Νέα βόμβα στον ελληνικό τουρισμό ρίχνει η TUI απειλώντας πλέον να τινάξει στον αέρα όχι μόνο τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τους τουριστικούς πράκτορες, αλλά και τις τράπεζες, που υποστήριξαν την επανεκκίνηση το καλοκαίρι.
Ο γερμανικός γίγαντας, που χρεοκόπησε και “αναστήθηκε” μετά το πρώτο lockdown, αποφάσισε τη μονομερή μετατροπή των συμβολαίων, έτσι ώστε να καθυστερήσει τις καταβολές. Στόχος της κίνησης αυτής είναι η πρωτεραιοποίηση των πληρωμών, έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί τις χρηματοροές. Η TUI, θέλει να αναδιαρθρώσει τα χρέη της, παράλληλα όμως αντιμετωπίζει και αγωγές και αγωγές συντηρητικής κατάσχεσης.
Στη συνέχεια, η TUI θα επιχειρήσει με έσοδα των κρατήσεων για την επόμενη τουριστική περίοδο να εξοφλήσει τα προηγούμενα και να κάνει κρατήσεις για τα επόμενα, εντείνοντας τα προβλήματα ρευστότητας στην ελληνική αγορά.
Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των Financial Times, ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης αναθεώρησε μονομερώς τους όρους των συμβολαίων του αυτό το μήνα. Με βάση το δημοσίευμα, οι ξενοδόχοι να πρέπει πλέον να περιμένουν έως το Μάρτιο του 2021 για να λάβουν τα τρία τέταρτα των χρημάτων που τους χρωστά η Tui για διανυκτερεύσεις που έλαβαν χώρα φέτος. Συνήθως, οι πληρωμές αυτές πραγματοποιούνται 60 ημέρες μετά την ημερομηνία αναχώρησης του πελάτη.
Τα ποσά αυτά, που αναλογούν σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, είναι κρίσιμα για την επιβίωση των επιχειρήσεων, καθώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού περιορίζει τα ήδη ισχνά έσοδα της περιόδου. Οι δυσοίωνες προοπτικές, παρά την επικείμενη ανακάλυψη εμβολίων για τον κορονοϊό, δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά.
Εκτός τόπου η κυβέρνηση
Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είπε στους FT ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση», με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσει πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ για τον ελληνικό τουριστικό τομέα.
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χάρης Θεοχάρης πιάνεται εκτός θέσης. Ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, είχε δεχθεί έντονη κριτική για τους χειρισμούς πριν και κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, τόσο απέναντι στους tour operators, που επέβαλαν όρους, αλλά και ως τις αεροπορικές εταιρίες.
Από την πλευρά της, η Tui ισχυρίζεται ότι έδωσε ένα σημαντικό ποσό σε προκαταβολές στους ξενοδόχους για το καλοκαίρι του 2020 και ότι ήρθε σε επαφή με ένα «μικρό ποσοστό» ξενοδόχων στην Ισπανία και την Ελλάδα «για να συζητήσουν τα σχέδια πληρωμών και να εξετάσουν από κοινού τις επιλογές».
Σημειώνεται ότι με την Tui συνεργάζονται περισσότερα από 2.000 ελληνικά ξενοδοχεία. Η ελληνική βιομηχανία του τουρισμού υπολογίζεται ότι έχασε 12-14 δισ. ευρώ φέτος εξαιτίας της πανδημίας, ενώ εκτιμήσεις της Barclays αναφέρουν ότι η Tui «έκαψε» 3 δισ. ευρώ τους τελευταίους οκτώ μήνες. Ο tour operator έχει ήδη λάβει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ σε δάνεια με κρατική στήριξη, ενώ επιδιώκει να εξασφαλίσει άλλα 1,8 δισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση. Πλέον, οι Έλληνες ξενοδόχοι ανησυχούν μήπως η Tui εξελιχθεί στην επόμενη Thomas Cook.