Αμερικανική στήριξη, δια στόματος του Μάικ Πομπέο, αποκόμισε ο Νίκος Δένδιας, μερικές μόνο ώρες πριν τις αμερικανικές εκλογές. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αν και αποδοκίμασε τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, δεν υπεισήλθε σε διατυπώσεις για τον προσδιορισμό της περιοχής, αλλά επέμεινε στη διμερή αμυντική συμφωνία.
Λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες για τις αμερικανικές εκλογές, ο Μάικ Πομπέο στέλνει μήνυμα επιμονής στο γεωοικονομικό δόγμα της ανατολικής Μεσογείου, σε Ελλάδα, Τουρκία, ΕΕ και Ισραήλ, απαντώντας σε επιστολή του Νίκου Δένδια.
Καθώς οι ώρες μετράνε αντίστροφα για την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στις ΗΠΑ, οι δηλώσεις και η κινητικότητα εντάσσεται κυρίως στην προεκλογική και λιγότερο στη διπλωματική και γεωπολιτική σφαίρα. Ως εκ τούτου, οι “πόντοι” που κατάφερε ενδεχομένως να αποκομίσει ο Νίκος Δένδιας, μικρή σημασία έχουν σε αυτή τη φάση.
Αν και τα ελληνικά media επικέντρωσαν στις αιχμές κατά της Τουρκίας, ένα άλλο σημείο της επιστολής Πομπέο έχει μεγαλύτερη σημασία και για τα ελληνοτουρκικά. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι ΗΠΑ και Ελλάδα μοιράζονται την ίδια οπτική για την Ανατολική Μεσόγειο ως
«ειρηνικής και ευημερούσας περιοχής, που διέπεται από συνεργασία και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου»,
ενώ χαρακτηρίζει εξαιρετικές τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον.
Η αναφορά στην “ίδια οπτική” αποτελεί μήνυμα σε Ευρώπη, Τουρκία και Ισραήλ, για τη δέσμευση της Ουάσιγκτον στην χάραξη και υλοποίηση του ανατολική ενεργειακού διαδρόμου της ΕΕ.
Σημεία της επιστολής
Ο Μάικ Πομπέο εξέφρασε αποδοκιμασία για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, σε επιστολή – απάντηση προς τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, χαρακτηρίζοντας, παράλληλα την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Πρέπει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί επιστολή του κ. Δένδια στην οποία τόνιζε ότι η Αγκυρα δημιουργεί
«κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ».
Στην επιστολή του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, πως οι «μονομερείς ενέργειες» της Αγκυρας,
«προκαλούν μόνο κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή», προσθέτοντας πως «o εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
Χαιρετίζοντας, παράλληλα, την προσήλωση της Ελλάδας στην επίλυση των διμερών διαφορών μέσω του διαλόγου και στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ο Μάικ Πομπέο επαινεί την Αθήνα για όλα τα απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση
«της αποφυγής ατυχήματος ή άλλου γεγονότος στη θάλασσα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ».
Επίσης ο Μάικ Πομπέο κάνει ένα βήμα ακόμα, καλώντας την Τουρκία να αλλάξει πορεία:
«Καλούμε, και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, την Τουρκία, σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ να σταματήσει τις προσχεδιασμένες προκλήσεις και να ξεκινήσει άμεσα διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα»,
προσθέτει ακόμη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.