Ενδεχόμενο «γκριζάρισμα» της Ελλάδας και μάλιστα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, στον χάρτη επιδημιολογικού κινδύνου, απείλησαν με δηλώσεις τους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο Καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.
Σενάρια για lockdown στην Αττική, παράτασης των μέτρων μέχρι τον Μάρτιο και γενικής καραντίνας, επαναφέρει η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητική εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα και του καθηγητή Παθολογίας, Χαράλαμπου Γώγου.
Αν και όλα δείχνουν ότι πρόκειται για επικοινωνιακό χειρισμό, προκειμένου να ενισχυθεί το μήνυμα της κρισιμότητας της κατάστασης, οι τελευταίες αποφάσεις για Θεσσαλονίκη και Σέρρες, εμπνέουν ανησυχία.
Με δεδομένο ότι ο δείκτης θετικότητας διατηρείται σε επίπεδα άνω του 8%, η απειλή του Στέλιου Πέτσα έχει ίχνη αξιοπιστίας. Ωστόσο, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για τα ανά περιοχή αποτελέσματα του δείκτη θετικότητας και με την πυκνότητα των κρουσμάτων ως προς τον πληθυσμό, στις μεγάλες πόλεις να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ακόμα δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα αποτελούν υπαναχώρηση από τις προηγούμενες θέσεις του και του πρωθυπουργού, που είχαν ξεκαθαρίσει ότι ενδεχόμενο γενικού lockdown δεν υπάρχει. Οι κυβερνητικές παλινδρομήσεις, έχει αποδεδειγμένα αποδειχθεί ότι υπονομεύουν την αξιοπιστία των μέτρων και τη διάθεση συμμόρφωσης στην κοινωνία.
Σημειολογικά, πάντως, από τις δηλώσεις Πέτσα προκύπτει ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τον φόβο έναντι νέων μέτρων. Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι, σημασία, όπως είπε, έχει η τήρηση των μέτρων, τα οποία, όπως προειδοποίησε, «θα σκληρύνουν εάν δεν τα τηρήσουμε».
«Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο φόβος κινητοποιεί τις κοινωνίες»,
Η διαπίστωση αυτή του Στέλιου Πέτσα, αποτελεί σαφή ένδειξη της ανάλυσης και προσέγγισης της κυβέρνησης απέναντι στην κοινωνία.
Παλινωδίες
Δεν είναι τυχαίο, ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε δύο αναθεωρήσεις του επιδημιολογικού χάρτη, ο οποίος μετρούσε λιγότερο από ένα μήνα ζωής. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η μια αναθεώρηση από την άλλη λιγότερο από 72 ώρες.
Το Crisis Monitor είχε εγκαίρως αναγνωρίσει την ανάγκη για κυλιόμενα lockdowns για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος και τον χαρακτήρα των circuit breaker μέτρων, που λαμβάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η κατάσταση της Ελλάδας, από την πλευρά των περιοριστικών μέτρων αποτυπώνεται στα γραφήματα που ακολουθούν:
Η εξέλιξη του δείκτη αυστηρότητας μέτρων στην Ελλάδα
Συγκεντρωτική παγκόσμια εικόνα
Οι δηλώσεις Πέτσα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δεν αποκλείει ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα.
Σε πρωινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στα αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται από σήμερα, τονίζοντας, παράλληλα, πως
«προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο».
Σημασία, όπως είπε, έχει η τήρηση των μέτρων, τα οποία, όπως προειδοποίησε, «θα σκληρύνουν εάν δεν τα τηρήσουμε».
«Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο φόβος κινητοποιεί τις κοινωνίες»,
διαπίστωσε.
«Ό,τι περιορίζει την κινητικότητα είναι πιο δραστικό», είπε, ακόμη, σχετικά με τα μέτρα. Προειδοποίησε, δε, πως «οι παραφωνίες (σ.σ. όσον αφορά στην τήρησή τους) είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα τον σχεδιασμό».
Δηλώσεις Γώγου
Για τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων και τα έκτακτα μέτρα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.
«Υπήρχε μια προσπάθεια να προχωρήσουμε με ισχυρές συστάσεις αυτό δεν πέτυχε. Αυτό δε σημαίνει ότι για όλα φταίνε οι πολίτες.»
Όπως τόνισε ο καθηγητής, είμαστε κοντά, ιδιαίτερα η Αττική, στο να γίνουμε «Θεσσαλονίκη».
Ο κ. Γώγος επεσήμανε, επίσης, ότι δεν αποκλείεται η παράταση των μέτρων. Ο στόχος είναι να ελαττωθεί η κυκλοφορία του κοινού για να ελαττωθεί και η κυκλοφορία του ιού.
«Εξετάζουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων και τις καθημερινές παραμέτρους.»
Στη Θεσσαλονίκη, εξήγησε, έγινε ξαφνικό lockdown γιατί γέμισαν οι κλινικές COVID. Αν κάποια στιγμή δούμε ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές θα υποχρεωθούμε να κάνουμε lockdown και στην Αττική, είπε ο καθηγητής.
«Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ.»
Επίσης, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, προσλήψεις και εκπαίδευση.
«Από τώρα θα κριθεί τι θα γίνει και το Φεβρουάριο. Πρέπει να τηρήσουμε πιστά τα μέτρα και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας.»
Δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γώγος.
Ο κ. Γώγος τόνισε μάλιστα ότι μέχρι το Μάρτη μπορεί να χρειαστεί μια τήρηση μέτρων. Πολλά από τα μέτρα θα παραταθούν μέχρι τότε.
Με το κλείσιμο που γίνεται τώρα, υπάρχει ελπίδα να ανοίξει η εστίαση σε ένα μήνα, είπε κλείνοντας.