Επιτυχής ήταν η πέμπτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, αντλώντας επιπλέον 2 δισ. ευρώ και συνολικά 10 δισ. από το ξέσπασμα της πανδημίας και 14 δισ. τους τελευταίους 14 μήνες. Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας με την επανέκδοση 15ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,17% ή mid swaps +125 μ.β.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία του book building άνοιξε με guidance Mid Swap συν 135 μονάδες βάσης, δηλαδή στη ζώνη του 1,27%. Ωστόσο, η αυξημένη ζήτηση που ξεπέρασε τα 16,5 δισ. πίεσε τις αποδόσεις.
Ανάδοχοι τις έκδοσης ήταν οι BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan, ενώ οι τίτλοι έχουν αξιολόγηση B1 / BB- / BB / BBL από τις Moody’s, S&P, Fitch και DBRS αντίστοιχα.
Φέτος, το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη αντλήσει 10 δισ. ευρώ συνολικά και η επανέκδοση του 15ετούς αναμένεται να κινηθεί σε ποσό κοντά στα 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο γύρω στο 1,17. Η τρέχουσα απόδοση του 15ετούς στη δευτερογενή αγορά κινείται οριακά χαμηλότερα από το 1%.
Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, να ανέρχονται σε 37,9 δισ. ευρώ.
Ο τίτλος θα έχει αξιολόγηση B1 Moody’s/ BB- S&P/ BB Fitch/ BB (low) DBRS και outlook stable αντίστοιχα.
Σε επίπεδα ρεκόρ κινείται η προσφορά χρέους στην Ευρώπη. Συνολικά, αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση χρεόγραφα αξίας 1,5 τρισ. ευρώ για πρώτη φορά.
Οι πωλήσεις νέων ομολόγων στην αγορά έχουν ήδη αυξηθεί σχεδόν 10% από τα υψηλά του 2019, καθώς οι χώρες εκμεταλλεύονται τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ να αντλήσουν ρευστότητα με χαμηλό κόστος και να δημιουργήσουν αποθέματα υπό τη σκιά της επιδεινούμενης κρίσης του κορονοϊού.
Δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα
«Η Ελλάδα προχώρησε, σήμερα, σε έκδοση 15ετούς ομολόγου, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο δανεισμού.
Άντλησε, από τις αγορές, 2 δισ. ευρώ, με κόστος κάτω από το 1,2%.
Όταν, στην έκδοση του Φεβρουαρίου, την πρώτη αντίστοιχης διάρκειας μετά από μία δεκαετία, προ κορονοϊού, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,9%.Υπογραμμίζουμε, επίσης, την υψηλή ζήτηση και την εξαιρετική ποιότητα της σημερινής έκδοσης.
Όλα αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν και επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στη διαχείριση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.Συγχαίρω, για ακόμη μία φορά τον ΟΔΔΗΧ, για τη μεθοδική και αποτελεσματική δουλειά του.
Η Κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο της, αυξάνει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, λόγω της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης και των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή μας.Λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα για τη βήμα-βήμα βελτίωση της ισχύος της Πατρίδας μας.
Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και οι προκλήσεις μεγάλες.
Είναι στο χέρι μας να τις υπερβούμε.
Και θα τις ξεπεράσουμε, με πίστη στις δυνάμεις μας, με σχέδιο, με ρεαλισμό και σκληρή δουλειά».
Δίδυμα ελλείμματα και η τρύπα στον προϋπολογισμό
Η Ελλάδα καλείται τώρα να αντιμετωπίσει τα δίδυμα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και το δημοσιονομικό, καθώς και τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού.
Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προς ΑΕΠ
Παρά τις προβλέψεις για επανάκαμψη της χώρας σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2021, κάτι τέτοιο θεωρείται οικονομικά λάθος και πρακτικά ανέφικτο σε συνθήκες ύφεσης και πανδημίας.
Κεφαλαιακές ροές
Οι προβλέψεις για την ύφεση του 2020 και την ανάκαμψη του 2021 επιδεινώνονται και η εξέλιξη της πανδημίας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, είναι απογοητευτική.
Ξένες Άμεσες Επενδύσεις
Η προοπτική δυναμικής ανάκαμψης V απομακρύνεται, το σενάριο U επικρατεί, ωστόσο ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί ο πάτος της ύφεσης.
Οι καθυστερήσεις και η πολυπλοκότητα στην εκταμίευση ευρωπαϊκών κεφαλαίων, αναμένεται να περιορίσουν την ώθηση που τα κονδύλια αυτά θα δώσουν στην ελληνική οικονομία.
Το 2021 αναμένεται ακόμα δυσκολότερο για την οικονομία, καθώς τότε θα αρχίσουν να σκάνε τα κόκκινα δάνεια από την κρίση του κορονοϊού, αναγκάζοντας τις τράπεζες να κλείσουν περαιτέρω τις στρόφιγγες. Το Δημόσιο, χωρίς ξεκάθαρα και ώριμα χρηματοοικονομικά εργαλεία δεν φαίνεται να είναι σε θέση να παρέμβει αποτελεσματικά στην ανάσχεση της ύφεσης και στην τροφοδότηση της ανάκαμψης.