Δύσκολη νύχτα αναμένεται η αποψινή στο Αιγαίο, καθώς το Oruc Reis κινείται είτε σε περιοχή εντός των 12 νμ από το Καστελόριζο, είτε πολύ κοντά σε αυτή, δοκιμάζοντας αντοχές και ανοχές της ελληνικής κυβέρνησης και επιμένοντας σε “πόλεμο” φθοράς. Ακόμα δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική ενημέρωση για την περιοχή που πλέει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, ενώ φαίνεται ότι τα φιλοκυβερνητικά media επιχειρούν να “μπαζώσουν” την ειδησεογραφία.
Όπως φαίνεται από τους χάρτες και πιστοποιείται από το Militaire.gr, το Oruc Reis έσπασε το όριο των 12 νμ από τις ελληνικές ακτές. Από την άλλη πλευρά, το protothema.gr αναφέρει ότι βρίσκεται στα 14 νμ. Σε κάθε περίπτωση, η Άγκυρα φαίνεται έτοιμη να δοκιμάσει την κόκκινη γραμμή των 6νμ που έθεσε η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Όπερ σημαίνει ότι θα δοκιμάσει την ειλικρίνεια των δηλώσεων της ελληνικής κυβέρνησης, επιχειρώντας έρευνες σε απόσταση εντός των 12 νμ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βορειότερο τμήμα της παράνομης ΝΑVTEX φτάνει μέχρι και τα 6,5 ναυτικά μίλια.
Όπως όλα δείχνουν, η Άγκυρα φαίνεται διατεθειμένη να προσέλθει σε διερευνητικές επαφές, όσο διευρύνεται η υπό συζήτηση ατζέντα. Όπερ σημαίνει ότι η Ελλάδα αποδέχεται εμμέσως, πλην σαφώς όχι μόνο απεμπόληση της δυνατότητας άσκησης του κυριαρχικού δικαιώματος στα 12 νμ, αλλά και νέο πλαίσιο διαμοιρασμού των πόρων, σε αυτές τις περιοχές.
Από τουρκικής πλευράς ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η διέλευση μέσα από την περιοχή εντός των 12 νμ έγινε με ανοιχτό το GPS, που σημαίνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ήθελε να δώσει αυτό το στίγμα.
Όπως φαίνεται στους παρακάτω χάρτες, το Oruc Reis όντως βρέθηκε εντός του ορίου των 12 νμ, μιλίων, κινούμενο με ταχύτητα ερευνών. Ακριβέστερα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος μπήκε εντός της περιοχής των 12 νμ, όχι από το νησί του Καστελόριζου, αλλά από το σύμπλεγμα των νησιών. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε απόσταση 20 νμ από το νησί του Καστελόριζου με πορεία νοτιοδυτική.
Πολλαπλές αμφισβητήσεις
Με τον τρόπο αυτό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να αμφισβητήσει τις ελληνικές θέσεις και δικαιώματα σε όλα τα επίπεδα.
Μετον πλου του Oruc Reis, η η Άγκυρα επιχειρεί να εμπεδώσει τις θέσεις της, ότι δήθεν τα ελληνικά νησιά δεν έχουν δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες πλην της ελληνικής χωρικής θάλασσας των 6 ναυτικών μιλίων και ότι η Αθήνα δεν έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια.
Παράλληλα, όμως, η απόφαση της Άγκυρας να ορίσει αυθαίρετα, με νόμο μάλιστα, την τουρκική περιοχή δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο μέχρι το μέσον του αρχιπελάγους, στο όριο του 25ου μεσημβρινού, επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, ισχυροποιώντας τη διαπραγματευτική θέση της Τουρκίας. Με τους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Αντίλ Καραϊσμάλογλου, η Άγκυρα επιχειρεί να υφαρπάξει περιοχή που ανήκει στη δικαιοδοσία της Αθήνας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο. Πρόκειται για ακόμη ένα προκλητικό βήμα αμφισβήτησης ελληνικής δικαιοδοσίας για επιχειρήσεις SAR (Search and Rescue) στο Αιγαίο από τον Ταγίπ Ερντογάν.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ, απαντώντας στις καταγγελίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι:
«οι περιοχές έρευνας και διάσωσης δεν είναι περιοχές κυριαρχίας, αλλά τομείς υπηρεσίας. Από αυτή την άποψη, ο ισχυρισμός της Ελλάδας ότι αυτή η περιοχή, η οποία παραμένει έξω από τα χωρικά της ύδατα και αποσκοπεί απλώς στη διάσωση και προστασία της ανθρώπινης ζωής, αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της, δεν συνάδει με το νόμο και την ανθρωπιστική προσέγγιση».