Την πάγια θέση της για διάλογο άνευ όρων διατύπωσε πλέον ανοιχτά η Άγκυρα, αντιδρώντας στο νέο διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας στη NAVTEX για επέκταση της περιόδου και της περιοχής ερευνών του Oruc Reis.
Με αλλεπάλληλες NAVTEX, απειλές στρατιωτικοποίησης και πολιτικές προκλήσεις, η Τουρκία επιχειρεί είτε να παρασύρει την Ελλάδα σε ένταση, είτε να παγιώσει τις θέσεις της, επιβάλλοντας σε κάθε περίπτωση διάλογο άνευ όρων.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι αναφέρει ότι οι εν λόγω έρευνες διεξάγονται «εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μια «μάταιη προσπάθεια» της Ελλάδας να εκφράσει τις ενστάσεις της, «μέσω των μαξιμαλιστικών της ισχυρισμών».
«Η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή εντός του πλαισίου των δικαιωμάτων της που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο»,
προσθέτει.
Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα επιχειρεί να εδραιώσει ως βάση συζήτησης το Διεθνές Δίκαιο και όχι τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας.
Για την Αθήνα, ο κίνδυνος πλέον, δεν είναι να παρασυρθεί σε ένταση, αλλά να συνηθίσει την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα, επιτρέποντας στην Άγκυρα να την καταστήσει… κανονικότητα
Επίσης, ο Ακσόι σημειώνει ότι η Άγκυρα είναι «έτοιμη» να συνεργαστεί με την Ελλάδα, προσθέτοντας παράλληλα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντά της «με αποφασιστικότητα».
Τέλος, αναφέρει ότι περιμένει από την ελληνική πλευρά «να μην προχωρήσει σε κινήσεις κλιμάκωσης, να συνεισφέρει στη δημιουργία κατάλληλης ατμόσφαιρας για διαπραγματεύσεις και να δηλώσει ότι είναι έτοιμη για συνομιλίες», αντί, όπως λέει, «να κατηγορεί την Τουρκία με ανεδαφικούς ισχυρισμούς και ως συνήθως να παραπονείται σε τρίτα μέρη».
«Καλούμε την Ελλάδα για άλλη μια φορά σε διάλογο με την Τουρκία προκειμένου να θίξουμε τόσο το θέμα της δικαιοδοσίας των θαλάσσιων περιοχών στην Αν. Μεσόγειο όσο και άλλα σχετικά θέματα μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς προϋποθέσεις»,
καταλήγει η ανακοίνωση.
Το timeline των γεγονότων
Ενώ δεν είχαν περάσει ούτε 24 ώρες από την προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη να εδραιώσει νέο δίαυλο επικοινωνίας με την Άγκυρα στη βάση της disaster diplomacy, με αφορμή τον σεισμό των 7R, η Τουρκία εξέδωσε παράνομη -κατά την Ελλάδα- NAVTEX για διεύρυνση του πεδίου ερευνών και της περιόδου, για το Oruc Reis.
Η Αθήνα, αντέδρασε με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία προανήγγειλε διάβημα διαμαρτυρίες στην Τουρκία και παραστάσεις σε εταίρους και συμμάχους. Παράλληλα, η υδρογραφική υπηρεσία του πολεμικού ναυτικού της Ελλάδας, εξέδωσε αντι-NAVTEX, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν έχει δικαιοδοσία για την περιοχή.