Αυστηρά μέτρα συγκεκριμένης και προαποφασισμένης διάρκειας (circuit breakers) θα ανακοινώσει αύριο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υιοθετώντας τη νέα πρακτική, με στόχο τον περιορισμό της αβεβαιότητας και τη αποσυμφόρηση του συστήματος Υγείας.
Όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός ατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα, αύριο ο ίδιος θα ανακοινώσει δέσμη αυστηρότερων μέτρων με στόχο την αποσυμφόρηση του συστήματος Υγείας και την ανάσχεση της επέλασης του δεύτερου κύματος του κορονοϊού. Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική που υιοθέτησαν Γερμανία, Γαλλία και άλλες χώρες, κυρίως στην Ασία, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα είναι μεν πολύ αυστηρά αλλά θα έχουν εξ αρχής προσδιορισμένη μάξιμουμ περίοδο ισχύος, ενώ θα μπορούσαν να αρθούν και νωρίτερα.
Η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμάνουελ Μακρόν ανακοίνωσαν μεν διαφορετικής αυστηρότητας μέτρα για τις χώρες τους, αλλά είχαν κοινό παρονομαστή την ισχύ τους για ένα μήνα. Στην Ελλάδα, οι λοιμωξιολόγοι συζητούν ακόμα, με το οικονομικό επιτελείο τη σκληρότητα και τη διάρκεια των μέτρων. Το επικρατέστερο σενάριο για την περίοδο ισχύος είναι αυτό του ενός μήνα, έτσι ώστε να υπάρχει περιθώριο ταχύτερης άρσης, αλλά να είναι εκτός συζήτησης η παράταση. Υπάρχουν όμως και εισηγήσεις για 15μερο circuit breaker, στα πρότυπα της Μεγάλης Βρετανίας.
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας νωρίτερα στο υπουργικό συμβούλιο επισήμανε ότι:
“η πίεση την οποία δέχεται το Σύστημα Υγείας είναι η μεγαλύτερη από ποτέ και πρέπει, όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα, ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο Σύστημα Υγείας”.
Ενώ προανήγγειλε ότι αύριο θα τα ανακοινώσει ο ίδιος, πιθανότητα με διάγγελμα:
“Αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σήμερα, θα πω μόνο ότι γνωρίζουμε πια από τις διαδικασίες ιχνηλάτησης ποιες οικονομικές δραστηριότητες προκαλούν πρόβλημα γρήγορης διασποράς του ιού και ποιες δεν προκαλούν τόσο μεγάλη διασπορά του ιού, οπότε θα προσαρμόσουμε το σχέδιό μας για τον επόμενο μήνα στα πραγματικά δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας”.
Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και το λιανεμπόριο, ευθυγραμμιζόμενος πάλι με τη διεθνή πρακτική.
“Από σήμερα όμως πρέπει να παρθούν κάποιες έκτακτες αποφάσεις. Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα μπαίνουν στο κόκκινο, αυτό σημαίνει ότι αναστέλλονται οι περισσότερες λειτουργίες πλην όμως, το τονίζω, του λιανεμπορίου και των σχολείων”.
Με κεντρικό στόχο την αποφυγή ενός απόλυτου lockdown, τα μέτρα που ακόμα βρίσκονται υπό επεξεργασία περιλαμβάνουν:
- Χρήση μάσκας παντού ακόμα και στις πράσινες περιοχές
- Το κλείσιμο της εστίασης από τις 9 το βράδυ και οι υπηρεσίες να προσφέρονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
- Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30, να μεταφερθεί πιο νωρίς το βράδυ.
- Απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού στις πορτοκαλί περιοχές.
- Αύξηση της τηλεργασίας
- Τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια
- Απαγόρευση όλων των γάμων και βαπτίσεων
Δεύτερες σκέψεις
Επί τάπητος έχει πέσει και το ζήτημα του περιορισμού μετακινήσεων των πλέον ευπαθών πολιτών, ήτοι των 65+, ωστόσο υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις και για τις κοινωνικές αντιδράσεις και για τα νομικής φύσεως ζητήματα που ανακύπτουν. Επίσης, το ζήτημα με τις μολύνσεις των 65+ είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα λειτουργία της εκτεταμένης οικογένειας, καθώς αναλαμβάνουν επικουρικούς ρόλους στη φύλαξη των παιδιών.
Επίσης, ζήτημα υπάρχει με τη λειτουργία των δικαστηρίων, καθώς δεν υπάρχει υποδομή και πλαίσιο για δίκες εξα αποστάσεως και οι καθυστερήσεις στα ειρηνοδικεία και τα διοικητικά, αποτελούν τροχοπέδη για την οικονομική δραστηριότητα.
Το μείζον ζήτημα είναι ο περιορισμός του συγχρωτισμού μεταξύ τυχαίων μονάδων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ωστόσο, η λήψη πρόσθετων μέτρων σε αυτό το επίπεδο δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανή ή άμεσα επιτεύξιμη.
Τι είναι τα circuit breakers
Επιστημονικές που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα έδειξαν ότι η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για έκτακτες ανάγκες (SAGE), είχε συμβουλεύσει τη βρετανική κυβέρνηση να επιβάλλει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα.
Πρώτα πρότειναν ένα «circuit breaker» ή ένα μίνι lockdown, πριν από ένα μήνα και συνέστησαν να απσγορευτούν οι επισκέψεις κατ οίκον και να κλείσει η εστίαση, τα γυμναστηρίων και τα κομμωτήρια.
Οι υποστηρικτές των circuit breakers επισημαίνουν ότι παρόλο που δεν θα εξουδετερώσουν τον ιό, μπορούν όμως, να αναχαιτίσουν την εξάπλωση των λοιμώξεων και να “αγοράσουν” χρόνο στις κυβερνήσεις και τα συστήματα Υγείας.
Υπάρχει βέβαια και το σκέλος της υπονόμευσης της αναπτυξιακής δυναμικής και των συνεπακόλουθων προβλημάτων.