Κλειστά συνεχίζουν να κρατούν τα χαρτιά τους μέτοχοι και διοίκηση στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν χθες, μετά τη χθεσινή βουτιά της μετοχής, δεν προσθέτουν πληροφορίες, αλλά αβεβαιότητα. Οι ισορροπίες στο γενικό συμβούλιο του ΤΧΣ και η πολιτική βούληση σε κυβερνητικό επίπεδο, αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πλαισίου που θα οδηγήσει στην επόμενη ημέρα της Τράπεζας Πειραιώς.
Καταλυτική για τις εξελίξεις είναι η συνεδρίαση του SSM στις 12 Νοεμβρίου, όπου θα τεθεί το θέμα αποπληρωμής των COCO’s με ρευστό από την Τράπεζα Πειραιώς. Για την ώρα φαίνεται να επικρατεί το σενάριο αρνητικής απάντησης, στο πλαίσιο της γενικότερης απαγόρευσης της ΕΚΤ προς τις τράπεζες να πληρώσουν μερίσματα. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο εξαίρεσης της Πειραιώς, καθώς τεχνικά, τα COCO’s δεν αποδίδουν μέρισμα αλλά κουπόνι. Ως εκ τούτου φαίνεται να υπάρχει, νομικά τουλάχιστον, επαρκής χώρος για ελιγμούς.
Σε κάθε περίπτωση, ρόλο στις αποφάσεις του SSM παίζουν οι εισηγήσεις από το ΤΧΣ και την κυβέρνηση, άμεσα ή έμμεσα. Ενδείξεις για την ύπαρξη ή την κατεύθυνση lobbying σε επίπεδο SSM, δεν υπάρχουν.
Το κλειδί της λύσης για την Τράπεζα Πειραιώς έγκειται στην ξεκάθαρη έκφραση της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης.
Μέχρι στιγμής, πάντως, το ΤΧΣ παραμένει ο βασικός παράγοντας που καλείται να λάβει αποφάσεις, αλλά φαίνεται παγιδευμένο σε εσωτερικούς ανταγωνισμούς και ενδεχομένως παρεμβάσεις. Η μεταφορά του κέντρου εξουσίας από την εκτελεστική επιτροπή στο γενικό συμβούλιο μετέβαλε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ο μεγάλος αριθμός παραγόντων που ασκούν επιρροή, ο ρόλος του Ανδρέα Βερύκιου, οι σχέσεις του με το τρίο της εκτελεστικής επιτροπής, αποτελούν μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο.
Λυμένο ζήτημα, ζητάει λύση
Το πρόβλημα της μετατροπής των COCO’s, της και το στοίχημα αναδιάταξης του μετοχικού χάρτη, με την παράλληλη είσοδο φρέσκου χρήματος και υπό την πίεση του χρόνου είναι πρόκληση, υπό καλές συνθήκες. Με το desadvantage της κρίσης του κορονοϊού και της εκπνοής των κυβερνητικών μέτρων στήριξης τραπεζών κι επιχειρήσεων, η προοπτική εκτόξευσης των κόκκινων δανείων, το project γίνεται… σενάριο.
Ωστόσο, τα ζητήματα αυτά, που μπορεί καθυστερημένα και με πίεση να αντιλήφθηκε η επενδυτική κοινότητα, ήταν από καιρό γνωστά και τα διλήμματα διεξοδικά διερευνημένα. Οι σχέσεις ΤΧΣ και διοικήσεων, οι “σκληρές” θέσεις Τσούρντα και το δυσλειτουργικό μοντέλο λήψης αποφάσεων του Ταμείου δεν αποτελούν είδηση. Ενδεχομένως, οι αλλαγές με την έλευση της νέας κυβέρνησης και μετά από πιέσεις των τραπεζιτών, εντός και εκτός Ελλάδας να κατέστησαν ακόμα πιο δυσχερή τη λήψη αποφάσεων, αλλά οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ -και όχι μόνο- γνώριζαν.
Η ανακοίνωση της Πειραιώς
Μετά τη βουτιά της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς χθες κατά 24,26%, η οποία συμπαρέσυρε τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, η διοίκηση της τράπεζας εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει:
«Σε απάντηση ερωτημάτων από επενδυτές, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι, παρά το γεγονός πως αξιολογεί σε διαρκή βάση διάφορες επιλογές για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της, δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα»,
Με τον τρόπο αυτό τίθεται εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο αύξησης της συμμετοχής των Paulson και Mistakidis με ΑΜΚ και μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ, πριν ή μετά την μετατροπή των COCO’s σε μετοχές. Αυτό δεν αποκλείει αύξηση της συμμετοχής των μετόχων με άλλους τρόπους και σε φάσεις.
Δεν καίγονται τα καμένα
Το σενάριο αυτό όμως, ήταν απριόρι καμένο, λόγω των γνωστών και διακηρυγμένων θέσεων του Μάρτιν Τσούρντα. Μάλιστα, με αυτή τη “σκληρή” θέση του αυστριακού επικεφαλής του ΤΧΣ φαίνεται ότι συντάσσονται και τα δύο άλλα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, ο Ηλίας Ξηρουχάκης και η Μαρίκα Φραγκάκη. Ως εκ τούτου, τα δημοσιεύματα και οι… “πληροφορίες”, κομίζουν γλαύκας εις Αθήναις.
Τεχνικές λύσεις για την παροχή χρηματοδότησης γέφυρας, ώστε να μην επηρεαστούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, της Τράπεζας Πειραιώς, εξασφαλίζοντας την αποπληρωμή του κουπονιού των COCO’s, υπήρχαν. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν όμως δεν ωρίμασαν ποτέ, ώστε να αποτελέσουν σενάρια προς εξεργασία.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο εντοπίζεται το πρόβλημα. Εποπτικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί εμφανίζονται αδρανείς ή “εκνευριστικά” νωχελικοί. Η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων, οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί και η εμπλοκή εξωγενών παραγόντων, αποδεικνύονται νάρκες στη διαδικασία μετεξέλιξης της Τράπεζας Πειραιώς.
Η ανακοίνωση του ΤΧΣ
Στην πραγματικότητα η ανακοίνωση του ΤΧΣ απευθύνεται κυρίως στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξουν διοικητικές αλλαγές και παρεμβάσεις ακόμα και στο ενδεχόμενο που το ΤΧΣ βρεθεί με 60%.
Η φράση:
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικός μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι ενήμερο για το σχέδιο μετασχηματισμού της Τράπεζας σχετικά με τη σταθερή βελτίωση του οργανικού της αποτελέσματος και έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη Διοίκηση της Τράπεζας.
αποτελεί την ψήφο εμπιστοσύνης του γενικού συμβουλίου του ΤΧΣ στον Χρήστο Μεγάλου και τον Γιώργο Χατζηνικολάου. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να κατέβουν οι τόνοι και να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για επαναπροσέγγιση ΤΧΣ με τη διοίκηση της τράπεζας.
Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως προσπάθεια αποκοπής του “ομφάλιου λώρου” διοίκησης Paulson και Mistakidis, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν πρώιμο, δεδομένου του κλίματος που έχει διαμορφωθεί.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραμένει επικεντρωμένο στο θεσμικό του ρόλο, δηλ. την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος συμβάλλοντας στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού
συστήματος, καθώς και στη διευκόλυνση της μετάβασης των συστημικών τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτή τη βάση, το Ταμείο συνεργάζεται ενεργά με όλες τις συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο της συζήτησης και υποστήριξης των σχεδίων τους για τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους και της κερδοφορίας τους.Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικός μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι ενήμερο για το σχέδιο μετασχηματισμού της Τράπεζας σχετικά με τη σταθερή βελτίωση του οργανικού της αποτελέσματος και έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη Διοίκηση της Τράπεζας. Ένας ισχυρός και υγιής τραπεζικός τομέας αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας και εργαλείο κλειδί στην προσπάθεια να ξεπεραστούν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης, τις οποίες επιδεινώνει η πανδημία.
Η επόμενη ημέρα
Το ζήτημα, όπως έχει καταστεί σαφές, εγείρεται από την επόμενη ημέρα της εκπνοής της προθεσμίας αποπληρωμής του κουπονιού των COCO’s, ύψος 160 εκατ. Σύμφωνα με τη ρήτρα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει δύο δυνατότητες,
- είτε να μετατρέψει τα οφειλόμενα από το κουπόνι σε μετοχές, προκαλώντας σημαντικό dilution,
- είτε να μετατρέψει το σύνολο των 2 δισ. των COCO’s σε μετοχές, εκτινάσσοντας το ποσοστό του ΤΧΣ κοντά στο 60%.
Η βίαιη αυτή ανατροπή του μετοχικού χάρτης της Τράπεζας Πειραιώς θα οδηγήσει σε έξοδο με μεγάλες ζημιές μετόχους που στήριξαν την τράπεζα στα δύσκολα χρόνια, εκπέμποντας ένα μάλλον αρνητικό μήνυμα για τον τραπεζικό τομέα και την ελληνική οικονομία στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Ενδεχόμενη παραίτηση του ΤΧΣ από το δικαίωμα συμμετοχής σε μεταγενέστερη της κεφαλαιοποίησης των COCO’s, ΑΜΚ, θεωρείται επίσης απαγορευτική, σε αυτή τη φάση.
Το σενάριο αυτό θα μπορούσε να καταστεί εφικτό μόνο εάν η Πειραιώς παρουσίαζε δραματική επιδείνωση των χρηματοοικονομικών και κεφαλαιακών της δεικτών, σε βαθμό που να χρειάζεται άμεση ένεση ρευστότητας.