφώς ό,τι γράφτηκε στον τουρκικό Τύπο μετά τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δηλαδή κίνηση αναγνώρισης της “ΤΔΒΚ” από το Μπακού.