Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της παραίτησης του γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Μετά την αρχική ανάρτηση στο Twitter φαίνεται ότι υπάρχει νεότερη που κάνει λόγο για παραβίαση του λογαριασμού, ενώ στο μεταξύ στελέχη της κυβέρνησης έχουν εκφράσει ανοιχτά θέση υπέρ της παραμονής του Αλμπαϊράκ στη θέση του.
Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, πάντως, επισημαίνει ότι η παραίτηση ήταν πραγματική και αιφνιδιαστική, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.
Πάντως, ανακοίνωση αποδοχής ή απόρριψης από την τουρκική προεδρία δεν έχει εκδοθεί ακόμα, γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό και καταδεικνύει -ενδεχομένως- ενδοοικογενειακό παρασκήνιο και συγκρούσεις.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο Ταγίπ Ερντογάν καρατόμησε τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, αντικαθιστώντας τον με τον πρώην υπουργό Οικονομικών και διευθυντή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Τα σενάρια
Όπως είχε εξ αρχής επισημάνει το Crisis Monitor, η παραίτηση Αλμπαϊράκ επιδέχεται πολλών ερμηνειών, τόσο πολιτικών, όσο και γεωπολιτικών.
Ξεσκαρτάρισμα
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, ο Τούρκος πρόεδρος αναδιατάσσει το οικονομικό του επιτελείο, σε μια προσπάθεια να διαχύσει το πολιτικό κόστος από την κατάρρευση της λίρας και τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού στην κοινωνία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν είχε τοποθετήσει τον κεντρικό τραπεζίτη πριν από 13 μήνες, ενώ δύο χρόνια ήταν υπουργός Οικονομικών ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στο πλαίσιο προσπάθειας εφαρμογής των Erdoganomics. Η οικονομική θεωρία του Τούρκου προέδρου, συνδέει τα υψηλά επιτόκια με τον υψηλό πληθωρισμό, παραδοχή που δεν γίνεται δεκτή από την επιστημονική και πολιτική κοινότητα διεθνώς, η οποία δέχεται την αντίστροφη σύνδεσή τους.
Ολοκλήρωσε την αποστολή του
Το δεύτερο σενάριο, βασίζεται στη γεωπολιτική θεώρηση και στη γενικότερη συγκυρία.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο γαμπρός του προέδρου των ΗΠΑ, Τζάρεντ Κούσνερ, αποτελούσαν το βασικό δίαυλο επικοινωνίας των δύο προέδρων. Συνεπώς, η παραίτηση Μπαϊράκ θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως “ολοκλήρωση της αποστολής του” ή ακόμα και ως πρώιμη σπονδή του Ερντογάν προς τον Τζο Μπάιντεν, κόβοντας τις γέφυρες με τον Ντόναλντ Τραμπ.