Τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες αναμένεται να έχει για την τοπική οικονομία της Κοζάνης και εν γένει της Βόρειας Ελλάδας η απόφαση για θανάτωση όλων των μινκ που εκτρέφονται σε μονάδα της Κοζάνης. Πρέπει να σημειωθεί ότι έλεγχοι διενεργούνται και στις 90 φάρμες στην Ελλάδα.
Την απόφαση έλαβε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε ορισμένο αριθμό ζώων (περίπου 10). Σύμφωνα με το αιτιολογικό, τα υπόλοιπα μινκ της ίδιας μονάδας εμφανίζουν συμπτώματα κορωνοϊού, όπως βήχα και καταρροή.
Παράλληλα, τεστ για κορονοϊό έχουν γίνει σε μινκ και σε άλλες δύο μονάδες της περιοχής, επειδή κάποια ζώα εμφανίζουν συμπτώματα. Ωστόσο, εξετάζεται ακόμα αν θα θανατωθούν στο σύνολό τους ή μόνο αυτά που είναι θετικά, εφόσον οι εργαστηριακοί έλεγχοι δείξουν ότι νοσούν από Covid-19.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες ο ιός μεταδίδεται από τον άνθρωπο στα μινκ. Υπάρχουν υποψίες ότι μετά μπορεί να μεταλλαχθεί και να ξαναμεταδοθεί στον άνθρωπο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία, καθώς θα καταστήσει το εμβόλιο αναποτελεσματικό. Ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχουν αποδείξεις.
Η βιομηχανία της Γούνας
Στην Ελλάδα υπάρχουν 90 φάρμες μινκ, στις οποίες εκτρέφονται 400.000 μητέρες βιζόν που γεννούν περίπου 1,2 εκατομμύρια μινκ ετησίως. Στη συνέχεια οι εκτροφείς εξάγουν ακατέργαστο το δέρμα τους στη Δανία και της Φινλανδία και φέρνοντας στη χώρα συνάλλαγμα ύψους άνω των 150 εκατ. ευρώ.
Τα βιζόν
Το βιζόν είναι σαρκοφάγο θηλαστικό της οικογένειας των Μουστελιδών. Έχει σώμα μακρόστενο, μήκους 40-50 εκ., με ουρά που μπορει να φτάσει τα 14 εκ. Χάρη στα μεμβρανώδη πίσω πόδια, μπορεί να κινείται άνετα μέσα στο νερό. Υπάρχουν δύο είδη βιζόν: το αμερικανικό (Mustela vison), που προέρχεται από την Βόρεια Αμερική, εισήχθη στην Ευρώπη το 1920 και είναι μεγαλόσωμο με καφέ γούνα και λευκά χείλη, και το ευρωπαϊκό (Mustela lutreola), που είναι μικρότερο μέγεθος και έχει σκούρα γκρίζα γούνα με λευκά και τα δύο χείλη.
Το ευρωπαϊκό βιζόν συναντάται κυρίως στην Ρουμανία, στην Φινλανδία και την Ρωσία, όπου ζει κοντά σε έλη, λίμνες και ποτάμια, σε δάση με πλούσια βλάστηση. Εξαιρετικός κολυμβητής, βουτά με μεγάλη επιδεξιότητα και μπορεί να φτάσει σε βάθος 5 μ. Κολυμπά ακόμη και στα παγωμένα νερά τον χειμώνα, χάρη στην προστασία που του παρέχει το πυκνό τρίχωμά του. Σκάβει σήραγγες στο χώμα για να φωλιάσει σε σημεία κοντά στο νερό και σε έκταση που κυμαίνεται από 1 έως 4 χλμ. Κάθε σήραγγα έχει δύο εξόδους, μία στο νερό και μία στην ξηρά.
Το βιζόν τρέφεται με μικρά ζώα, όπως βατράχους, ψάρια και τρωκτικά, αλλά και με αυγά. Κυνηγήθηκε για την γούνα του του, και μάλιστα έφτασε στα όρια της εξαφάνισης. Σήμερα, αριθμεί ελάχιστα άτομα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Εκτρέφεται όμως σε ειδικά εκτροφεία για την γούνα του.