Νέες κινήσεις που καταδεικνύουν διάθεση στρατιωτικοποίησης της κρίσης με στόχο να σύρουν την Ελλάδα σε φαύλο κύκλο έντασης, κάνει η Τουρκία. Το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου καθίσταται πλέον ολοένα και πιο ρεαλιστικό.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συγκέντρωση ικανού αριθμού πλοίων του τουρκικού στόλου στον Κόλπο του Κηρού και η παρουσία τουρκικού πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου, μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.
Έτσι, τη στιγμή που η Ελλάδα εξαπολύει διπλωματικό ντεμαράζ, απαντώντας στις προηγούμενες προκλήσεις, η Άγκυρα διευρύνει το πλαίσιο και εμφανίζεται έτοιμη να οξύνει τον χαρακτήρα της αντιπαράθεσης.
Η αξιολόγηση των κινήσεων αυτών, ad hoc και συνολικά, εγείρει ανησυχίας για τις μεθοδεύσεις της Άγκυρας, καθώς και την ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης. Οι συνθήκες που διαμορφώνει η Άγκυρα ανεβάζουν το γεωπολιτικό ρίσκο.
Υπ αυτό το πρίσμα, η προσπάθεια αναθέρμανσης του σεναρίου των διερευνητικών επαφών από το Βερολίνο αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια αποκλιμάκωσης και αποφυγής εμπλοκής.
Τα νέα δεδομένα
Όπως αναφέρει το Militaire.gr, ο πλους ενός τέτοιου πλοίου, τέτοιες ώρες προφανώς και δεν είναι τυχαίος. Το Oruc Reis πλέει στην ίδια περιοχή συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία του τουρκικού στόλου και όλοι οι ειδικοί εκτιμούν ότι αύριο θα φθάσει σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο.
Επίσης, αυξημένη κινητικότητα καταγράφεται από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, όπου συγκεντρώνεται ικανός αριθμός τουρκικών μονάδων επιφανείας. Οι εξελίξεις αυτές θέτουν σε αυξημένη επαγρύπνηση την ελληνική ακτοφυλακή, το πολεμικό ναυτικό καθώς και συγκεκριμένες μονάδες του στρατού ξηράς στην περιοχή.
Η προσπάθεια αναθέρμανσης του σεναρίου των διερευνητικών επαφών από το Βερολίνο αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια αποκλιμάκωσης και αποφυγής εμπλοκής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κόλπος του Ξηρού, είναι ο πλησιέστερος στην ελληνική επικράτεια τουρκικός κόλπος. Βρίσκεται 30 περίπου ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Αλεξανδρούπολης και στα βόρεια της χερσονήσου της Καλλίπολης.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία είθισται να πραγματοποιεί ασκήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή σε ετήσια και άλλοτε εξαμηνιαία βάση. Ωστόσο, τώρα, ο όγκος του τουρκικού στόλου που έχει καταπλεύσει στο σημείο είναι ασυνήθιστα μεγάλος. Επίσης, η χρονική συγκυρία και η στρατηγική διάρθρωση και διάχυσ των τουρκικών δυνάμεων στο Αιγαίο, εγείρει ερωτηματικά και προκαλεί ανησυχία. Την ευρύτερη περιοχή επισκέφθηκε άλλωστε το περασμένο Σαββατοκύριακο και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το γεγονός αυτό, συνδυαστικά με τις κινήσεις της Τουρκίας αποκτά διαφορετική βαρύτητα…