Μπλόκο στον πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και στο Ταμείο Ανάκαμψης έβαλαν Πολωνία και Ουγγαρία, αντιδρώντας στη σύνδεσή του με το Κράτος Δικαίου, καθώς αμφότερες είναι υπόδικες στο ΕΔ για σειρά παραβάσεων.
Η Βουδαπέστη και η Βαρσόβία μπλόκαραν σήμερα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021-27 καθώς και Ταμείο Ανάκαμψης, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που είχαν εγκρίνει οι «27» τον Ιούλιο. Πλέον, η προοπτική όξυνσης της οικονομικής κρίσης, ως συνέπεια της υγειονομικής είναι ορατή, ενώ οι κλυδωνισμοί αναμένεται να επηρεάσουν τη λειτουργία της Ένωσης τους προσεχείς μήνες, σε πολλά επίπεδα.
Η εξέλιξη ήταν προαναγγελθείσα και αναμενόμενη και αντικατοπτρίζει τη σοβαρή διάσταση απόψεων εντός της ΕΕ. Παρίσι και Βερολίνο ευελπιστούν ότι σύντομα, χωρίς τις πλάτες του Ντόναλντ Τραμπ, υπό την πίεση της συγκυρίας και αντιμετωπίζοντας περισσότερα προβλήματα στις προσβάσεις τους σε κοινοτικά κονδύλια, οι δύο χώρες να αναγκαστούν να υπαναχωρήσουν. Στην πραγματικότητα για το διευθυντήριο της ΕΕ, η συμφωνία είναι περισσότερο, πλέον, θέμα χρόνο και όχι ουσίας.
Το μπλόκο στον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης, όμως, είναι μείζον, αλλά δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που καλείται να επιλύσει το Βερολίνο και Ευρωπαϊκή διπλωματία. Υπάρχει και το βουλγαρικό βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας. Ρόλο εκεί θα μπορούσε να παίξει και η Ελλάδα, συσσωρεύοντας νέο πολιτικό κεφάλαιο. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να βρίσκεται στην ατζέντα της Αθήνας, παρά τις επαφές Μητσοτάκη-Ζάεφ.
Το timeline των εξελίξεων
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ, η Ουγγαρία και η Πολωνία έθεσαν βέτο, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους για τον μηχανισμό μέσω του οποίου θα στερούνται ευρωπαϊκούς πόρους οι χώρες εκείνες που κατηγορούνται ότι παραβιάζουν το κράτος δικαίου (ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματα), όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές.
«Η Ουγγαρία έθεσε βέτο στον προϋπολογισμό, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, επειδή δεν μπορούμε να στηρίξουμε το σχέδιο στην παρούσα μορφή του, επειδή συνδέει το κριτήριο (της συμμόρφωσης με το κράτος δικαίου) με τον προϋπολογισμό, κάτι που είναι αντίθετο με τα συμπεράσματα της συνόδου του Ιουλίου»,
επιβεβαίωσε μέσω του Twitter ο Ζόλταν Κόβακς, ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης.
Οι ευρωβουλευτές και οι χώρες μέλη της ΕΕ είχαν συμφωνήσει στις αρχές Νοεμβρίου επί αυτού του λεγόμενου «μηχανισμού της αιρεσιμότητας». Η συμφωνία αυτή, που επιτεύχθηκε κατόπιν διαπραγματεύσεων, άνοιξε τον δρόμο για έναν συμβιβασμό σε ό,τι αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, με το οποίο συνδέεται και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο Γερμανός πρεσβευτής στην ΕΕ, Μίχαελ Κλάους, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία για το τρέχον εξάμηνο, εξέφρασε τη λύπη του για το μπλοκάρισμα αυτό.
«Ήδη έχουμε χάσει πολύ χρόνο, απέναντι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και στις σοβαρές οικονομικές ζημίες που προκαλεί»,
δήλωσε.
«Είναι κρίσιμης σημασίας να υιοθετηθεί γρήγορα το συνολικό πακέτο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η ΕΕ θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρή κρίση», συνέχισε ο Γερμανός διπλωμάτης. «Θα συνεχίσουμε τις εντατικές διαβουλεύσεις μας με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές», πρόσθεσε.