Δημοσιεύματα, ερωτηματικά και κατευναστικές απαντήσεις που όμως δεν πείθουν προκαλούν οι εξελίξεις στον όμιλος της Εθνικής Τράπεζας. Η απόφαση της Γενικών Αποθηκών (ΠΑΕΓΑΕ) να καταθέσει αγωγή αποζημίωσης κατά της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την πώληση της δεύτερης στη CVC, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα.
Η κατά 100% θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, Προνομιούχος Ανώνυμος Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδος (ΠΑΕΓΑΕ), κατέθεσε αγωγή στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 ζητώντας να ενεργοποιηθεί ρήτρα ασφαλιστηρίου συμβολαίου με την Εθνική Ασφαλιστική και να λάβει αποζημίωση 100 εκατ. για ζημίες που εκτιμά πως μπορεί να ανέλθουν μέχρι του ποσού των 228 εκατ. ευρώ.
Η κατάσταση περιπλέκεται αν οι εξελίξεις εξεταστούν συνδυαστικά με τη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και αντίστιξη με τις αρκετές αποτυχημένες απόπειρες πώλησης της. Από μια οπτική γωνία, η αγωγή μοιάζει με προσπάθεια υπονόμευσης του τιμήματος ή ακόμα και νάρκη στη διαδικασία.
Το χρονικό
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ευγενείας Τζώρτζη στην Καθημερινή, πηγές από την Εθνική Τράπεζα υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για μια τυπική διαδικασία, υποβαθμίζοντας στην ουσία το θέμα. Ειδικότερα, στο δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι:
Κύκλοι της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας ως προς τον χρόνο κατάθεσης της αγωγής σημειώνουν πως η ΠΑΕΓΑΕ όφειλε να κάνει την αγωγή γιατί έπρεπε να γίνει εντός της 4ετίας και εξέπνεε η σχετική προθεσμία.
Επίσης σε ό,τι αφορά την ουσία της αγωγής, οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι στρέφεται ουσιαστικά κατά των αντασφαλιστών. Δηλαδή, εξηγούν, θα γίνει μια δίκη της ΠΑΕΓΑΕ κατά της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά αυτό παράγει αποτέλεσμα κατά των αντασφαλιστών μέσω των σχετικών συμβάσεων που έχει η Εθνική Ασφαλιστική.
Υπό αυτή την έννοια, δεν επηρεάζει και τη διαδικασία πώλησης της τελευταίας στο CVC. Εάν δικαιωθεί η ΠΑΕΓΑΕ, την αποζημίωση θα πάρει ουσιαστικά η Εθνική Τράπεζα και η Εθνική Ασφαλιστική από την πλευρά της θα αποζημιωθεί με τη σειρά της από τους αντασφαλιστές.
Η απάντηση αυτή απαντά μερικώς στο βασικό ερώτημα που δεν είναι από τον χρονισμό της αγωγής. Δηλαδή, για ένα θέμα που έγινε αντιληπτό το 2016, οι έλεγχοι και η αλληλογραφία, όπως αναφέρεται στο εκτενές ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, είχαν ολοκληρωθεί το αργότερο στα τέλη του 2017, πως η εταιρία κινήθηκε νομικά στην εκπνοή του χρόνου;
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, η καθυστέρηση οφείλεται στις προσπάθειες που κατέβαλλε η ΠΑΕΓΑΕ, στο μεταξύ, ώστε να επιτύχει συμβιβαστικές λύσεις με τις τράπεζες. Η αυτή, όμως, διαδικασία δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα.
Η στάση της CVC, η πορεία και ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικές θα δώσουν τις τελικές απαντήσεις για τον αντίκτυπο και τα ενδεχόμενα κίνητρα που οδήγησαν στην κατάθεση της αγωγής τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.