Σε θρυαλλίδα εξελίξεων τόσο για την Τράπεζα Πειραιώς, όσο και ευρύτερα για το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα εξελίσσεται η απόφαση του SSM, ελήφθη χθες και δεν επιτρέπει την πληρωμή του κουπονιού των CoCo’s με μετρητά. Η Τράπεζα Πειραιώς, οδηγείται πλέον σε κρατικοποίηση, υπό τη σκέπη του ΤΧΣ, που συνεπάγεται αναδιάταξη των μετοχικών και διοικητικών ισορροπιών.
Θρυαλλίδα για την Τράπεζα Πειραιώς, αποτελεί η απόφαση του SSM. Η Τράπεζα Πειραιώς, οδηγείται πλέον σε κρατικοποίηση. Από κει, ξεκινά ο οδικός χάρτης για την εξυγίανση και ιδιωιτιωτικοποίησή της
Η επόμενη ημέρα της Τράπεζας Πειραιώς, που έχει αρχίσει να ξημερώνει, δεν είναι εύκολη. Ο οδικός χάρτης για την επιστροφή της σε ιδιωτικά χέρια περιλαμβάνει αρκετά checkpoints, επί των οποίων υπάρχουν διιστάμενες απόψεις. Υπάρχουν, επίσης, αρκετά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν και από την έκβαση των οποίων κρίνεται η βιωσιμότητα των σχεδιασμών.
Ο οδικός χάρτης
- Απόφαση του ESM για την πληρωμή του κουπονιού των CoCo’s -11 Νοεμβρίου
- Επικύρωση της απόφασης από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ- 25 Νοεμβρίου
- Απόφαση της διοίκησης για μετατροπή των τόκων 160 εκατ. ή του συνόλου των CoCo’s σε μετοχές
- Συνεννόηση με το ΤΧΣ για την τιμή μετατροπής και το σύνολο των μετοχών που θα εκδοθούν
- Επικοινωνία και παροχή guidance στους ιδιώτες μεγαλομετόχους
- Επικύρωση από έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς
- Εγκρίσεις από SSM και τη DG Comp
- Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 2 δισ.
- Διασφάλιση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της Τράπεζας Πειραιώς
- Επιστολή ΤΧΣ για επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στη διοίκηση
- Συναίνεση κυβέρνησης
- Ολοκλήρωση προγράμματος εθελουσίας εξόδου 1000 ατόμων και περιορισμού του φυσικού δικτύου της τράπεζας κατά 100 καταστήματα
- Νέα τιτλοποίηση 13 δισ. με ΗΡΑΚΛΗ και ενδεχομένως με συμμετοχή στη Bad Bank, με εκμετάλλευση των πρόσθετων κεφαλαίων από τη μετατροπή των CoCo’s
- Νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου
- Συμφωνία με το ΤΧΣ για dilution
- Διαμόρφωση σχήματος ιδιωτών επενδυτών
- διαπραγματεύσεις για τη μετοχική σύνθεση και τη διοικητική εκπροσώπηση την επόμενη ημέρα
Η ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών και βημάτων, όμως, δεν είναι χρονικά ασαφής. Αντιθέτως, προσδιορίζεται εξαντλητικά από τη συγκυρία. Το παράθυρο ευκαιρίας που δημιουργεί η εύκολη άντληση φθηνού κεφαλαίου από τις αγορές, σε συνδυασμό με την προοπτική ισχυρής κερδοφορίας της τράπεζας και της προοπτικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, εκτιμάται ότι θα αρχίσει να κλείνει μετά τον Απρίλιο του 2021 και θα μπορούσε να μην υφίσταται μετά το καλοκαίρι του ίδιου έτους.
Η επόμενη ημέρα
Η προαναγγελθείσα κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα έλλειψης βούλησης και παρασκηνιακών διεργασιών, με στόχους που δεν είναι απολύτως καθαροί σε αυτή τη φάση.
Η κίνηση αυτή όμως, αποτελεί τον πρώτο κρίκο μιας αλυσίδας εξελίξεων, με στόχο την ολοκλήρωση του προγράμματος εξυγίανσης και την επαν-ιδιωτικοποίησή της. Σε αυτή τη διαδικασία πολλά μπορεί να πάνε στραβά, ή να αλλάξουν. Ο τελικός στόχος θα μπορούσε να καθυστερήσεις, σενάριο που όμως, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα ήταν εφιαλτικό για το μέλλον της τράπεζας.
Η εξυγίανση θα γίνει μέσω νέας τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 13 δισ. ευρώ, που θα προστεθεί στις δύο τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega (5+2 δισ. ευρώ) που έχει δρομολογήσει ήδη η τράπεζα.
Το νέο business plan ενσωματώνει τη μεγάλη τιτλοποίηση των 13 δισ. ευρώ, είναι η μείωση του ποσοστού μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), από το σημερινό επίπεδο του 48,3% –που είναι και το υψηλότερο στο τραπεζικό σύστημα–, σε μονοψήφιο ποσοστό εντός του 2021.
Παράλληλα, επιχειρείται με ανανεωμένη δυναμική η πώληση δραστηριοτήτων εκτός κορμού, όπως το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» και η MIG.
Το μέλλον Μεγάλου-Χατζηνικολάου
Για την ολοκλήρωση των παραπάνω βημάτων όμως, απαιτείται ισχυρή και σταθερή διοίκηση. Η προοπτική κρατικοποίησης όμως, οι δύσκολες σχέσεις με την ηγεσία του ΤΧΣ και οι πολιτικές παρεμβάσεις απειλούσαν να υπονομεύσουν τη σταθερά αυτή. Αν και το διοικητικό δίδυμο Μεγάλου-Χατζηνικολάου δεν αμφισβητείται -τουλάχιστον όχι ανοιχτά-, εν τούτοις το κλίμα αντιπαράθεσης και η πολιτική ατζέντα δημιουργούν την αίσθηση προσπάθειας ποδηγέτησης τους.
Το κλίμα επιχείρησε προσφάτως να αλλάξει το ΤΧΣ, αποστέλλοντας επιστολή στήριξης στη διοίκηση, ενώ την ίδια στιγμή κινήσεις προς την ίδια κατεύθυνση κάνει και ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η κυβέρνηση, σε κεντρικό επίπεδο, χωρίς όμως να έχει εκφραστεί, ακόμα, δημοσίως η πολιτική βούληση αυτή.
Από τη διοικητική συνέχεια και αποτελεσματικότητα κρίνεται η επιτυχία του προγράμματος μετασχηματισμού
Ενδεχόμενος εκτροχιασμός σε λειτουργικό ή διοικητικό επίπεδο της Τράπεζας Πειραιώς, θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπλοκές στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα. Έτσι, θα πλήττονταν ευθέως η διάθεση ανάληψης ρίσκου στην Ελλάδα και η προοπτική αύξησης των ισχνών Άμεσων Ξένων Επενδύσεων.
Η διοίκηση, από την πλευρά της, καλείται τώρα, να αναζητήσει επενδυτές, να διαμορφώσει ομάδες και να διαρθρώσει ένα νέο πλαίσιο αξιοπιστίας μεταξύ των υφιστάμενων ιδιωτών μετόχων και του ΤΧΣ, καθώς και της κυβέρνησης με τους νέους επενδυτές. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό task, από την έκβαση του οποίου εξαρτάται η υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης και μετεξέλιξης της Τράπεζας.
Σε αυτό το πλαίσιο, κρίσιμη είναι η τιτλοποίηση NPL και NPE’s,. καθώς θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνητρο για νέους επενδυτές, διευρύνοντας τ ις αποδόσεις τους και τη δυνατότητα ανακύκλωσης της ρευστότητάς τους.