Ταξιδιωτική οδηγία για ολόκληρη την Τουρκία επαναφέρει σε ισχύ η Γερμανία, αναιρώντας εξαιρέσεις που είχε εισάγει τον Αύγουστο, καθώς η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση. Η κίνηση του Βερολίνου, αν και εντάσσεται στο πλαίσιο των διαδικασιών περιορισμού του κινδύνου μολύνσεων, ανακοινώνεται χρονικά σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο και ενώ η τουρκική λίρα καταρρέει και ως εκ τούτου θα έχει αντίστοιχες προεκτάσεις.
Όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αϊδίνιο, Σμύρνη, Μούγλα και Αττάλεια εντάσσονται από τις 9 Νοεμβρίου στη γενική ταξιδιωτική προειδοποίηση που ισχύει για την υπόλοιπη Τουρκία, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού εξακολουθεί να αυξάνεται.
Η Τουρκία έσπασε το φράγμα των 10.000 νεκρών με 77 νέους θανάτους.
Η επιδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 10.027 ανθρώπους μεταξύ των 368.513 κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στη χώρα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δημοσίευσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα.
Ο αριθμός των μολύνσεων βρίσκεται σε ανοδική πορεία εδώ και αρκετές εβδομάδες στην Τουρκία, ιδίως στην Κωνσταντινούπολη.
«Το επίκεντρο του ιού βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη», είπε ο Φαχρετίν Κότζα, διευκρινίζοντας πως «τέσσερις στους 10 πολίτες που διαγνώστηκαν θετικοί» στον ιό, στο σύνολο της χώρας, εντοπίζονται σε αυτήν την πόλη.
Η έξαρση του κορονοϊού στην Τουρκία
Όπως αναφέρει το Euronews, ο Φαχρετίν Κότζα, αναφέρει ότι ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε κατά 62% σε διάστημα μίας εβδομάδας στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τον υπουργό.
«Εάν δεν καταφέρουμε να ελέγξουμε την πανδημία στην Κωνσταντινούπολη, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη»,
τόνισε ο ίδιος.
Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, εντούτοις, δεν ανακοίνωσε ιδιαίτερα μέτρα εκτός του να απευθύνει έκκληση στους συμπολίτες του να περιορίσουν «τις μετακινήσεις τους και τις επαφές τους» κατά 30% και να ενθαρρύνει τους εργοδότες να εφαρμόσουν την τηλεργασία.