Πως κινείται ο κόσμος κατά τη διάρκεια εφαρμογής περιοριστικών μέτρων και όταν αυτά αίρονται; Καθώς το δεύτερο κύμα του covid-19 επελαύνει η Ευρώπη λαμβάνει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, προσεγγίζοντας το απόλυτο lockdown και την καραντίνα του επέβαλε στις αρχές του έτους. Μετά τις μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και υπό το βάρος κοινωνικών αντιδράσεων, οι πολιτικοί επιχειρούν να τροποποιήσουν το μίγμα μέτρων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εφικτό ή αποδοτικό.
Η OurWorldinData χρησιμοποιώντας Big Data της Google απεικονίζει την κινητικότητα των ανθρώπων σε πολλές χώρες, από το ξέσπασμα του κορονοϊού, μέχρι σήμερα. Το Crisis Monitor εστιάζει στην Ελλάδα και παρουσιάζει από τη μια το γράφημα κοινωνικής κινητικότητα ανά κατηγορία και από την άλλη τον συνολικό δείκτη αυστηρότητας των μέτρων.
Οι δείκτες είναι σχηματισμένοι πριν την ανακοίνωση των νέων μέτρων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου. Αργότερα, οι ίδιοι δείκτες θα ανανεωθούν αυτόματα, περιλαμβάνοντας τα μέτρα και την κινητικότητα.
Η κινητικότητα στην Ελλάδα
Πώς άλλαξε ο αριθμός των επισκεπτών από την αρχή της πανδημίας;
Δείκτης αυστηρότητας μέτρων
Συγκριτικοί χάρτες
Λιανικό εμπόριο και αναψυχή
Παντοπωλεία και φαρμακεία
Σταθμοί δημόσιων μεταφορών
Πάρκα και εξωτερικοί χώροι
Εργασιακοί χώροι
Χρόνος στο σπίτι
Τί δείχνουν τα γραφήματα
Για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο εφαρμόζουν σειρά περιοριστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων που καταλήγουν σε σκληρά lockdown, απαγόρευση κυκλοφορίας. κλείσιμο σχολείων και αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων. Πριν φτάσουν εκεί, όμως, έχουν ακυρώσει τις δημόσιες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις, περιορίζοντας την κινητικότητα για κοινωνικούς λόγους, με μέτρα social distancing.
Πόσο αποτελεσματικές ήταν αυτές οι πολιτικές στη μείωση της ανθρώπινης κίνησης; Τι αντίκτυπο είχαν στον τρόπο εργασίας, ζωής και στα μέρη που επισκέπτονται οι άνθρωποι παγκοσμίως;
Μπορούμε να λάβουμε μερικές πληροφορίες σχετικά με αυτό από τα δεδομένα που παρουσιάζει η Google στις Εκθέσεις Κινητικότητας Κοινοτικής Κινητικότητας για τον COVID-19. Χρησιμοποιώντας ανώνυμα δεδομένα που παρέχονται από εφαρμογές όπως οι Χάρτες Google, η Google παρήγαγε ένα τακτικά ενημερωμένο σύνολο δεδομένων που δείχνει πώς οι κινήσεις των ανθρώπων έχουν αλλάξει σε όλη την πανδημία.
Αυτό το νέο σύνολο δεδομένων από την Google μετρά τους αριθμούς επισκεπτών σε συγκεκριμένες κατηγορίες τοποθεσιών (π.χ. παντοπωλεία, πάρκα,
σιδηροδρομικούς σταθμούς) κάθε μέρα και συγκρίνει αυτήν την αλλαγή σε σχέση με την ημέρα αναφοράς πριν από την εκδήλωση της πανδημίας. Οι βασικές ημέρες αντιπροσωπεύουν μια κανονική τιμή για εκείνη την ημέρα της εβδομάδας, δεδομένης της μέσης τιμής για την περίοδο των πέντε εβδομάδων από τις 3 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου 2020.
Η μέτρησή της σε σχέση με μια κανονική τιμή για εκείνη την ημέρα της εβδομάδας είναι χρήσιμη, διότι οι άνθρωποι προφανώς συχνά έχουν διαφορετικές ρουτίνες τα σαββατοκύριακα έναντι τις καθημερινές.
Στον ιστότοπο της Google τα δεδομένα απεικονίζονται μόνο σε pdf – ένα για κάθε χώρα.
H OurWorldinData παρουσιάζει τα δεδομένα της Google σε διαδραστικά γραφήματα για να διευκολύνει την προβολή αλλαγών με την πάροδο του χρόνου σε μια δεδομένη χώρα. και πώς συγκεκριμένες πολιτικές ενδέχεται να έχουν επηρεάσει (ή όχι) τη συμπεριφορά μεταξύ των κοινοτήτων. Η Google σημειώνει ότι πρέπει να αποφύγουμε τη σύγκριση μερών μεταξύ περιοχών ή χωρών. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να υπάρχουν τοπικές διαφορές σε κατηγορίες που θα μπορούσαν να είναι παραπλανητικές.
H OurWorldinData, επισημαίνει ότι αλλαγή των επισκεπτών μετράται σε σχέση με την αρχική περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020. Αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές στην κίνηση δεν λαμβάνουν υπόψη την εποχιακή διακύμανση – για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να περιμένουμε ότι οι επισκέπτες σε πάρκα ή εξωτερικούς χώρους θα είναι υψηλότεροι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα δεδομένα μπορεί επομένως να αντικατοπτρίζουν ορισμένες αλλαγές στις εποχιακές κινήσεις, αντί να εξηγούνται πλήρως από αλλαγές λόγω της πανδημίας.
Το μέγεθος της ημερήσιας μεταβλητότητας της ημέρας στα πρωτογενή δεδομένα μπορεί να δυσχεράνει την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι συνολικές κινήσεις μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου. Για να γίνει πιο κατανοητό, η OurWorldinData μετέτρεψε τα ανεπεξέργαστα δεδομένα στον κυλιόμενο μέσο όρο των επτά ημερών. Αυτό φαίνεται στα γραφήματα.
Η Google σκοπεύει να συνεχίσει να προσθέτει περισσότερες χώρες που ενημερώνουν αυτά τα δεδομένα σε όλη την πανδημία. Όπως βλέπετε στα γραφήματα, τα πιο πρόσφατα δεδομένα είναι παλιά. Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τα διαγράμματά μας τακτικά, ώστε να αντικατοπτρίζουν την τελευταία ενημέρωση.