Πάρτι, διαδηλώσεις κατά του lockdown, αρνητές του κορονοϊού και πολίτες που πιάστηκαν να μην έχουν καταλάβει το νέο καθεστώς κυκλοφορίας, κλήθηκε να αντιμετωπίσει η αστυνομία, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να στείλει σαφές μήνυμα ότι διαθέτει τη δυνατότητα και τη βούληση να επιβάλλει την τήρηση των νέων περιοριστικών μέτρων.
Η κυβέρνηση, επιχειρεί να αντιμετωπίσει εν τη γενέσει τους αντιδραστικά κινήματα, θέλοντας να προλάβει ενδεχόμενες κοινωνικές αναταραχές που θα υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι υπάρχουν ικανές ομάδες ανθρώπων που για διάφορους λόγους αντιδρούν στα μέτρα. Ο κίνδυνος είναι να φανεί ότι υπάρχει περιθώριο αντίδρασης, καθώς θα οδηγούσε σε συσπείρωση.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται άλλωστε και η ρητορική του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναφέρθηκε σε “ψεκασμένους”, επιχειρώντας έτσι τον απριόρι στιγματισμό των διαφωνούντων και καθοδηγώντας ενδεχόμενη πολιτική αντιπαράθεση για σχετικά θέματα στο… περιθώριο.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να εμποδίσει την κινηματοποίηση μεμονωμένων ομάδων που αντιδρούν και την ένταξή τους στο πλαίσιο του ακτιβισμού.
Παρ΄όλα αυτά, οι αντιδράσεις για την ορθότητα, την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα των μέτρων που λαμβάνονται εντείνονται, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Βέβαια, σε Ιταλία και Ισπανία υπάρχουν καταγγελίες ότι οι συγκρούσεις διαδηλωτών αστυνομίας υποκινούνται από ακροδεξιά κόμματα, με στόχο την αμφισβήτηση των κυβερνήσεων.
Αντιδράσεις και καταστολή
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η αστυνομία βεβαίωσε 1300 παραβάσεις του lockdown και των επιμέρους μέτρων προστασίας, ενώ παράλληλα συνέλαβε διαμαρτυρόμενους. Πριν από το Σαββατοκύριακο, κινητοποιήσεις κατά του lockdown είχαν πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας βρίσκεται στο επίκεντρο του κινήματος αρνητών του κορονοϊού και όσων εναντιώνονται στη χρήση μάσκας.
Αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για επέμβαση σε ξενοδοξείο όπου πραγματοποιούνταν πάρτι. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύουν τα media, επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, διοργανώτρια ήταν μια 24χρονη.
Ειδικότερα, πρόκειται για εκδήλωση η οποία είχε διοργανωθεί μέσω social media. Όπως αναφέρεται, ο τόπος ήταν το ξενοδοχείο Smart Hotel στη λεωφόρο Συγγρού 127.
Στο σημείο μετέβησαν δυνάμεις με επικεφαλής των βραδινό επόπτη Αθηνών οι οποίοι στον 8ο όροφο του ξενοδοχείου βρήκαν 31 άτομα να συμμετέχουν στο πάρτι παρά το γεγονός ότι από τα ξημερώματα του Σαββάτου και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου ισχύει γενικό lockdown με περιορισμό μετακινήσεων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού από συμπεριφορές όπως αυτή.
Συνολικά βεβαιώθηκαν 30 πρόστιμα των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας ενώ συνελήφθη μια 24χρονη ως διοργανώτρια.
Στην 24χρονη που κατηγορείται για παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ., των διατάξεων περί διαδοσης κορώνοϊού και για διατάραξη κοινής ειρήνης, βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ.
Από την πλευρά της η Εθνική Αρχή Διαφάνειας πραγματοποίησε συνολικά 10.808 ελέγχους και επέβαλε 78 πρόστιμα κυρίως για μη χρήση μάσκας και SMS ενώ σε τρεις περιπτώσεις επιβλήθηκε σε επιχειρήσεις και αναστολή λειτουργίας διάρκειας 15 ημερών.
Την Κυριακή (8/11) υπήρξε ένταση στο κέντρο της Αθήνας, όταν αρνητές της μάσκας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα. Η Αστυνομία προχώρησε σε 14 προσαγωγές, «έκοψε» πρόστιμα των 600 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας και παραβίασης των μέτρων, ενώ ενημέρωσε τον αρμόδιο εισαγγελέα για το περιστατικό, προκειμένου αυτός να αποφασίσει αν θα πρέπει να προχωρήσει σε διώξεις.
Παράλληλα, συγκρούσεις και προσαγωγές σημειώθηκαν στην Πάτρα την πρώτη ημέρα του lockdown στη χώρα, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών -σύμφωνα με την αστυνομία- επιχείρησε να πραγματοποιήσει πορεία στο κέντρο της πόλης, ενάντια στην επιβολή των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.
Για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση αποστάσεων βεβαιώθηκαν 698 παραβάσεις. Επιβλήθηκαν 452 πρόστιμα των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας και 246 πρόστιμα των 150 ευρώ για μη τήρηση αποστάσεων. Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν ως εξής: 201 στην Αττική, 83 στη Θεσσαλονίκη, 66 στο Βόρειο Αιγαίο, 61 στην Κρήτη, 49 στην Κεντρική Μακεδονία, 48 στη Στερεά Ελλάδα, 38 στη Θεσσαλία, 33 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 28 στη Δυτική Ελλάδα, 27 στην Πελοπόννησο, 24 στην Ήπειρο, 23 στα Ιόνια Νησιά, 10 στο Νότιο Αιγαίο και 7 στη Δυτική Μακεδονία. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.