Απορρίφθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των ρυθμίσεων που εισήγαγε με τον νέο πτωχευτικό κώδικα.
Από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία 133 ψήφισαν υπέρ, 158 κατά ενώ «παρών» δεν ψήφισε κανείς. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής διεξάχθηκε σε υψηλούς τόνους με Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη να ανταλλάσσουν «πυρά». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ανέφερε πως η εσωκομματική αμφισβήτηση που δέχεται τον οδήγησαν να κάνει δύο λάθη μαζί, χρησιμοποιώντας την πρόταση μομφής στην πιο ακατάλληλη στιγμή.
Αν και η καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα ήταν αναμενόμενη, εν τούτοις ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, έδωσε τη δυνατότητα στους αρχηγούς των κομμάτων να αντιπαρατεθούν για όλα τα ανοιχτά και φλέγοντα ζητήματα. Έτσι, αυτές τις ημέρες στη Βουλή, ξεδιπλώθηκαν πτυχές της οικονομικής πολιτικής και των εθνικών θεμάτων. Επίσης, έγιναν έντονες αναφορές και σχετικά με την υπόθεση του χρυσαυγίτη βουλευτή, Χρήστου Παππά, που συνεχίζει να διαφεύγει τη σύλληψη.
Παρά τους υψηλούς τόνους και την κρισιμότητα των ημερών, η κάλυψη των media στην αντιπαράθεση και στην ίδια τη διαδικασία ήταν επιφανειακή και περιορισμένη. Οι προκλήσεις της Τουρκίας, με τις νέες NAVTEX κυριάρχησαν στην επικαιρότητα.
Η αποτίμηση
Πολιτικά, η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται να συμβάλλει στην πόλωση του πολιτικού σκηνικού και στην επισήμανση των διαχωριστικών γραμμών. Επίσης, για τον ΣΥΡΙΖΑ η κίνηση αυτή μπορεί να σηματοδοτήσει το τέλος μιας μακράς περιόδου εσωστρέφειας, ενώ εδραιώνει το ρόλο της Έφης Αχτσιόγλου, ως υπεύθυνης του τομέα Οικονομίας, αντικαθιστώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το οποίος φαίνεται ότι παρέχει υποστήριξη στο μεταβατικό αυτό στάδιο.
Για τη ΝΔ, η συσπείρωση γύρω από το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, τη στιγμή που αυτός αμφισβητείται εσωκομματικά, εκτιμάται ότι μπορεί να προλάβει εντάσεις. Ζητούμενο, τώρα, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η διατήρηση της συσπείρωσης στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει για τον νέο πτωχευτικό κώδικα.
Σε επίπεδο κομματικών σχηματισμών, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΙΝΑΛ, εμφανίστηκαν πολύ κοντύτερα σε επίπεδο κοινοβουλευτικών τοποθετήσεων. Το ΜέΡΑ25, του Γιάννη Βαρουφάκη επέλεξε να αποχωρήσει από την ψηφοφορία σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διαφύγει από το μπλόκο του διπολισμού που δημιούργησε η πρόταση μομφής. Κριτική σε αμφότερους ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ άσκησε το ΚΚΕ, εμμένοντας στην πάγια γραμμή του. Ωστόσο, ενδιαφέρον έχει η επισήμανση του γενικού γραμματέα, Δημήτρη Κουτστούμπα, ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων με τις δηλώσεις κορυφαίων υπουργών για τις “κόκκινες γραμμές”.