if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Σκηνικό έντασης στήνει η ελληνική κυβέρνηση στο… εσωτερικό

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και ειδικές δυνάμεις έτοιμα να προασπιστούν τα έξι μίλια και το Καστελόριζο έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ώρες στο Internet και αναπαράγονται σωρηδόν, καθώς το Oruc Reis έχει μπει και παραμένει εντός των 12 ναυτικών μιλίων, με την τουρκική NAVTEX να καλύπτει περιοχή έως τα 6,5 ν.μ. από τις ακτές του Καστελόριζου.

Οι φωτογραφίες που διανέμονται κεντρικά, αφορούν την παρουσία ελληνικών πλοίων σήμερα το πρωί στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Η συγκέντρωση του ελληνικού στόλου σε περιοχές εντός των 6 ναυτικών μιλίων, είναι μεγάλη.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση διένειμε τις φωτογραφίες, δημιουργώντας παράλληλα ένα σχεδόν πολεμικό σκηνικό, την ώρα που πλήθαιναν -ιδιαίτερα από τη Δεξιά και την Ακροδεξιά- οι επικρίσεις για την μετατόπιση της “κόκκινης γραμμής” από τα 12 στα 6 μίλα και για την φαινομενική απραξία των ενόπλων δυνάμεων.

Στόχος των φωτογραφιών και του κλίματος που επιχειρείται να δημιουργηθεί είναι η συσπείρωση του κομματικού ακροατηρίου. Όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor, η Ελλάδα επιχειρεί “να αποφύγει το… λάθος”, ήτοι τη στρατιωτικοποίηση της έντασης. Παράλληλα όμως, οι προκλήσεις της Τουρκίας στενεύουν τα ήδη οριακά περιθώρια ελιγμών, ενώ παράλληλα φθείρουν το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης στο εσωτερικό, ενεργοποιώντας τα συντηρητικά-εθνικιστικά αντανακλαστικά, που είναι πιο ευαίσθητα στους ψηφοφόρους και τη βάση της Νέας Δημοκρατίας.

Η Άγκυρα, επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να σύρει την ελληνική κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις με διευρυμένη ατζέντα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο επιχειρεί να αποφύγει η Αθήνα, εκμεταλλευόμενη την Ευρώπη και την αποδοχή της γερμανικής διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας.

Παρ’ όλα αυτά, το σκηνικό έντασης που επιχειρείται με φωτογραφίες και διαρροές να δημιουργηθεί πόρρω απέχει από την πραγματικότητα. Αθήνα και Άγκυρα, φαίνεται ότι είναι έτοιμες για διερευνητικές επαφές, όπως καταδεικνύουν δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων και οι κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο.

Το σκηνικό της έντασης

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τονίζουν ότι οι συγκεκριμένες εικόνες είναι «άλλη μία απόδειξη ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι απόλυτα έτοιμες αλλά και πλήρως αποφασισμένες να επιτελέσουν την αποστολή τους με επιτυχία, προασπίζοντας τα κυριαρχικά μας συμφέροντα».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το πρωί της Τρίτης κατά τη διάρκεια ερευνών του Oruc Reis, το ίδιο και πλοία του τουρκικού στόλου που το συνοδεύουν βρέθηκαν μπροστά στο “πλωτό τοίχος” του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Στην περιοχή η πυκνότητα των δυνάμεων ήταν μεγάλη, με τουρκικά drones και αεροκάφη της πολεμικής αεροπορίας, ενώ κινητοποίηση του στρατού κηράς υπήρχε στις βραχονησίδες, υπό το φόβο επεισοδίου “τύπου Ίμια”.

Ειδικότερα, λίγα λεπτά μετά τις 10:00 το πρωί, το σεισμογραφικό έφτασε με πορεία βορειοανατολική στο άκρο της παράνομης NAVTEX,. Εν συνεχεία, άρχισε να στρίβει ξανά αριστερά, πάντα συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία και βοηθητικά. Το Oruc Reis έπλευσε μέχρι και σε απόσταση 9 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο και πολύ κοντύτερα σε άλλα νησιά του συμπλέγματος της Μεγίστης.

 

 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version