Το “πράσινο” χρώμα στον ευρωπαϊκό επιδημιολογικό χάρτη διατηρεί η Ελλάδα, μετά την επικαιροποίησή του, σήμερα, καθώς για περισσότερες αξιολογήσεις του ECDC λαμβάνονται υπόψη μεσοπρόθεσμα δεδομένα 14 ημερών. Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα λαμβάνουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα, τα οποία στην πλειονότητά τους επηρεάζουν τις μετακινήσεις, τον τουρισμό και την εστίαση.
Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει για την φθίνουσα αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων, ζητώντας από τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν διαφορετικές προσεγγίσεις και λόγω των επιπτώσεων στην οικονομία. Η ΕΚΤ έχει επισημάνει ότι είναι πιθανό οι συνέπειες του δεύτερου κύματος του κορονοϊού να τινάξουν στον αέρα τις προβλέψεις για ανάκαμψη, ενώ το ΔΝΤ έχει καλέσει τις χώρες να μην βιαστούν να άρουν τα επεκτατικά μέτρα οικονομικής πολιτικής.
Σύμφωνα με τη σημερινή αξιολόγηση των Ευρωπαϊκών χωρών από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται από πολύ χαμηλά έως μέτρια επίπεδα επιδημιολογικού φορτίου.
Όσον αφορά τον Covid-9, αν και η αύξηση κρουσμάτων και του επιδημιολογικού φορτίου στην Ελλάδα αυξάνεται ραγδαία και διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, σε βαχυχρόνια βάση, μεσοπρόθεσμα η εικόνα παραμένει ελεγχόμενη. Υπ αυτό το πρίσμα, τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος είναι προληπτικά και όχι κατασταλτικά.
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη από την Ελλάδα, κυρίως λόγω της μαζικής άρσης των περιοριστικών μέτρων, αλλά και λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών, που επιβάλλουν την πραγματοποίηση κοινωνικών εκδηλώσεων σε κλειστά μέρη.
Ωστόσο, σε αρκετές περιοχές στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι χειρότερη από τη γενική εικόνα, καθώς ήδη δύο πόλεις βρίσκονται στο επίπεδο 4 του ελληνικού χάρτη κινδύνου και πέντε ακόμη στο επίπεδο 3.
Οι δείκτες του ECDC
Ο σύνθετος δείκτης που χρησιμοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο αποτυπώνει τόσο το ρυθμό διάδοσης της νόσου, όσο και τη δυναμική διείσδυσής του στην κοινότητα.
Συγκεκριμένα, η νότια Ελλάδα, η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη βρίσκονται σε πολύ χαμηλό κίνδυνο. Η Αττική, μαζί με την υπόλοιπη κεντρική Ελλάδα, τη Μακεδονία και την Ήπειρο χαρακτηρίζονται ως μέτριου κινδύνου, ενώ μόνο ορισμένες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν χαρακτηρισθεί ως υψηλού κινδύνου.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών χωρών χαρακτηρίζονται ως χώρες υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, με εξαίρεση να αποτελούν ορισμένες χώρες της κεντρικής- βόρειας Ευρώπης όπου είναι μέτριου κινδύνου.