Σε ανοδική τροχιά και με νέο αρνητικό ρεκόρ επανέρχονται τα κρούσματα και ο δείκτης επιδημιολογικού φορτίου του κορονοϊού στην Ελλάδα, ενώ σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί. Η εξέλιξη του δεύτερου κύματος του κορονοϊού στην Ελλάδα δείχνει καλύτερη από την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά βρίσκεται σε σταθερά επιδεινούμενη τροχιά.
Τα ελλιπή μέτρα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σχολεία από τη μια και η κόπωση από τα περιοριστικά μέτρα από την άλλη σε συνδυασμό με την αυξημένη ανασφάλεια, την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και την αύξηση της ανεργίας, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα σύνθετο και εκρηκτικό κοκτέιλ για τη Δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή.
Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την πορεία του κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο αναφέρουν αρνητικό ρεκόρ 508 νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα. Ο δείκτης θετικότητας ανέβηκε στο 2,3, από το 1,9 και 2,06 τις προηγούμενες ημέρες, καταδεικνύοντας σταδιακή εμπέδωση της ανοδικής τάσης. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν οκτώ θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 490. Παράλληλα, 81 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Coronavirus 24h FactSheet
- 508 κρούσματα
- 21281 τεστ
- 19.247 ocr
- 2.034 rapid
- 2,3% δείκτης θετικότητας
- 81 διασωληνωμένοι
- 8 νεκροί
Επιδημιολογικός χάρτης
Τον επικαιροποιημένο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας έναντι του κορωνοϊού έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.
Συνολικά, 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας εντάσσονται πλέον σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.
Ειδικότερα, εντάσσονται στα εξής επίπεδα: Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 – Επιτήρησης, Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου.
Στο ανώτατο επίπεδο βρίσκεται μόνο η Π.Ε. Κοζάνης, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να τονίζει πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή και κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.
Στο επίπεδο 3 – Αυξημένης επιτήρησης βρίσκονται οι εξής περιοχές: Αττική, Αχαΐα, Θήρα, Μύκονος, Ιωάννινα, Πέλλα, Σάμος, Νήσοι Αττικής, Ηράκλειο Κρήτης, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα, Ζάκυνθος, Λέσβος και Τρίκαλα.
Ηλικιακή κατανομή
Από την ανάλυση των δεδομένων του ΕΟΔΥ προκύπτει σταθεροποίηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων στην πλέον ευπαθή ομάδα των 65+ στα επίπεδα των 50 ανά ημέρα, ενώ συνολικά στις δύο πιο ευπαθείς ηλικιακά ομάδες παρατηρείται τάση μείωσης του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων, σε αναλογία με το σύνολο.
- 44 κρούσματα σε ανηλίκους
- 230 κρούσματα στην ομάδα 18-39
- 179 κρούσματα στην ομάδα 40-64
- 53 κρούσματα στην ομάδα 65+
- 2 κρούσματα χωρίς ηλικιακό προσδιορισμό
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Σήμερα ανακοινώνουμε 508 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 24450, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.
3454 (14.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9893 (40.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
81 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 24 (29.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 255 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 490 θανάτους συνολικά στη χώρα. 184 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.