Συμφωνία για την διαπραγμάτευση επί ενός συνυποσχετικού για παραπομπή των διμερών διαφορών, όσον αφορά της θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας επιτεύχθηκε στα Τίρανα, σε συνάντηση που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Έντι Ράμα.
Η Αλβανία που επιδιώκει να ανανεώσει τη δυναμική ένταξης στην ΕΕ, επιζητεί να κλείσει μέτωπα που θα ήταν ανασχετικοί παράγοντες στην ευρωπαϊκή της προοπτική. Η Ελλάδα, επιδιώκει να αποδείξει στο διεθνή παράγοντα ότι εκτός από τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, είναι έτοιμη να αποδεχθεί την κρίση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τις διαφορές με την Αλβανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Ελλάδα και Αλβανία είχαν καταλήξει στο παρελθόν σε συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και άρσης του εμπόλεμου, που παραμένει από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ωστόσο τη συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων είχε απορρίψει, τότε, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας.
Οι λόγοι και οι… στόχοι
Ο Ράμα, που συνεχίζει να έχει προβλήματα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και την αντιπολίτευση, θα ήταν δύσκολο να κλείσει ένα τόσο σημαντικό μέτωπο με δική του πρωτοβουλία και χωρίς να “ξεσπάσει” στην ελληνική μειονότητα. Συνεπώς, η προσφυγή στη Χάγη αποτέλεσε διέξοδο για τον Αλβανό πρωθυπουργό, ο οποίος επιδιώκει να ανακτήσει διεθνή και ευρωπαϊκά ερείσματα.
Η ελληνική πλευρά, με την προσφυγή στη Χάγη για τις διαφορές με την Αλβανία, επιτυγχάνει να εδραιώσει την αξιοπιστία της ως συνομιλητή, ενώ παράλληλα κερδίζει εντυπώσεις. Επίσης, με δύο υποθέσεις υπό διαιτησία, η Ελλάδα χτίζει ισχυρή διαπραγματευτική θέση, πολιτικά, στη Χάγη. Επίσης, από νομικής πλευράς, το Διεθνές Δικαστήριο θα είναι αναγκασμένο να εξετάσει δύο περιπτώσεις με το ίδιο σκεπτικό.
Επίσης, στο πλαίσιο της προσφυγής στη Χάγη, Ελλάδα και Αλβανία θα ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές, με σαφές χρονοδιάγραμμα και ορόσημα. Στόχος της Ελλάδας είναι η διάρθρωση του ελληνο-αλβανικού διαλόγου να αποτελέσει πρότυπο και απόδειξη καλής θέλησης και ισχυρής πολιτικής βούλησης για την επίλυση διαφορών.
Οδικός χάρτης για τη Χάγη
Πριν την τελική παραπομπή της διαφοράς στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, θα προηγηθούν διμερείς διαπραγματεύσεις. Ο διάλογος θα ενταχθεί σε οδικό χάρτη με ορόσημα και μέγιστη χρονική διάρκεια ενός ή δύο ετών.
Σε περίπτωση που, εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, δηλαδή σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων, η ελληνική και η αλβανική κυβέρνηση συμφώνησαν στη σύναψη ενός συνυποσχετικού. Πρόκειται για το έγγραφο που θα προσδιορίζονται οι διαφορές και θα αποτελεί τη βάση αποδοχής της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Το συνυποσχετικό θα συνταχθεί παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν προαποφασισμένο χρονικό διάστημα.
Οι δηλώσεις
Ο Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση επισήμανε ότι
«έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Ο Αλβανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να αρθεί το εμπόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, ενώ από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε ότι ενδιαφέρει την Αθήνα μια θετική ατζέντα.
Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι, με τον οποίο συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.