Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Αρμενία, καθώς το κύμα διαδηλώσεων που ξέσπασε αργά τα ξημερώματα της Τρίτης, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, εξελίσσσεται σε βίαιες αναταραχές.
Η εισβολή διαδηλωτών στο κτίριο του κοινοβουλίου είναι ενδεικτικό της οργής στην κοινωνία και έλλειψη αποτελεσματικής αστυνομικής καταστολής, της απώλειας ερεισμάτων του Πασινιάν στον κρατικό μηχανισμό. Οι χειρισμοί της Ρωσίας δείχνουν ότι η Μόσχα “τελείωσε” την κυβέρνηση Πασινιάν. Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι θέμα χρόνου.
Διαδηλωτές που είχαν περικυκλώσει την έδρα της αρμένικης κυβέρνσης τα ξημερώματα, τελικά εισέβαλλαν στη Βουλή της πρωινές ώρες. Η δυναμική μετεξέλιξης των διαδηλώσεων σε κοινωνικές αναταραχές, δεν απκλείεται να οδηγήσει την κυβέρνηση Πασινιάν σε παραίτηση και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Όπως είχε εξ αρχής επισημάνει το Crisis Monitor, η συμφωνία που υπέγραψε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, με τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν, οδηγεί σε ανατροπή του status quo του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αν και φαινομενικά οδηγεί σε συζητήσεις για το μέλλον του. Στην περιοχή αποκτά ισχυρότερο ρόλο η Ρωσία που θα αναπτύξει ειρηνευτική δύναμη στην αμφισβητούμενη και αυτονομημένη επαρχία.
Το χρονικό των εξελίξεων
Πρώτος ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας τερματισμού των συγκρούσεων και αλλαγής του status quo στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ο Νικολ Πασινιάν, σε ιδιαίτερα δυσάρεστους τόνους, μέσα από τη σελίδα του στο Facebook.
Σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο Πασινιάν επιβεβαίωσε ότι
«υπέγραψα κοινή δήλωση με τους προέδρους της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν για τον τερματισμό του πολέμου στο (Ναγκόρνο) Καραμπάχ», χαρακτηρίζοντας το κείμενο αυτό «απίστευτα οδυνηρό για εμένα» όσο «και για τον λαό μας».
Ακλούθησε αντίστοιχη ανακοίνωση, σε θριαμβευτικούς τόνους, από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Αλίγεφ. Ενώ τη συμφωνία επιβεβαίωσε και η Άγκυρα, με τον εκπρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, να ανακοινώνει από το Twitter, ότι η Τουρκία θα είναι δίπλα στο Αζερμπαϊτζάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως ήταν και στο πεδίο της μάχης.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε την επίτευξη τελικής συμφωνίας, στο πλαίσιο της επιταγής των συμπροέδρων του Μίνσκ. Εν συνεχεία ο Βλάντιμιρ Πούτιν επισήμανε ότι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ θα αναπτυχθεί ειρηνευτική δύναμη.
Για να οδηγηθεί η αντιαπαράθεση σε συμφωνία και μάλιστα με μεταβολή του status quo, η Ρωσία αρνήθηκε δύο φορές να ενεργοποιήσει τη ρήτρα αμυντικής συνδρομής προς την Αρμενία, παρά την κατάρριψη αεροσκάφους της Αρμενίας τις πρώτες ημέρες των εχθροπραξιών και χθες ελικοπτέρου της Ρωσίας από τους Αζέρους.
Ήταν η στάση της Ρωσίας, εν τέλει, αυτή που καθόρισε τη δυναμική και έκβαση των διαπραγματεύσεων και που ρυθμίζει παθητικά την επόμενη ημέρα στην Αρμενία.