Όργιο φημών για κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, λήψη πρόσθετων μέτρων στη Θεσσαλονίκη ή ακόμα και για γενικό lockdown πανελλαδικά, εξαπλώνεται τις τελευταίες ώρες, προκαλώντας πανικό και ανασφάλεια σε γονείς και επιχειρήσεις.
Μια μόλις ημέρα μετά τη συζήτηση της πανδημίας του Κορονοϊού στη Βουλή, στη σκιά της διαρκούς αύξησης κρουσμάτων, θανάτων και υπό την πίεση της εξάντλησης των ΜΕΘ, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να κάνει ό,τι αρχικά θεωρούσε αδιανόητο: να φτάσει σε ολικό lockdown.
Έτσι, από τη μια πλευρά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αφήνει να εννοηθεί ότι συζητείται κλείσιμο των σχολίων, από την άλλη, η καθ ύλην αρμόδια υπουργός Παιδείας το διαψεύδει. Τα media με πηχυαίους τίτλους αναφέρονται είτε σε ειλημμένες αποφάσεις για κλείσιμο σχολίων, πανελλαδικά, είτε σε εισηγήσεις για ad hock λουκέτο στην εκπαίδευση.
Ειδικότερα, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ραδιοσταθμό Alpha 98,9, ο Βασίλης Κικίλιας επιβεβαίωσε πως βρίσκονται στο «τραπέζι» νέα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, αναφέροντας παράλληλα πως θα αφορούν κυρίως στα σχολεία.
Τα media αναφέρουν ότι το απόγευμα, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης ενημέρωσης από τον Νίκο Χαρδαλιά, θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις. Ωστόσο, μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο από την κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνεται.
Το μπαράζ δημοσιευμάτων, η εντεινόμενη πίεση στο ΕΣΥ και η απουσία ενημέρωσης από την κυβέρνηση εντείνουν την ανησυχία στην κοινωνία Έτσι απειλείται με έμφραγμα στην επιχειρηματική δραστηριότητα και επαναφέροντας την προοπτική απώλειας θέσεων εργασίας.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το απόγευμα στη συνέντευξη Τύπου θα συμμετάσχει και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα media θεωρείται βέβαιο ότι θα ανακοινωθεί κλείσιμο όλων των Δημοτικών σχολείων.
Τα δεδομένα
Το Crisis Monitor επισημαίνει σταθερά ότι ενώ το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδας είναι αυξημένο, τα στοιχεία είναι διαφορετικά για την κεντρική Ελλάδα και εντελώς διαφορετικά για τα νησιά και την Πελοπόννησο. Συνεπώς, θα ήταν δύσκολο να ληφθεί νέα δέσμη οριζόντων μέτρων. Κατ επέκταση, πιθανότερη θεωρείται η λήψη πρόσθετων ad hoc και τοπικού χαρακτήρα μέτρων, ακόμα και σε επίπεδο Δήμων ή Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.
Μέχρι στιγμής, όλα τα στοιχεία κατατείνουν την εκδοχή της μειωμένης, συγκριτικά, πιθανότητας των παιδιών να μολυνθούν και της εξαιρετικά χαμηλής ικανότητας μετάδοσης του ιού.
Σε κάθε περίπτωση, πολλά ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, ενώ απαντήσεις αναμένονται το νωρίτερο στις 6 το απόγευμα.