Ανανεωμένη δυναμική αποκτούν οι προτάσεις για “γρκιζάρισμα” και της Αθήνας, καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ η δυναμικότητα του ΕΣΥ εξαντλείται. Η καθυστέρηση λήψης αυστηρότερων μέτρων και η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή των υφισταμένων, σε πολλές περιοχές, υπονομεύουν την αποτελεσματικότητά τους και οδηγούν ολοένα και πιο κοντά σε γενικό lockdown.
Η στρατηγική υπερχείλισης στον ιδιωτικό τομέα των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας και μηχανικής υποστήριξης, δεν φαίνεται να μπορεί να υλοποιηθεί, ακόμα και με τις τρέχουσες -πολύ υψηλές τιμές-, καθώς οι ιδιώτες δείχνουν προτίμηση στα τυπικά περιστατικά, τα οποία όμως δεν μπορούν να υποστηρίξουν ιατρικά.
Στο κόκκινο παραμένουν οι επιδημιολογικοί δείκτες και οι ΜΕΘ, ενώ δεν υπάρχει διάθεση συνεισφοράς του ιδιωτικού τομέα στον τομέα νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό.
Με το ΕΣΥ να βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, τα κρούσματα στις ευπαθείς ομάδες να αυξάνονται βαθμιαία και την οικονομία να στενάζει, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι αναγκασμένος να λάβει νέες αποφάσεις. Πολιτικά, όμως, οι διαρκείς -καθημερινές σχεδόν- αναθεωρήσεις των μέτρων, αποτελούν έμμεση παραδοχή ελλιπούς και ενδεχομένως πρόχειρου σχεδιασμού της αντίδρασης στο δεύτερο κύμα. Υπ αυτό το πρίσμα, ενδεχόμενο σκληρό lockdown στην Αθήνα και μετεξέλιξης των μέτρων τύπου circuit breaker σε νέα κανονικότητα, θα “κάψει” πολιτικό κεφάλαιο, αρχικά, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμα και σε κοινωνικές αναταραχές.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αυτήν την ώρα συζητείται στο Μέγαρο Μαξίμου, αν από την Παρασκευή θα επιβληθεί ολικό lockdown στην Αττική ή και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Επί τάπητος βρίσκονται εκ νέου σενάρια για απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ νομών και το κλείσιμο των Λυκείων. Εμβόλιμα,τίθεται ζήτημα και λειτουργίας των Δικαστηρίων, καθώς αντιδρούν δικαστές και εισαγγελείς, στη συνέχιση της λειτουργίας σε συνθήκες αυξημένου κινδύνου.
Αύριο οι ανακοινώσεις
Ο Πρωθυπουργός θα κάνει ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αύριο στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Οι αιτίες της πρότασης δεν είναι άλλες από τον καλπάζοντα αριθμό των νέων κρουσμάτων στην Αττική, αλλά και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, με τις τελικές αποφάσεις να επαφίονται στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Νωρίτερα, σήμερα ο Καθηγητής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος προσδιόρισε ως ιδεατό χρονικό διάστημα για τη διάρκεια του μέτρου τις 15 ημέρες, σε περίπτωση που η κυβέρνηση υιοθετήσει την πρόταση των ειδικών, κάτι που θα φανεί τις επόμενες ώρες.
Στις εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων φαίνεται πως επικράτησε η «άνιση μάχη» με το χρόνο, καθώς η ταχεία αντίδραση είναι αυτή που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα ποσοστά αναχαίτισης της πανδημίας, στη δεύτερη -και πλέον μεταδοτική ιστορικά- φάση της.
Το ενδεχόμενο γενικού lockdown δεν έκρυψε, άλλωστε, ούτε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο στην περίπτωση της Αττικής, ενώ προεξόφλησε σχεδόν την απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ διαφορετικών νομών της χώρας ως ένα ακόμη μέτρο άμεσης «απόδοσης» απέναντι στην πανδημία.