Μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας και ενδεχομένως της Πολιτικής Προστασίας στη διαδικασία εποπτείας της τήρησης των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, αναμένεται να ανακοινώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα που θα πραγματοποιήσει στις 19:00 το απόγευμα.
Στο μεταξύ, οι συσκέψεις στο Μαξίμου συνεχίζονται και εστιάζονται τόσο στη διαδικασία εφαρμογής των μέτρων αλλά και στο ενδεχόμενο λήψης νέων. Στην κυβέρνηση, ωστόσο, θεωρούν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων θα είναι δυσβάσταχτος και ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός δέχεται συστάσεις να μην κινηθεί -ακόμα τουλάχιστον- προς αυτή την κατεύθυνση.
Επικοινωνιακά, η διάρθρωση του διαγγέλματος του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αποπνέει ισορροπία μεταξύ επαίνων και συστάσεων, ενώ θα επιχειρήσει να ενεργοποιήσει κοινωνικά αντανακλαστικά, ώστε να δώσει χώρο δράσης στην αστυνομία. Ήτοι, ο πρωθυπουργός αναμένεται να διαμορφώσει κλίμα απομόνωσης των “ανυπάκουων” τους οποίους θα χαρακτηρίσει “ασυνείδητους”, απευθυνόμενος στους “ευσυνείδητους” πολίτες. Με τον τρόπο αυτό στο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να περιορίσουν το πολιτικό κόστος από την αυστηροποίηση του πλαισίου τήρησης των μέτρων και θα αντιμεταθέσουν ευθύνες.
Όπως έχει ήδη διαφανεί από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της συνάντησης με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο διάγγελμα θα επιχειρήσει τη διεύρυνση της κάλυψης του όρου “ατομική ευθύνη”. Η διάρθρωση αυτή επιλέγεται ως το κατάλληλο υπόβαθρο για την μεγαλύτερη ενεργοποίηση του κατασταλτικού μηχανισμού.
Το πλαίσιο μέτρων και οι διαρροές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, το απόγευμα αναμένεται να προαναγγείλει αυστηροποίηση των ελέγχων και ενδεχομένως των προβλεπόμενων ποινών για την τήρηση των μέτρων.
Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τους περιφερειάρχες της χώρας, κατά την οποία θα γίνει αναλυτική συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ειδικά στις πιο επιβαρυμένες περιοχές.
Ήδη, μέσω διαρροών διαχέονται σενάρια λήψης πρόσθετων μέτρων, όπως
- Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 το βράδυ έως τις 5 τα ξημερώματα,
- Η καθολική χρήση μάσκας,
- Η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.
Η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων προϋποθέτει νέα σύγκρουση με κοινωνικές ομάδες, την οποία εκτιμάται ότι θα θελήσει να αποφύγει -για την ώρα το Μαξίμου. Η αντίληψη αυτή δείχνει να επικρατεί, καθώς Επιδημιολογικά, ακόμα η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει από τα όρια. Παρ’ όλα αυτά, δεν αποκλείεται πιλοτικά να εφαρμοστεί το μέτρο της καθολικής χρήσης μάσκας στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4 του χάρτη επικινδυνότητας. Εν συνεχεία και ανάλογα με την πορεία, δεν αποκλείεται να προωθηθεί η χρήση μάσκας και σε κεντρικά σημεία περιοχών που βρίσκονται στο επίπεδο 3 “πορτοκαλί”.
Συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας
Από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι βρισκόμαστε σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας και πως ο ίδιος θα ενημερώσει τους πολίτες. «Θα έχω την ευκαιρία σήμερα το απόγευμα να απευθυνθώ στους Έλληνες πολίτες, να εξηγήσω πού βρισκόμαστε και ποια είναι τα πρόσθετα μέτρα τα οποία πρέπει να λάβουμε», είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Εξακολουθούμε να τα πηγαίνουμε καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά αυτό δεν είναι παρηγοριά».
Αναφέρθηκε στην κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία σε σχέση με τον κορωνοϊό και τόνισε ότι «δεν έχουμε φαινόμενα έντονης μετάδοσης και η εξήγηση είναι ότι τηρούνται ευλαβικά τα βασικά μέτρα ασφάλειας, όπως η μάσκα».
Η κ. Σακελλαροπούλου, από την πλευρά της, επισήμανε ότι
«ο ιός χτυπά συλλογικά το κοινωνικό σύνολο και συλλογικά η κοινωνία πρέπει να αμυνθεί. Τα μέτρα, λοιπόν, δεν αποτελούν περιορισμό της ελευθερίας μας, δεν αποσκοπούν σε αυτό – αποσκοπούν στην προστασία των άλλων. Εκεί είναι το κρίσιμο και πιστεύω ότι φεύγουμε από το ζήτημα της ατομικής ευθύνης και περνάμε στην κοινωνική ευθύνη. Και αυτό είναι πάρα πολύ χρήσιμο και κρίσιμο να γίνει αντιληπτό. Σε ποια μέτρα θα καταλήξετε, προφανώς ακούγοντας τους ειδικούς, θα το δείτε. Μακάρι, όμως, πραγματικά να καταλάβουμε όλοι πόσο έχουμε ευθύνη συνολικά απέναντι στην κοινωνία, ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί».
Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:
«Έχετε απόλυτο δίκιο να λέτε ότι εν προκειμένω η ατομική ευθύνη είναι η άλλη όψη του νομίσματος της κοινωνικής αλληλεγγύης, διότι η πράξη που αφορά την ατομική μας ασφάλεια έχει επιπτώσεις τελικά, χωρίς να το γνωρίζουμε και χωρίς να το θέλουμε, σε άλλους. Σε ανθρώπους που αγαπάμε πρωτίστως, στην οικογένειά μας, στους παππούδες, τις γιαγιάδες, τους γονείς μας αλλά και σε ανθρώπους που μπορεί να μην γνωρίζουμε».
Ατομική ευθύνη
Και κατέληξε:
«Γι΄ αυτό και είναι σωστή αυτή η διάσταση. Η έμφαση να μην δίνεται μόνο στην ατομική ευθύνη για την προστασία του εαυτού μας, αλλά στην ανάγκη η ατομική ευθύνη να είναι το υπόδειγμα συμπεριφοράς πάνω στο οποίο θα χτίσουμε μια συλλογική αλληλεγγύη, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σήμερα αναγκαζόμαστε να πάρουμε, και θα μιλήσω γι΄ αυτό σήμερα το απόγευμα, κάποια πρόσθετα μέτρα διότι στην ουσία έχουμε λίγους οι οποίοι παραβιάζουν τους κανόνες, ενώ οι πολλοί συμμορφώνονται. Αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να την αντιμετωπίζουμε».