Διαρκείς και πολυεπίπεδες είναι πάλι οι προκλήσεις της Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα έχει θέσει σε εφαρμογή το plan B, σε μια προσπάθεια να σύρει την Αθήνα σε ένταση και διάλογο άνευ όρων. Παράλληλα, η Άγκυρα θέλει να αναγκάσει την ΕΕ σε αναδιάταξη του οδικού χάρτη των ευρω-τουρκικών σχέσεων, επιδιώκοντας να αποσυνδέσει τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό.
Η Τουρκία, αφού δεν κατάφερε να παρασύρει την Αθήνα σε στρατιωτικοποίηση της έντασης στο Αιγαίο με τη νέα NAVTEX και τον πλου του Oruc Reis, συνεχίζει με μπαράζ προκλήσεων σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.
Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται η αβλαβής διέλευση του τρίτου και πιο μεγάλου γεωτρύπανου που απέκτησε η Άγκυρα, το οποίο με τελικό προορισμό λιμάνι στην Κωνσταντινούπολη, διέρχεται από τα ανοιχτά του Καστελόριζου. Επίσης, η Τουρκία χθες “ταλαιπώρησε” τα αεροσκάφη που μετέφεραν τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών από και προς το Ιράκ.
Στόχος των νέων τουρκικών προκλήσεων είναι συρθούς Ελλάδα και ΕΕ σε άνευ όρων και εκτός πλαισίου διάλογο, ώστε να επιβάλλει την ατζέντα της
Αυτές οι προκλήσεις, όμως, δεν είναι οι μόνες. Υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι και ο Ταγίπ Ερντογάν, επιλέγουν να διατηρούν υψηλούς τόνους και να προκαλούν με κάθε τρόπο την Ελλάδα. Αναλυτές, μάλιστα, σπεύδουν να ερμηνεύσουν τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου “μήνυμα ρήξης” και αλλαγής πλεύσης.
Η κλιμάκωση της συμπεριφοράς αυτής, τώρα, θεωρείται λογική και αναμενόμενη, καθώς σήμερα διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και η Άγκυρα επιδιώκει τη δομική αναθεώρηση του πλαισίου διαλόγου με την ΕΕ.
Γιατί εξανίσταται ο Ερντογάν
Ο Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για εγκατάλειψη της διπλωματικής οδού και προανήγγειλε σκλήρυνση της στάσης απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ο Τούρκος πρόεδρος σε όλη του την ομιλία δεν αναφέρθηκε καθόλου στις διερευνητικές επαφές και σε διπλωματικές προσπάθειες.
Η Άγκυρα αισθάνεται “αδικημένη” από το πλαίσιο που έθεσε το Συμβούλιο της ΕΕ, εκτιμά ότι τα βήματα που έκανε η Ευρώπη είναι πολύ μικρότερα από αυτά που θα επέτρεπαν την έναρξη της διαδικασίας επαναπροσέγγισης Τουρκίας-ΕΕ. Η Τουρκία διαφωνεί με αρκετά σημεία, όπως την προτεραιοποίηση των ελληνοτουρκικών, έναντι των ευρω-τουρκικών θεμάτων και την συμπερίληψη του Κυπριακού στο ενιαίο πλαίσιο σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ.
Υπ αυτό το πρίσμα, οι τουρκικές κινήσεις φαίνεται να εντάσσονται σε στρατηγική επαναδιαπραγμάτευσης με την Ε.Ε.
“Καψόνια”-απάντηση στον Δένδια
Ο Νίκος Δένδιας πέταξε με ένα από τα τρία vip αεροσκάφη για το Ιράκ. Το αεροσκάφος παρουσίασε βλάβη και χρειάστηκε πτήση …δεύτερου vip αεροσκάφους το οποίο μετέφερε και …ανταλλακτικό. Το αεροσκάφος που πήγαινε να παραλάβει τον Δένδια δυσκολεύτηκε να πάρει άδεια για να πετάξει από τον τουρκικό εναέριο χώρο. Τελικά η άδεια δόθηκε.
Προκλήσεις τέτοιου είδους έχει επιλέξει και στο παρελθόν η Άγκυρα. Ωστόσο, δεν εντάσσονται στην ευρύτερη αντιπαράθεση, αλλά υπογραμμίζουν τη δυσαρέσκεια για το ταξίδι και τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.
Ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε στη Βαγδάτη, απ όπου διαμήνυσε ότι τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της MENA (Middle East North Africa) έχουν κοινό παρονομαστή: την Τουρκία. Επίσης, μετά τη Βαγδάτη μετέβη στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, το οποίο αν και δεν αυτονομήθηκε, εν τούτοις παραμένει εν δυνάμει απειλή για την Τουρκία.
Συνεπώς, το ταξίδι του Νίκου Δένδια εκλαμβάνεται από την Άγκυρα ως πρόκληση, καθώς φαίνεται ότι η Ελλάδα επιχειρεί να “κυκλώσει” την Τουρκία.
Η αβλαβής διέλευση γεωτρύπανου Κανουνί
Την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Άγκυρα φαίνεται πως δυναμιτίζει το κλίμα, με το «πέρασμα» ενός πλωτού γεωτρύπανου από την περιοχή.
Πρόκειται για το «Κανουνί», το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι Τασούκου της Τουρκίας, στην επαρχία της Μερσίνης και έχει προορισμό το λιμάνι Χαϊντάρπασα της Κωνσταντινούπολης.
Τα ξημερώματα το «Κανουνί», το τρίτο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο μετά το «Φατίχ» και το «Γιαβούζ» έπλεε νότια του Καστελόριζου και αυτή την ώρα κατευθύνεται στο στενό μεταξύ Καρπάθου και Ρόδου.
Το τρίτο γεωτρύπανο αποκτήθηκε πρόσφατα από την Τουρκία σε δημοπρασία και ακόμα βρίσκεται σε διαδικασία συντήρησης και προετοιμασίας. Πρόκειται πάντως για μεγαλύτερης δυναμικότητας πλοίο από τα άλλα δύο διαθέτει η Τουρκία.
Αναμφίβολα, η κίνηση του Κανουνί προς Κωνσταντινούπολη από τη συγκεκριμένη οδό ναυτιλίας, τη δεδομένη χρονική περίοδο μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Αντιθέτως, τέτοιες κινήσεις φέρουν ισχυρή σημειολογική αξία και δεν μπορούν να αγνοούνται.