Νέα περιοριστικά μέτρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κοινωνικές αναταραχές, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την έντονη κατασταλτική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών, ανακοίνωσε η ελληνική αστυνομία.
Στο σκηνικό που δημιουργείται, η απαγόρευση των συναθροίσεων θα μπορούσε να αποδειχθεί θρυαλλίδα κοινωνικών αντιδράσεων. Ως εκ τούτοι, οι χειρισμοί της κυβέρνησης αυξάνουν το πολιτικό ρίσκο και προσφέρουν ευκαιρίες για αποσταθεροποίηση σε εξωγενείς παράγοντες.
Η προσπάθεια αντιμετάθεσης* των ευθυνών από την υγειονομική κρίση σε πολιτικούς αντιπάλους και κοινωνικές ομάδες, υπό τη μορφή ενός νέου πολιτικού διλήμματος, αυξάνει όχι μόνο τον κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών, αλλά και το γεωπολιτικό ρίσκο.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, περιορίζονται οι συναθροίσεις από τα 9 στα 4 άτομα, από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου.
Το μέτρο αυτό, η συνταγματικότητα του οποίου αμφισβητείται, στόχο έχει να προλάβει ακόμα και μικρής κλίμακας συγκεντρώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Η ανακοίνωσή του έρχεται μετά από επιθετική καταστολή της αστυνομίας σε συγκεντρωμένους μέα στον χώρο του Πολυτεχνείου και της Πανεπιστημιούπολης.
Μυρίζει μπαρούτι
Η κατάσταση άρχισε να μυρίζει μπαρούτι, όμως, καθώς ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ετοιμάζονται να αμφισβητήσουν τα μέτρα. Η προοπτικής πολιτικής αντιπαράθεσης και έμπρακτης αμφισβήτησης θα φέρει βουλευτές σε σύγκρουση με αστυνομικές δυνάμεις, θέτοντας τις βάσεις για ευρύτερες συγκρούσεις.
Επίσης, το ζήτημα έχει αρχίσει να αποκτά διαστάσεις στα social media, όπου στο χαρακτήρα, τη στόχευση, την αποτελεσματικότητα και τη νομιμότητα των νέων περιοριστικών μέτρων έχουν αρχίσει να αντιδρούν ολοένα και μεγαλύτερες ομάδες. Το κλίμα επιδεινώνουν οι παλινωδίες της κυβέρνησης, όπως αυτές αποτυπώνονται στις διαρκείς δηλώσεις και αποφάσεις για τη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων.
Από την άλλη πλευρά η καταστολή της αστυνομίας και τα μέτρα κατά των εκδηλώσεων για το πολυτεχνείο, έχουν και έντονο πολιτικό χρώμα, συσπειρώνοντας πυρήνες της ακροδεξιάς εντός και εκτός της Νέας Δημοκρατίας.
Το μπάζωμα ως στρατηγική
Σε πολιτικό επίπεδο, με τον τρόπο αυτό φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να αντιστρέψει τη φθίνουσα δημοτικότητά του, εξαιτίας της διαχείρισης του κορονοϊού. Έτσι, διαφοροποιώντας τη στόχευση των μέτρων και πυροδοτώντας πόλωση, το επιτελείο του πρωθυπουργού επενδύσει στην αλλαγή του διλήμματος, διαχέοντας την ευθύνη για τα μέτρα σε όσους γενικά αντιδρούν και ταυτίζοντάς τους με… “ψεκασμένους”.
Οι χειρισμοί αυτοί όμως, φέρουν υψηλό πολιτικό ρίσκο, ενώ σε περίοδο αυξημένης γεωπολιτικής έντασης, θα μπορούσαν να παράσχουν κάλυψη για έκτροπα και χώρο για ετεροκαθορισμό της εσωτερικής πολιτικής ατζέντας. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση, επιχειρώντας να συσπειρώσει ακραίους και να δημιουργήσει πολιτικά δίπολα προκειμένου να αποφύγει την πολιτική φθορά, ανοίγει την κερκόπορτα για την υπονόμευσή της σταθερότητας στην Ελλάδα.
* Ως αντιμεταθετική ιδιότητα χαρακτηρίζουμε στα μαθηματικά, την ιδιότητα μιας πράξης μεταξύ δύο μελών, να έχει το ίδιο αποτέλεσμα ακόμα και αν ανταλλάξουμε τη σειρά των μελών μεταξύ τους.
Η ανακοίνωση της αστυνομίας
Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού Covid -19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020.
Πρόστιμα
Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:
-
διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
-
διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.