Σε περίοδο έντονης αβεβαιότητας εισέρχεται εκ νέου η ελληνική οικονομία, όπως καταδεικνλύει η νέα έξαρση του δείκτη φόβου, καθώς η νέα άνοδος τον οδήγησε υψηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο. Αυτό συνεπάγεται ότι εδραιώνεται η αίσθηση αδυναμίας πρόβλεψης του οικονομικού περιβάλλοντος στη χώρα.
Ο δείκτης βέβαια βασίζεται στις τιμές των options του δείκτη FTSE/X.A, που συνεπάγεται ότι επηρεάζεται και από τελείως υποκειμενικούς και τεχνικούς παράγοντες, οι οποίοι σε μια ρηχή αγορά, όπως η ελληνική, έχουν συνήθως καταλυτικές επιπτώσεις. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι τα options του FTSE-20 τα χρησιμοποιούν κυρίως επενδυτές στο πλαίσιο πολύπλοκων στρατηγικών για την αντιστάθμιση κινδύνου έναντι μετοχών και όχι ως γνήσια θέση απέναντι στην προοπτική της αγοράς.
Αν και στο ΚΕΠΕ αποδίδουν την έξαρση στην αβεβαιότητα λόγω κορονοϊού, η κίνηση του Χρηματιστηρίου την ίδια περίοδο επηρεάστηκε κυρίως από ανησυχίες για τις τράπεζες και τεχνικής φύσεως ζητήματα και λιγότερο από τη μεγάλη εικόνα.
Ο δείκτης «φόβου» του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), αντανακλά επίσης, την ανησυχία των επενδυτών για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας «KEPE GRIV» ή αλλιώς δείκτης «φόβου» σημείωσε αύξηση τον Οκτώβριο, σκαρφαλώνοντας στο 34,33% έναντι 27,42% τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, η παραπάνω επίδοση κινείται άνω του μέσου όρου των τελευταίων 16 ετών, ο οποίος διαμορφώνεται στο 33,15%. Την ίδια ώρα, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη «φόβου» ανήλθε στο 28,24% τον Οκτώβριο από 26,66% τον προηγούμενο μήνα.
«Η πορεία του δείκτη αποτυπώνει την αύξηση της αβεβαιότητας των επενδυτών για την ελληνική αγορά. Η εξέλιξη αυτή αναπόφευκτα συνδέεται και με την επιδείνωση των υγειονομικών δεδομένων αναφορικά με την Covid-19, τα οποία κατέστησαν απαραίτητη τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, καθώς και με τις επακόλουθες οικονομικές επιπτώσεις για την Ελλάδα»
επισημαίνει το ΚΕΠΕ.
Βελτίωση του Σύνθετου Δείκτη Προήγησης
Όσον αφορά τον Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ), τον Οκτώβριο σημείωσε άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ανακτώντας ένα μέρος της ισχυρής κάμψης της προηγούμενης περιόδου.
Ο ΣΔΠ βασίζεται σ’ ένα υπόδειγμα δυναμικού παράγοντα, ο οποίος κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.
Όπως εξηγεί το ΚΕΠΕ, η αντιστροφή των ιδιαίτερα δυσμενών πρόσφατων τάσεων αντανακλά εν μέρει το αποτέλεσμα της άρσης των περιοριστικών μέτρων που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, σε συνδυασμό με τη λήψη μέτρων αντιστάθμισης των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19. Ταυτόχρονα, εκφράζει τις θετικές προσδοκίες και προοπτικές που διαμορφώθηκαν τον Ιούλιο σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και, κατ’ επέκταση, της οικονομικής δραστηριότητας στην αμέσως προσεχή περίοδο.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεδομένης της μεγάλης κάμψης του ΣΔΠ, η οποία έχει προηγηθεί καθώς και της μεγάλης αβεβαιότητας που συνοδεύει την εξέλιξη της πανδημίας, καθίσταται απαραίτητη η επανεκτίμηση του ΣΔΠ με την ενσωμάτωση των νέων στοιχείων.