De facto αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου, της αβεβαιότητας δημιουργεί η εκλογή του Ερσίν Τατάρ -εκλελτού- του Ταγίπ Ερντογάν στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων. Από την προεκλογική στάση του και τις πρώτες μετεκλογικές δηλώσεις του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων δίδεται ξεκάθαρα η εντύπωση πως η επόμενη ημέρα θα έχει εντάσεις και εμπλοκές.
Ο Τατάρ, εξελέγη στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 51.74%, ενώ απερχόμενος πρόεδρος, Μουσταφά Ακιντζί έλαβε 48.26%.
Μέχρι στιγμής, οι πρώτες αντιδράσεις από την Κύπρο και την Ελλάδα είναι στο πλαίσιο και στο πνεύμα της καλής πίστης, ωστόσο, αυτό αναμένεται να αλλάξει σύντομα.
Η εκλογή Τατάρ
Ο Τατάρ είναι ο νέος κατοχικός ηγέτης. Από νωρίς το απόγευμα στο «επιτελείο» Τατάρ στήθηκαν πανηγύρια με εκατοντάδες υποστηρικτές του να ανεμίζουν τουρκικές σημαίες και σημαίες του παράνομου καθεστώτος.
Απ’ την άλλη, στο επιτελείο Ακιντζί επικρατούσε μούδιασμα αφού ο Τατάρ από νωρίς είχε ελαφρό προβάδισμα σε μια «εκλογική μάχη» στήθος με στήθος.
Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα καταδεικνύουν την επικράτηση της βούλησης της Άγκυρας επί της βούλησης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Το γεγονός ότι το εκλογικό αποτέλεσμα επηρεάστηκε από σειρά παρεμβάσεων της Άγκυρας υπέρ του Ερσίν Τατάρ και τελικά καθορίστηκε από τις ψήφους Τούρκων εποίκων που διαμένουν στις περιφέρειες του Τρικώμου και της Αμμοχώστου – όπου ο Τατάρ επικράτησε του Ακιντζί με μεγάλη διαφορά- δημιουργεί ήδη κλίμα διχασμού και έντασης εντός της κοινότητας, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί στο άμεσο μέλλον και επί του εδάφους.
Η επόμενη ημέρα
Η εκλογή Τατάρ αναμένεται να γεφυρώσει τις διαφορές που είχαν οι Τουρκοκύπριοι με τον Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας στην τουρκική κυβέρνηση ακόμη μεγαλύτερη εξουσία στα Κατεχόμενα και πλήρη αυτονομία στη χάραξη διαπραγματευτικής γραμμής.
Έτοιμοι για σκληρό ροκ μετά την εκλογή Τατάρ στα Κατεχόμενα
Ο Ερσίν Τατάρ πάντως έχει δηλώσει προεκλογικά ότι η μοίρα της “Βόρειας Κύπρου” ταυτίζεται με εκείνη της Τουρκίας, ενώ το άνοιγμα των Βαρωσίων, της παραλιακής ζώνης στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου είναι ενδεικτική της επόμενης μέρας στο νησί. Άλλωστε σημαντικό μέρος των ψήφων του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη προήλθε από Τούρκους εποίκους στην περιοχή της Αμμοχώστου.
Το πλαίσιο λύσης που είχε ωριμάσει και προέβλεπε διζωνική και δικοινωτική ομοσπονδία φαίνεται τώρα ότι θα εγκαταλειφθεί. Η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει ότι επιζητεί λύση που θα περιλαμβάνει πολιτικά δικαιώματα και λόγο στη διακυβέρνηση καθώς και διαμοιρασμό των ενεργειακών πόρων στη βάση δύο παραγόντων και όχι αναλογικά.
Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις
Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, προέβη σε γραπτή δήλωση το βράδυ της Κυριακής, αμέσως μετά τη νίκη του στο δεύτερο γύρο των «εκλογών» που διεξήχθησαν στα Κατεχόμενα της Κύπρου, κάνοντας λόγο για «νέο μέλλον».
Ο κ. Τατάρ εξέφρασε «βαθύτατη αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση για τους Τουρκοκύπριους» και πρόσθεσε: «Θα εφαρμόσω όλες τις υποσχέσεις μου».
Όπως δήλωσε, θα είναι «πρόεδρος» όλων και θα εργαστεί με ενότητα.
Δήλωση Αναστασιάδη
Συγχαρητήρια στον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ έδωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος χαρακτηρίζει απόλυτα σεβαστή την ετυμηγορία της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η ετυμηγορία των συμπατριωτών μας να επιλέξουν ως νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας τον κ. Ερσίν Τατάρ είναι απόλυτα σεβαστή. Συγχαίρω τον κ. Ερσίν Τατάρ και προσβλέπω το συντομότερο σε μια συνάντηση γνωριμίας.
Θέλω να βεβαιώσω τόσο τον ίδιο όσο και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου για την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα μου να ανταποκριθώ άμεσα στη δεδηλωμένη πρόθεση του γγ του ΟΗΕ να αναλάβει, το ταχύτερο μια νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών και αξιών της ΕΕ, κράτος μέλος της οποίας είναι και θα συνεχίσει να είναι η Κύπρος. Θέλω να ελπίζω ότι την ιδία βούληση θα επιδείξει και ο κ. Τατάρ».
Επιμένει ο ΟΗΕ
Παρά την εκλογή Τατάρ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα συνεχίσει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Πρόθεση του Γενικού Γραμματέα είναι να προχωρήσει στη σύγκληση Πενταμερούς Διάσκεψης με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας και Μεγάλης Βρετανίας αλλά και των δυο κοινοτήτων, άτυπη σε πρώτη φάση ώστε να διερευνήσει τις προοπτικές λύσης αλλά και τις βασικές θέσεις των πέντε μερών. Υπάρχει πιθανότητα να επισκεφτεί την Κύπρο η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, κ. Τζέιν Χολ Λουτ ώστε η ίδια να διερευνήσει τις προθέσεις των δυο Κοινοτήτων, πριν την άτυπη σύγκληση και θα καταθέσει σχετική εισήγηση στον Αντόνιο Γκουτέρες.