Ένα ακόμη βήμα προσέγγισης έκαναν Ελλάδα και Τουρκία συμφωνώντας στην ακύρωση των στρατιωτικών τους ασκήσεων την προσεχή εβδομάδα, στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Η νέα αυτή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και τεταμένη περίοδο, ενώ το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis πραγματοποιεί έρευνες, εντός της περιοχής των 12 ναυτικών μιλίων, από το Καστελόριζο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Άγκυρα, όμως δεν περιορίζεται στην έμπρακτη αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά επέκτεινε την αρχική NATEVTEX, συντηρώντας την ένταση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Η Αθήνα, που έχει δηλώσει ότι θα προσέλθει σε διερευνητικές επαφές όσο το Oruc Reis βρίσκεται σε “μη οριοθετημένες περιοχές”, εν τούτοις έκατσε στο τραπέζι διαπραγματεύσεων του NATO, θέλοντας να δείξει καλή θέληση για αποκλιμάκωση. Η στάση της Αθήνας αποδεικνύει μεν, την καλή της θέληση και τη διάθεση για διαπραγματεύσεις, συνιστά παράλληλα και στρατηγική αναδίπλωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφάτως ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης επαναπροσδιόρισε την εθνική κόκκινη γραμμή στα 6 ναυτικά μίλια, όπου η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία, απεμπολώντας τα 12 ναυτικά μίλια όπου διαθέτει ανααφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα. Η στάση αυτή δείχνει ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την Τουρκία εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων ή έστω συνεκμετάλλευση. Η δεύτερη εκδοχή, μάλιστα, εφάπτεται με παλαιότερες δηλώσεις του νυν συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Θάνου Ντόκου, για τις οποίες είχε επικριθεί.
Οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ
Ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως είναι ένα «πολύ ευπρόσδεκτο βήμα» και επαίνεσε την Αθήνα και την Άγκυρα για την «ευελιξία και την εποικοδομητική τους στάση».
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε επίσης πως στην σημερινή αλλά και στην χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκαν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι κινήσεις απεμπλοκής με την ακύρωση των ασκήσεων, μειώνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων και διευκολύνουν την προσπάθεια που γίνεται να αντιμετωπιστούν τα υποκείμενα ζητήματα.
Όπως και χθες, ο κ. Στόλτενμπεργκ ζήτησε και σήμερα η Ελλάδα και η Τουρκία να αποφύγουν τις εμπρηστικές δηλώσεις και ενέργειες και ανέδειξε το ρόλο του ΝΑΤΟ ως μίας πλατφόρμας όπου συμμαχικές χώρες μπορούν να συναντηθούν και να επιλύσουν τις διαφορές τους.