Εντείνεται η κινητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς ο Λίβανος σε μια προσπάθεια να βρει διέξοδο από την οικονομική κρίση που και την εικόνα αποσάρθρωσης που πλέον επικρατεί ευρέως μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, ξεκινά συνομιλίες για τον προσδιορισμό θαλασσίων ζωνών με το Ισραήλ.
Πρακτικά, με το ΔΝΤ ante portas, το power struggle μεταξύ Ιράν και Δύσης για τον έλεγχο της χώρας, η έναρξη συνομιλιών για ΑΟΖ με το Ισραήλ αποτελεί προσπάθεια συμβιβασμού. Ωστόσο, στο εσωτερικό η κίνηση αυτή συναντά ισχυρές αντιστάσεις.
Η επίτευξη συμφωνίας για τη διεξαγωγή των συνομιλιών ανακοινώθηκε εβδομάδες αφού οι ΗΠΑ αύξησαν την πίεση στους συμμάχους της υποστηριζόμενης από το Ιράν λιβανικής Χεζμπολάχ επιβάλλοντας κυρώσεις σε υψηλόβαθμους πολιτικούς συμμάχους της στο κοινοβούλιο.
Ο Λίβανος και το Ισραήλ, που επισήμως εξακολουθούν να βρίσκονται σε πόλεμο, ξεκίνησαν στις 14 Οκτωβρίου συνομιλίες με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους.
Οι συνομιλίες, οι οποίες διεξάγονται σε μια βάση των Ηνωμένων Εθνών στη Νακούρα, στα χερσαία σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, γίνονται με μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες άσκησαν πιέσεις επί τρία χρόνια για να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση αυτή. Πρόκειται, αν μη τι άλλο, για κίνηση που εντάσσει τον Λίβανο, έστω και δυστακτικά, στο γεωοικονομικό δόγμα των ΗΠΑ και διευκολύνει τη διέλευση του East Med.
Στρατηγικά, είναι μια κίνηση με γεωπολιτικό άρωμα και πολιτικό αποτύπωμα καθώς σηματοδοτεί τον περιορισμό της επιρροής της Χεζμπολάχ, που χρηματοδοτείται από το Ιράν.
Οι συνομιλίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και παρουσία αμερικανικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή Ντέιβιντ Σένκερ.
Κατά την έναρξη των συνομιλιών είναι προγραμματισμένη ομιλία του Ειδικού Συντονιστή του ΟΗΕ για τον Λίβανο Γιαν Κούμπις, σύμφωνα με πηγή του ΟΗΕ.
Δεν επιτρέπεται η παρουσία εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης στη βάση του ΟΗΕ όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.