Μέχρι τα 10 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και πολύ κοντύτερα στη Μεγίστη, έφτασε το Oruc Reis, αμφισβητώντας εμπράκτως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος πέρασε το “φράγμα” των 12 ν.μ. για δεύτερη φορά, ενώ αναμένεται να φτάσει μέχρι τα 6,5 ναυτικά μίλια.
Η ελληνική κυβέρνηση, βλέποντας ότι δεν μπορεί να αποφύγει τη “σκληρή αμφισβήτηση” ακολουθεί τώρα στρατηγική ανάδειξης των τουρκικών προκλήσεων και στα ελληνικά media.
Πλέον, ακόμα και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης επικεντρώνουν στην παραβίαση των 12 ναυτικών μιλίων από το Oruc Reis. Τα ίδια media που είχαν αποφύγει προχθές να αναφερθούν στην είσοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους εντός της περιμέτρου των 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο, τώρα αναδεικνύουν την είσοδο του Oruc Reis. Με τον τρόπο αυτό σκιαγραφείται η εξωφρενική κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων και διαχέεται πολεμική ατμόσφαιρα στις κοινωνίες.
Πολιτικά, στην κυβέρνηση φαίνεται ότι εκτιμούν πως οι ιαχές πολέμου θα οδηγήσουν σε συσπείρωση της κομματικής βάσης και της κοινωνίας, περιορίζοντας τις αντιδράσεις, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Με τις διερευνητικές επαφές να έχουν καταστεί πλέον αναπόδραστες, ιδιαίτερα μετά την αναθέρμανση της γερμανικής διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας, η Αθήνα φαίνεται ότι εφαρμόζει στρατηγική βελτίωσης της διαπραγματευτικής της θέσης.
Η ελληνική κυβέρνηση μετακίνησε την κόκκινη γραμμή στα 6 ν.μ., μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX, θέλοντας να αποφύγει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, σχεδιασμός που θα εξυπηρετούσε τη στρατηγική στρατιωτικοποίησης της κρίσης που ακολουθεί η Τουρκία.
Οι κινήσεις του Oruc Reis
Λίγο μετά τις 11 το πρωί το τουρκικό ερευνητικό προσέγγισε στα 10 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο και πλέον κινείται νοτιοδυτικά, εκτός των 12 ν.μ.
Τα πλοία Ataman και Cengiz Han συνοδεύουν το Ορούτς Ρέις. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική NAVTEX έχει δεσμεύσει περιοχή μέχρι τα 6,5 ν.μ.
Τη Δευτέρα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, ανέφερε ότι αν χρειαστεί θα σταλεί και γεωτρύπανο στην περιοχή.
Οι κόκκινες γραμμές
Οι εντολές που είχαν λάβει οι Ε.Δ. είναι να έχουν αναπτυχθεί με σκοπό την προστασία της ελληνικής κυριαρχίας, δηλαδή τα 6 ν.μ. -και όχι τα κυριαρχικά δικαιώματα που εκτείνοντας στα 12 ν.μ.- από το σύμπλεγμα, ενώ στην περιοχή δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας (6 με 12 ν.μ.) οι ελληνικές δυνάμεις ειδοποιούν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, μέσω ασυρμάτου, ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Θέτοντας την κόκκινη γραμμή στα 6 ναυτικά μίλα, με δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, η ελληνική κυβέρνηση έστειλε μήνυμα ρεαλιστικής προσέγγισης των διερευνητικών επαφών. Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν, δοκίμασε την ειλικρίνεια της Αθήνας, επιχειρώντας παράλληλα να δημιουργήσει τετελεσμένα. Παράλληλα, όμως, οι διελεύσεις του Oruc Reis προκαλούν τριγμούς στο κυβερνών κόμμα και δοκιμάζουν την κοινωνική συνοχή.