Ουδείς θα γνωρίζει στο τέλος της ημέρας τον νικητή των αμερικανικών εκλογών, καθώς η επιστολική ψήφος, που αναμένεται να καθορίσει την έκβαση των εκλογών σε πολλές και κυρίως σε κομβικές πολιτείες, έχει γίνει εξ αρχής πεδίο αντιπαράθεσης. Τα κόμματα φαίνεται ότι είναι πρωτίστως έτοιμα για το προσφυγές, παρά για εορταστικές φιέστες.
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία πάνω από 100 εκατ. ψηφοφόροι έχουν ψηφίσει με επιστολική ψήφο, οι περισσότεροι εκ των οποίων εκτιμάται ότι πρόσκεινται στον Τζο Μπάιντεν, δεδομένου μάλιστα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ την έχει απορρίψει. Η δυναμική οριακού αποτελέσματος που υποβόσκει της μεγάλης πόλωσης που έχει δημιουργηθεί περιορίζει εξαντλητικά το πεδίο της αντιπαράθεσης στις πολιτείες της Φλόριδα και της Πενσυλβανια.
Σενάρια για το ενδεχόμενο προσπάθειας του Τραμπ να αγνοήσει τις επιστολικές ψήφους, η καταμέτρηση των οποίων θα καθυστερήσει για μέρες και να αυτοαναγορευθεί πρόεδρος μόνο με τις ψήφους από τις κάλπες, έχουν παρουσιαστεί εκτενώς στα media.
Οι παράγοντες αυτοί, έχουν θέσει ήδη τόσο τους Δημοκρατικούς όσο και τους Ρεπουμπλικάνους σε θέση δικαστικής αναμέτρησης. Υπ’ αυτό το πρίσμα δεν είναι τυχαίο ότι ο Τραμπ έσπευσε να εκλέξει δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο αμέσως μετά τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ (RBG). Συνεπώς, εφόσον υπάρξουν προσφυγές, θα ξεκινήσει αγώνας δρόμου σε δικαστικό επίπεδο ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν πριν την ημερομηνία για την τελετή ορκωμοσίας του προέδρου των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο.
Η δυναμική δικαστικής αναμέτρησης, μετά την εκλογική θα μπορούσε να αλλάξει μόνο στην περίπτωση καθαρής νίκης σε επίπεδο των προσωπικών ψήφων και εφόσον τα swing states κριθούν ξεκάθαρα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό.
Το ενδεχόμενο κοινωνικών αναταραχών, εφόσον δεν υπάρξει καθαρή εκλογική νίκη το βράδυ των εκλογών είναι επίσης ανοιχτό, ιδιαίτερα μάλιστα αν ο Τραμπ επιχειρήσει να αυτοαναγορευτεί πρόεδρος, αγνοώντας τις επιστολικές ψήφους.
Τα μηνύματα
Τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μάιντεν, πιέζουν τους πολίτες για συμμετοχή στις εκλογές, ανεβάζοντας τα ποσοστά συμμετοχής τόσο στην απευθείας ψήφο, όσο και με την επιστολική. Η στρατηγική αυτή, όμως, καθιστά την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης ακόμα πιο ρευστή. Η κατάσταση θα μπορούσε να περιπλακεί έτι περαιτέρω, μετά από καταγγελίες για προβλήματα στην εκλογική διαδικασία και εφόσον καθυστερήσει η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων.
Αργά το βράδυ της Τρίτης ώρα Ελλάδας, με ανάρτηση στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προτρέπει τους Αμερικανούς να ψηφίσουν.
Μάλιστα, όπως αναφέρει κάτω από τη διοίκηση του: «η οικονομία των ΗΠΑ αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που καταγράφηκε ποτέ, στο 33,1%».
Ο Τραμπ υπόσχεται ότι εφόσον επανεκλεγεί, το επόμενο έτος θα είναι η μεγαλύτερη οικονομική χρονιά για τις ΗΠΑ σε όλη την ιστορία της.
Από την πλευρά του, ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα με τους Δημοκρατικούς, Τζο Μπάιντεν, με ένα βίντεο στο tweet που ζητά από τον αμερικανικό λαό να ψηφίσει πριν κλείσουν οι κάλπες.