if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

ΑΠΘ: Έξαρση του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη και ύφεση στην Αττική

Ο ΕΟΔΥ βάζει χέρι στα... "σκατά"!

Ψυτάλλεια

Σε εκ διαμέτρου αντίθετες φάσεις βρίσκονται Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσον αφορά την έξαρση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού. Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΑΠΘ στα λύματα, το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη είναι εκθετικά αυξανόμενο, ενώ στην Αθήνα υποχωρεί. Επίσης, πολύ πιο ήπια είναι η εικόνα εξάπλωσης στον γενικό πληθυσμό στην Αττική, με 1% θετικότητα, έναντι 32% θετικότητα στην Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, από την ανάλυση των λυμάτων στην Ψυττάλεια οι επιστήμονες διαπιστώνουν σταδιακή ύφεση του ιικού φορτίου στην Αττική. Οι φορείς ανέρχονται πλέον σε 40.000 από 60.000 και πλέον που ήταν πριν από μια εβδομάδα.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

«Tα αποτελέσματα έχουν δείξει, μια σταδιακή ύφεση στο ιικό φορτίο που συγκεντρώνεται στο κέντρο επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας. Εμείς βλέπουμε μια διάδοση της τάξης του 1% περίπου. Δηλαδή, γύρω στους 40.000 στην κοινότητα στο λεκανοπέδιο. Νομίζω πως θα κινηθούμε προς τα κάτω τις επόμενες ημέρες»,

ανέφερε στο Euronews ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαϊδης

Που οφείλεται όμως, αυτή η θετική εικόνα; Ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Θωμαϊδής εξηγεί:

«Ένας λόγος που μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι πως και την προηγούμενη εβδομάδα πριν το lockdown υπήρχαν μέτρα, τα οποία δεν αποδίδουν αμέσως, αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Δηλαδή μετά από μια εβδομάδα ή 14 ημέρες. Ένας άλλος λόγος βέβαια, ενδέχεται να είναι πως αρκετοί κάτοικοι έχουν αποχωρήσει από το λεκανοπέδιο. Δεν γνωρίζουμε πόσοι. Σίγουρα όμως, αυτό είναι ένα ενδεχόμενο. Άρα είμαστε σε μια χρονική συγκυρία που βλέπουμε την επίδραση πολλών παραμέτρων και όχι μόνο του lockdown.»

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματα που αφορούν τον κορωνοϊό στα λύματα αποτυπώνονται στα τεστ του ΕΟΔΥ και στην πίεση στα νοσοκομεία με διαφορά μερικών ημερών.

Έτσι τα αποτελέσματα αυτά μαζί με την επίδραση του lockdown αναμένεται να αποτυπωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ένας ακόμα παράγοντας που προβληματίζει πάντως, τους επιστήμονες είναι ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε στους δρόμους της Αττικής την τελευταία ημέρα πριν το lockdown.

Η εικόνα της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των δειγμάτων της προηγούμενης εβδομάδας, η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να αυξάνει με μεγάλους ρυθμούς, σε αντίθεση με τα μειούμενα νούμερα των κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

«Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τα ευρήματα δεν μας εκπλήσσουν. Η τάση παραμένει αυξητική και αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν, θα σταματήσει σε πρώτη φάση να έχει εκθετικό χαρακτήρα η αύξηση, πριν σταθεροποιηθεί και αντιστραφεί η τάση προς μία πτωτική πορεία. Ελπίζουμε πως οι μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να δείχνουν αυτή την πορεία»,

δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, βοηθούμε το δημόσιο σύστημα υγείας να αντεπεξέλθει στη καλύτερη φροντίδα εκείνων που νοσούν και ταυτόχρονα αποδεικνύουμε πως θέλουμε να επιστρέψουμε σύντομα στις ζωές μας. Είναι ευθύνη προσωπική καθενός μας και υποχρέωση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, η αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν υποδείξει οι ειδικοί»,

επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Ωστόσο, σήμερα, στην συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου,, δήλωσε ότι παρότι συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα, τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν στην Θεσσαλονίκη.

Η κυρία Παπαευαγγέλου, προανήγγειλε κυλιόμενα lockdowns, λέγοντας ότι

«ο χειμώνας είναι μπροστά μας και πιθανόν να χρειαστούν περισσότερα lockdown και αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων μας»

 

 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version