Ανησυχία, ανασφάλεια και έντονο προβληματισμό, προκαλούν τα συγκεχυμένα, ασαφή και αντιφατικά στοιχεία για τις κλίνες και τις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) που είναι λειτουργικές και διαθέσιμες για τη νοσηλεία περιστατικών Covid-19 στην Ελλάδα.
Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού επελαύνει σε πολλές ελληνικές πόλεις, η κυβέρνηση λαμβάνει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και δύο περιοχές έχουν τεθεί σε καθεστώς μίνι-lockdown, καθώς η πίεση στο σύστημα Υγείας βρίσκεται σε οριακό σημείο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στις 27 Απριλίου 2020, η Ελλάδα διέθετε 1017 λειτουργικά κρεβάτια ΜΕΘ για Covid-19. Η εικόνα για τις ΜΕΘ, σήμερα, είναι πολύ διαφορετική. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα media που επικαλούνται το ΑΠΕ και πηγές του υπουργείου Υγείας, συνολικά στην Ελλάδα λειτουργούν 312 ΜΕΘ για Covid-19.
Όπερ σημαίνει ότι η διαθεσιμότητας κλινών ΜΕΘ σήμερα, είναι χαμηλότερη από αυτή στο πρώτο κύμα, όταν το δεύτερο, που διανύει η Ελλάδα, είναι προφανώς οξύτερο. Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα στα Νέα αναφέρονται σε σενάρια αύξησης αριθμού θανάτων στους 30 ημερησίως, ενώ άλλο εστιάζει σε θανάτους ηλικιωμένων εκτός ΜΕΘ.
Τα ελλιπή στοιχεία, το “μπάζωμα” της επικαιρότητας, η αδυναμία διαμόρφωσης πλήρους εικόνας για την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές της πανδημίας και τις δυνατότητες του ΕΣΥ, αποτελούν νάρκες στην προσπάθεια συμμόρφωσης της κοινωνίας. Τα πλήγματα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης, πλέον, αντανακλώνται άμεσα στην κοινωνική ανοχή και συνοχή.
Έτσι, τη στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναφέρει το σενάριο γενικού lockdown, ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει τί πραγματικά συμβαίνει και αν οι απειλές και οι αποφάσεις είναι δικαιολογημένες από τα στοιχεία. Δεν είναι καν σαφές αν το ζήτημα έγκειται στην αδυναμία εφαρμογής μέτρων, την έλλειψη ΜΕΘ ή σε άλλους παράγοντες.
Τα στοιχεία
Δημοσίευμα του cnn.gr, στις 2 Νοεμβρίου, που επικαλείται στοιχεία του ΑΠΕ-ΜΠΕ και πηγές του υπουργείου Υγείας, αναφέρει ότι, σε όλη τη χώρα
- λειτουργούν 312 κλίνες ΜΕΘ-COVID εκ των οποίων
- οι 188 είναι κατειλημμένες και
- 124 κενές (ποσοστό 40%).
Την ίδια ημέρα, δημοσίευμα της “Καθημερινής” αναπαράγει τα ίδια στοιχεία με πιο αναλυτικό τρόπο.
Σύμφωνα με αυτά, από τις 312 κλίνες των ΜΕΘ, οι 188 είναι κατειλημμένες (ποσοστό 60%) και οι 124 κενές.
Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες της πόλης είναι σήμερα
- 85
- 57 είναι κατειλημμένες (77%)
- και 28 κενές.
Αναλυτικά ανά Νοσοκομείο στην πόλη της Θεσσαλονίκης:
- ΑΧΕΠΑ: 25 κλίνες, εκ των οποίων 16 κατειλημμένες και 9 κενές
- Παπανικολάου: 25 κλίνες, όλες κατειλημμένες
- Παπαγεωργίου: 6 κλίνες, όλες κατειλημμένες
- Γ. Γεννηματάς: 10 κλίνες, εκ των οποίων 9 κατειλημμένες και 1 κενή
- Αγ. Δημήτριος: 6 κλίνες, όλες κενές
- Αγ. Παύλος: 8 κλίνες, όλες κενές
- Χαλκιδική: 5 κλίνες, εκ των οποίων 1 κατειλημμένη και 4 κενές
Εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προστίθενται:
- -4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο
- -12 κλίνες στο Νοσοκομείο Καβάλας
Μέχρι αυτή την ώρα, πάντως, επισήμως στοιχεία για τις ΜΕΘ, τη διαθεσιμότητα, τη λειτουργικότητα, το προσωπικό και τις καλύψεις δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.
Τέλος, πρέπει πάντως, να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμβάσεις με ιδιώτες για νοσηλεία ασθενών σε ΜΕΘ ιδιωτικών θεραπευτηρίων, έναντι 1600 ευρώ ημερησίως.