Ρόλο διαμεσολαβητή για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία προσφέρθηκε να αναλάβει η Ρωσία, όπως δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ειδικότερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε ότι χρειάζεται το συντομότερο δυνατόν αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μέσω απευθείας διαλόγου των δύο πλευρών.
Επανέλαβε ότι:
«Η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την περιοχή. Εμείς έχουμε καλές, σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και αν υπάρχει βούληση, ενδιαφέρον από τους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης».
Επίσης, ο Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι πολύ επικίνδυνες
«οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ο θρησκευτικός παράγοντας στα γεωπολιτικά παιχνίδια».
Η αναφορά αυτή, ωστόσο, αποτελεί μήνυμα για τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αν και η αρχική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν είχε στόχο την Τουρκία.
Το Crisis Monitor είχε εγκαίρως επισημάνει τη σπουδαιότητα της εκκλησιαστικής διπλωματίας για την πρόοδο των ελληνορωσικών σχέσεων. Σε ανύποπτο χρόνο ο Νίκος Δένδιας είχε επίσης επισημάνει ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ θέτει επίμονα το ζήτημα της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής Εκκλησίας.
Δήλωση Λαβρόφ
«Εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, προωθούμε την πρωτοβουλία να αναγνωριστούν όχι μόνο ο αντισημιτισμός αλλά και η χριστιανοφοβία και η ισλαμοφοβία ως καταδικαστέες πράξεις. Υποστηρίζει και η Ελλάδα αυτά τα ζητήματα, κοινές προσεγγίσεις έχουμε. Θα προωθήσουμε αυτό το θέμα και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι τώρα στο πλαίσιο της προεδρίας της Ελλάδος στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ελλάδα προωθεί κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Και οι σημερινές μου συνομιλίες επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά ότι -όπως και εσείς είπατε- η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας»
σημείωσε, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερκών. Καταλήγοντας, όμως, ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι «επιθυμητό θα ήταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να μην μας εμποδίσουν να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις».