Σε ελεύθερη πτώση παραμένει η τουρκική λίρα έχοντας χάσει 33,7% απέναντι στο δολάριο από τις αρχές του χρόνου, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να παρεμβαίνει στην Κεντρική Τράπεζα, αποτρέποντας αυξήσεις επιτοκίων παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός καλπάζει.
Αντ’ αυτού, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας επέλεξε να σφίξει ακόμα περισσότερο τα περιθώρια των εγχώριων τραπεζών. Ειδικότερα, αύξησε το κόστος του χρήματος, ανεβάζοντας την κοστολόγηση των βραχυχρόνιων δανείων από τον μηχανισμό παροχής ρευστότητας, ως προς το διατραπεζικό overnight στις 300 μονάδες βάσης. Όπερ σημαίνει ότι για να αντλήσουν ρευστότητα οι τράπεζες από την κεντρική τράπεζα καλούνται να πληρώσουν 3% υψηλότερα από το τρέχον επιτόκιο overnight.
Η αύξηση του περιθωρίου μεταξύ των παραθύρων ρευστότητας, ουσιαστικά έδωσε στην τουρκική κεντρική τράπεζα περισσότερο χώρο για να αυξήσει το μέσο επιτόκιο δανεισμού της χωρίς να αυξήσει επισήμως το επιτόκιο αναφοράς.
Στην ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, πάντως, επισημαίνεται ότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες και ότι λαμβάνονται μέτρα για την χαλιναγώγησή του.
Έντονες πιέσεις δέχεται σε όλα τα επίπεδα η τουρκική οικονομία, η οποία βρίσκεται επί μακρόν στο χείλος της Αβύσσου. Όλα δείχνουν ότι ο χρόνος μετράει εναντίον της
Οι κίνδυνοι
Η Τουρκία καλείται να αντιμετωπίσει πληθώρα εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων από τον κορονοϊό και τον πληθωρισμό, μέχρι το ενδεχόμενο κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Τα ρίσκα αντανακλώνται τόσο στην υποχώρηση της τουρκικής λίρας, όσο και στα ομόλογα της χώρας.
Το ασφάλιστρο κινδύνου των 5ετών ομολόγων της Τουρκίας είναι μακράν το υψηλότερο στον κόσμο, καθώς διαμορφώνεται στις 519,32 μονάδες βάσης. Το CDS της Βραζιλίας που έπεται βρίσκεται στις 220 μονάδες βάσης.
Από τις αρχές του έτους η Τουρκία έχει “κάψει” αποθέματα (συναλλάγματος και χρυσού) που υπερβαίνουν τα 80 δισ. για τη στήριξη της τουρκικής λίρας που συνεχίζει να παραπαίει.
Οι προοπτικές για την τουρκική οικονομία, σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους, έχουν μεν επιδεινωθεί αλλά είναι σαφώς καλύτερες από της ελληνικής.