Πρώιμες πιέσεις στην κατεύθυνση της σκλήρυνσης της στάσης της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, στο πλαίσιο της διαφοροποίησης της ισορροπίας δυνάμεων, ασκεί η Γαλλία, μέσω του υπουργού Εμπορίου, Φρανκ Ριστέρ.
Ο Ρίστερ, αν και δεν επεκτάθηκε επιχείρησε να θέσει την ΕΕ προ των ευθυνών της, για την αμετροεπή συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου πάτησε πάνω στο κάλεσμα του Ταγίπ Ερντογάν για μποϋκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, ενώ αναφέρθηκε και στα υποτιμητικά σχόλια του Τούρκου προέδρου για τον Εμάνουελ Μακρόν.
Αν και στην Ελλάδα τα media ερμηνεύουν τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εμπορίου ως κάλεσμα στην ΕΕ για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, η ερμηνεία αυτή είναι μάλλον πληθωρική και αποτελεί περισσότερο προβολή ιδίων επιδιώξεων.
Στην πραγματικότητα, ο Ρίστερ επιχειρεί να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα ότι αν δεν υπαναχωρήσει, τότε η Γαλλία θα επιδιώκει ενεργά μια πιο σκληρή αντιμετώπιση. Ωστόσο, για την ώρα, η Γερμανία τηρώντας σιγήν ιχθύος αποφεύγει να εμπλακεί στην αντιπαράθεση, θέλοντας να διασώσει τη διαμεσολαβητική πρωτοβουλία και να μην οδηγήσει ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και το Κυπριακό στο NATO.
Ειδικότερα, ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου δήλωσε ότι:
«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών».
Η δήλωση του Γάλλου βουλευτή σε καμία περίπτωση δεν συνιστά πίεση προς την ΕΕ, ενέχει θέση γνωστοποίησης του κλίματος που διαμορφώνεται στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Παραδοσιακά, τέτοιες κινήσεις χρησιμοποιούνται για την… “θερμομέτρηση” στο εσωτερικό και στην Ευρώπη, καθώς για να αποσταλούν μηνύματα στην Άγκυρα.